Framtidens sjömat
– så bygger vi ett hållbart svenskt vattenbruk (och slår Norge)

Forskning om hållbart vattenbruk

Varje del av AGFO Transformation utgår från ett av RISE:s fokusområden inom livsmedelsproduktion. Denna gång ligger fokus på sjömat, med särskild inriktning på hållbart vattenbruk – ett område med stor framtidspotential, inte minst för Sveriges självförsörjning.
Begreppet sjömat omfattar alla ätbara djur och växter som lever under vatten, från alger och musslor till fisk. Genom att utveckla och investera i hållbart vattenbruk kan vi stärka livsmedelsförsörjningen och bidra till en mer hållbar matproduktion.

Forskningen fokuserar på vattenbrukets miljöpåverkan, djurvälfärd och utvecklingen av mer hållbart och näringsrikt foder. Samtidigt undersöks hur vattenbruket kan bli ekonomiskt hållbart på lång sikt och hur det hänger ihop med andra delar av matsystemet.
Ett annat intressant område är konsumtionen av sjömat – hur vi kan få fler att välja närproducerade, hållbara och hälsosamma alternativ från hav, sjöar, vattendrag och landbaserade odlingar.

Titta

59 sidor kunskap i en pdf

Ta del av hela spaningen med källhänvisningar.

Möt forskarna

  • Forskare, RISE

    Markus arbetar med forskning och uppdrag inom hållbar sjömat. Särskilt fokus ligger på vattenbruk i allmänhet och foderutveckling och produktionssystem i synnerhet.

    Markus är AGFO:s främsta bollplank i denna upplaga av AGFO Transformation.

    Kontaktinformation >

  • Programansvarig, docent, Beijer Institute for Ecological Economics

    Max Troell forskar på hållbara matsystem och speciellt sjömats och vattenbruks roll för vår framtida livsmedelsförsörjning. Max är programansvarig för ”Vattenbruk och Hållbar Sjömat” på Beijerinstitutet vid Kungliga Vetenskapsakademien, men är också senior forskare vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms Universitet.  

    Med sin bakgrund inom system- och marinekologi har han arbetat med hållbarhetsfrågor ur ett bredare social-ekologiskt perspektiv. Hans arbete spänner över flera hållbarhets dimensioner kopplat till akvatiska system och resurser – bland annat hur vattenbruk och fiske hänger ihop men även sambanden mellan produktion i hav och på land.  

    Han har medverkat till EAT-Lancet rapporten och haft en ledande roll inom ”Blue Food Assessment” och leder nu arbete inom SeaBOS med fokus  på antibiotikaanvändning inom vattenbruk. 

    Kontaktinformation >

Delta i transformationen

Vill ditt företag nätverka med andra inom något av AGFO Tranformations områden? Anmäl intresse för att delta i framtida forskningsprojekt eller nätverk via formuläret.

AGFO Transformation är en eventserie i fyra delar som sker i samarbete med RISE och med stöd av Formas