Den nya vågen
Frågorna haglar vid matbordet samtidigt som AGFO:s Lovisa Madås inser att ordspråket 'som man sår får man skörda' har en viss tyngd.
För många är gränsdragningen mellan yrke och privatliv något luddig. Jag erkänner, det gäller även mig. Att jobba med frågor kopplade till morgondagens matsystem är både spännande, lärorikt och svårt. Så det händer att jag pratar om hållbarhet, innovationer och ny teknik vid middagar. Ok, det händer rätt ofta. (Ber härmed om ursäkt till min umgängeskrets som inte pallar höra mer om kernza, kolinlagring, crispr, gulliga leveransrobotar etc).Men nu är det inte jag som håller låda längre – det är min elvaåring. För vad händer om man kombinerar min iver att diskutera morgondagens matsystem med den yngre generationens vilja att förstå och göra rätt? En aldrig sinande våg av frågor.Förra året handlade det om köttet som serverades: "Var kommer det ifrån? Hur har djuret levt?". Nu är vi inne på en ny våg. Det handlar om växtbaserade alternativ till kött. "Innehåll? Kommer ifrån?", och så vidare. Fullt rimliga frågor! Och min elvaåring är inte ensam. Intresset för växtbaserade produkter ökar stadigt. Därför känns det extra roligt att kunna bjuda in dig till tisdagens AGFO Talk på temat svenskt växtbaserat protein.Anmäl dig gärna, det är gratis och du deltar via webben. Och hoppas du gör precis som min elvaåring – ställ gärna frågor. En mycket kunnig expertpanel finns på plats.Ladda upp i helgen med 🍿 och vår temaartikel om växtbaserat protein, läs den här.Hoppas vi hörs på tisdag!Ps. Ni är många som reagerade på förra veckans spaning av Jesper Lindström. Stort tack för alla mejl och kommentarer. Vi återkommer till ämnet.
Team AGFO väljer veckans:Rop på hjälp❗Småskalig livsmedelsproduktion behöver akut hjälp för att överleva. Det visar en ny undersökning från Livsmedelsföretagen.⌛ Deadline30 april är sista dagen att söka den lediga tjänsten hos oss på AGFO – läs mer och ansök här.💸 Ny fondNordic FoodTech investerar i "företag som förnyar matsystemet", och inleder med ett kapital på 24,55 miljoner euro.📈 UppgångMars månad blev exceptionell för dagligvaruhandeln. Det visar ny statistik från Svensk Dagligvaruhandel.📺 Tv-tipsWe Don´t Have Time höll i veckans stora konferens. Och vårbruket gick att beskåda live i veckan också, kolla här.🤖 RobotPågående pandemi sätter mer ljus på förarlösa leveransrobotar. Vi listar 18 robotar här.🚽 ToalettForskare har utvecklat en unik toalett som med hjälp av algoritmer skannar efter sjukdomsmarkörer.
💚 Vill du hålla koll på framtidens matsystem och dess möjligheter? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp här
FLER SPANINGAR AV LOVISA MADÅS
På andra sidan krisen
I krisens spår ställs nya frågor
Hajpad sektor under lupp
Vi blickar framåt
Här är nästa kunskapsförflyttning
Meningslös mat när filterbubblan tar över
Trendigt, hett – och outforskat
Våga vara modig på krogen
Matnyttigt från Almedalen
Dags för action
Korten på bordet
Att skapa värde och mota meningslösheten
Vertikalodlarens uppgång och fall
Pengar söker nya ägare
Mjölkens position utmanas
Matens nya modeord
Insikter 2018 och förhoppningar 2019
Pusselbiten som saknas
Det anonyma köttet utmanas
Den nya tidens parfym
En exceptionell vecka
Dags att kavla upp ärmarna
Grusade förhoppningar
Så tycker ni om vårt arbete
Myllans år
Ät upp ditt flöde
Branschen som rör på sig
Det flytande brödet tar ny form
Snabbt, enkelt, individanpassat
Insikter 2017, förväntningar 2018
Peppat läge!
Mot en smartare matkedja
Insikter från London Food Tech Week
Clean eating på fallrepet
On the road
I ivrig väntan på rapsfärs