AGFO Talk & AGFO trendkoll

Trendspaningar, panelsamtal, nya perspektiv och oväntade möten.

OBS! Från och med juni 2024 är AGFO talk gratis för medlemmar men kostar pengar för icke-medlemmar. Medlemmar får också tillgång till våra tidigare talks samt våra pdf:er med bonusmaterial.

Framtidsvisioner: Att förändra matsystemet med hjälp av framtiden

AGFO Talk 20/11 - 2024 Gröna Näringslivets Hus

 
 

I detta AGFO Talk som hölls den 20 november 2024 medverkade:

Framtidspitchar:
Dessutom fyra framtidspitchar av: 🔥 Tove Blomgren - Creative Director at SALLY, EY Doberman
🔥 Josefin Kihlberg - Regenerativ specialist och kommunikatör på Regenerator
🔥 Gustaf Brandberg - Medgrundare, Gullspång re:food
🔥 Ulrika Backlund - Projektledare Innovation & Hållbara matval, WWF

Panelen:
🔮 Axel Gruvaeus - Senior analytiker, Kairos Future
🔮 Jenny Sjöblom - Program manager, Vinnova
🔮 Åsa Domeij - Hållbarhetschef, Axfood

Spaning, moderator & reserach: Anders Engström.

Biologisk mångfald och mat – snart lika het som klimatfrågan

AGFO Talk 13/6 - 2024 Gröna Näringslivets Hus

 
 

I detta AGFO Talk som hölls den 13 juni 2024 medverkade:

I panelen:
🐝 Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop.
🐝 Robert Dinwiddie Yondt, expert biologisk mångfald på KRAV
🐝 Cecilia Cronwall, senior hållbarhetsstrateg på Mission Anew.
🐝 Malin Jonell, Forskare vid Stockholm Resilience Centre.

Spaning & moderator: Anders Engström, Research: Frida Jonson.

Framtidens bonde: Fiskbonden

Del 6 i serien Framtidens bonde, ett samarbete mellan AGFO och LRF. I Sverige äter vi mycket fisk och sjömat per person och år. Trots det importeras en stor andel av det vi konsumerar i dag och vissa arter hotas av utfiskning. Som svar på detta har det de senaste åren börjat odlas fisk i stallar på gårdar runt om i landet.
Mer info om hela serien här >

 
 

I detta Framtidens bonde som hölls den 14 december 2023 medverkade:

Gäster:
Experten: Markus Langeland (RISE)
Lantbrukaren: Pernila Sigesgård (Västergårds fisk)

Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Research: Frida Jonson

Framtidens bonde: Perenna spannmål

Del 5 i serien Framtidens bonde, ett samarbete mellan AGFO och LRF. Utvecklingen av perenna, fleråriga spannmål såsom vete och korn går framåt. Förespråkare pekar på att många utmaningar, såsom utsläpp av växthusgaser och näringsläckage, kan minska med fleråriga grödor.
Mer info om hela serien här >

 
 

I detta Framtidens bonde som hölls den 15 november 2023 medverkade:

Gäster:
Experten: Anna Westerbergh (SLU)
Lantbrukaren: Magnus Karlsson (Ova växt AB)

Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Research: Frida Jonson

Framtidens bonde: Robotbonden

Robotrevolution på svenska fält – så förändras jordbruket.
Del 4 i serien Framtidens bonde, ett samarbete mellan AGFO och LRF.
Mer info om hela serien här >

 
 

I detta Framtidens bonde som hölls den 11 oktober 2023 medverkade:

Gäster:
Experten: Jonas Engström (RISE)
Lantbrukaren: Stefan Hansson (gården Gullåkra)

Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Research: Frida Jonson

Rött kött vs växtbaserade alternativ– med fokus på näring och hälsa?

AGFO Transformation 27 september - 2023 Gröna Näringslivets Hus

 
 

I detta AGFO transformation medverkade:

⭐ Susanne Bryngelsson, Doktor i livsmedelsvetenskap, RISE
⭐ Robert Brummer: Professor i gastroenterologi och klinisk nutrition, samt vicerektor vid Örebro Universitet
⭐ Johanna Svensson, Produktchef Växtbaserat, Protos
⭐ Per Frank, Nordic Nutrition Manager, Nestlé, Ordförande Växtbaserat Sverige

Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Ansvarig AGFO: Anna Björnstad

Framtidens bonde: Insektsbonden

Kan insekter skapa nya intäktsströmmar för jordbruket?
Del 3 i serien Framtidens bonde, ett samarbete mellan AGFO och LRF.
Mer info om hela serien här >

 
 

I detta Framtidens bonde som hölls den 6 september 2023 medverkade:

Gäster:
Experten: Cecilia Lalander, Docent i kretsloppsteknik, SLU
Bonden: Per Eriksson, S:a Åsen.

Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Research: Frida Jonson

Framtidens bonde: Hampa-bonden

Intresset för att odla industrihampa i Sverige spirar och den globala marknaden väntas växa kraftfullt de kommande åren.
Del 2 i serien Framtidens bonde, ett samarbete mellan AGFO och LRF.
Mer info om hela serien här >

 
 

I detta Framtidens bonde som hölls den 21 juni 2023 medverkade:

Gäster:
Experten: Clara Norell, Svensk Hampaindustri AB
Bonden: Jacob von Corswant, Skäggs gård

Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Research: Frida Jonson

Regenerativt jordbruk: Hype eller frälsning?

AGFO Talk 15/6 - 2023 Gröna Näringslivets Hus

 
 

I detta AGFO Talk som hölls den 15 juni 2023 medverkade:

I panelen:
🫛 Stefan Schörling, Regenerativ lantbrukare, utvecklare eko 12.0, Hasta gård
🫛 Christina Cheng, Trendanalytiker, Sprillo
🫛 Göran Bergkvist, Professor Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU
🫛 Josefin Kihlberg, Projektledare för Regenerativt i Norden, Svenskt sigill

Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Ansvarig AGFO: Anna Björnstad

Framtidens bonde: El-bonden

Ska vi producera energi eller livsmedel på svensk åkermark? Eller går det att göra både och?
Del 1 i serien Framtidens bonde, ett samarbete mellan AGFO och LRF.
Mer info om hela serien här >

 
 
Framtidens bonde

I detta Framtidens bonde som hölls den 27 maj 2023 medverkade:

Gäster:
Experten: Bengt Stridh, Mälardalens Universitet
Bonden: Ulf Andersson, Kärrbo prästgård

Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Research: Frida Jonson

Kan artificiell intelligens rädda matsystemet?

AGFO Talk 15/3 - 2023 Gröna Näringslivets Hus

 
 

I detta AGFO Talk som hölls den 15 mars 2023 medverkade:

I panelen:
🌟 Emilia Liljeström, vd på agtechbolaget Agronod som utvecklar en ny nationell plattform för datadelning.
🌟 Fredrik Viksten, ingenjör, forskare och entreprenör knuten till Linköpings universitet och AI Sweden. Tror att AI och robotar kan skapa ett robustare jordbruk.
🌟 Agnes Lindell, affärsområdesansvarig för datadrivet på Elvenite, vars team jobbar med "allt ifrån deep learning-modeller för genetiska värden inom laxodling till köpmönster i din lokala matbutik".
🌟 Alexander Alvsilver, områdesledare Hållbara matsystem på Vinnova som genom åren finansierat flera satsningar som tar hjälp av AI.

Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Ansvarig AGFO: Anna Björnstad

Framtidens matsystem: Nya affärsmodeller

AGFO Talk 1/12 - 2022 i Gröna Näringslivets Hus

 
 

I detta AGFO Talk som hölls den 1 december 2022 medverkade:

I panelen:
🌟 Lennart Bjurström, hållbarhetskonsult på Purple Ivy, tidigare på bland annat Food for Progress och Macklean.

🌟 Emma Dalväg, rådgivare inom hållbar affärsutveckling på Coest. Expert industriell symbios och cirkulär ekonomi och en av författarna till boken Symbios.

🌟 Jens Thulin, entreprenör och klimatcertifierad nötköttsbonde, som startat direktförsäljningstjänsten Mylla.se.

🌟 Jacqueline Dangoor Engdahl, som alldeles nyligen lämnade en ledande position inom ICA för att satsar på det egna företaget CENA Ventures

Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Ansvarig AGFO: Anna Björnstad

Framtidens gödsel: Hur boostar vi våra grödor i framtiden?

AGFO Talk 14/10 2022 i Gröna Näringslivets Hus

 
 

I detta AGFO Talk som hölls den 14 oktober 2022 medverkade:

I panelen:
🌟 Eva Salomon, docent i markvetenskap på RISE Research Institutes of Sweden, ger oss forskarperspektivet.
🌟 Gustaf Forsberg, grundare och vd för NitroCapt AB som utvecklar ny teknik för produktion av kvävegödsel.
🌟 Ingemar Gruvaeus, chefsagronom på Yara, den största aktören på mineralgödselmarknaden i Sverige.
🌟 Sara Stiernström, produktchef på EasyMining som utvecklar cirkulära lösningar.

Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Ansvarig AGFO: Anna Björnstad

Din organisation är väl medlem i nätverket?