AGFO Koll – kunskapsarkivet

Missade du vårt senste AGFO talk? Vill du titta tillbaka på ett gammalt, eller komma åt slajdsen och anteckningarna? I vårt arkiv hittar du en fantastisk samling kunskap.

Framtidsvisioner: Att förändra matsystemet med hjälp av framtiden

Hur ser matsystemet ut 2035? 2045? Vad finns det för visioner? Behöver vi visioner? Och hjälper visioner oss att nå dit? Välkommen till ett talk där vi blickar framåt.

  • Här får du en spännande spaning framförd och researchad av Anders Engström (AGFO).
    Dessutom fyra framtidspitchar av: 🔥 Tove Blomgren - Creative Director at SALLY, EY Doberman
    🔥 Josefin Kihlberg - Regenerativ specialist och kommunikatör på Regenerator
    🔥 Gustaf Brandberg - Medgrundare, Gullspång re:food
    🔥 Ulrika Backlund - Projektledare Innovation & Hållbara matval, WWF

    Vårt talk avrundas av panelsamtal med:
    🔮 Axel Gruvaeus - Senior analytiker, Kairos Future
    🔮 Jenny Sjöblom - Program manager, Vinnova
    🔮 Åsa Domeij - Hållbarhetschef, Axfood

  • Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf. Det är presentationen av Anders spaning med anteckningar.
    Den är lösenordsskyddad.
    Lösenord: agfo

    Ladda ner den här!

 

AGFO transformation del 3:

Framtiden är cirkulär, där svinn blir till vinn och vi tar tillvara på livsmedelssystemets restströmmar. Men hur? Vad krävs för att skala upp de många initiativ som finns? Och är "upcycling" av livsmedel automatiskt hållbart? I del 3 av AGFO Transformation belyser vi en av samtidens viktigaste matfrågor med hjälp av den senaste forskningen och praktiska exempel.

  • I panelen:
    Karin Östergren, Senior forskare, RISE
    Ingrid Undeland, Professor i Livsmedelsvetenskap Chalmers
    Karin Lindow, Projektledare matsvinn, Jordbruksverket
    Catarina Englund, VD The Green Dairy Innovation

    Spaning & moderator:
    Anders Engström, AGFO
    Research: Frida Jonson
    Ansvarig AGFO: Annika Lindencrantz

 

Biologisk mångfald och mat
– snart lika het som klimatfrågan

Biodiversitetsdatabas, CSRD och globala avtal: biologisk mångfald har hamnat i fokus och är på väg att bli lika välkänd som klimatfrågan. Hur påverkas vår syn på maten? Hur mäter vi biologisk mångfald? Och hur påverkas ditt företag och konsumenten av ett förändrat hållbarhetsfokus?

  • 🐝 Mattis Bergquist, hållbarhetschef på Coop.
    🐝 Robert Dinwiddie Yondt, expert biologisk mångfald på KRAV
    🐝 Cecilia Cronwall, senior hållbarhetsstrateg på Mission Anew.
    🐝 Malin Jonell, Forskare vid Stockholm Resilience Centre.

    Spaning & moderator: Anders Engström, Research: Frida Jonson.

  • Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf. Den finns i två format. En med alla anteckningar och en med alla slides. Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo

    Presentation med anteckningar (17,1 MB)

    Presentationen - bara slides (38 MB)

 

AGFO transformation del 2:

Det konventionella jordbruket idag är beroende av glyfosat. Nyligen stod det klart att det får användas i ytterligare tio år, men vad händer sen? Vilka är alternativen? Och hur hänger glyfosatberoendet ihop med den ökande trenden att sluta plöja för att öka kolinlagringen och minska utsläppen? Under seminariet svarar vi på frågor som: Vilka är nackdelarna - och fördelarna? Vilka är alternativen – och vad innebär det för produktivitet och lönsamhet?

  • ⭐ Björn Ringselle forskar på växtskydd med fokus på icke-kemisk bekämpning av ogräs, på biologisk mångfald och digitaliseringen av jordbruket och leder RISE satsning Hållbar Gård.
    ⭐ Adam Giertta, trettonde generationen bonde på Bona gård på Munsö i Mälaren.
    ⭐ Astrid Mårtenson, riskbedömare på Livsmedelsverket, med koll på konsumenters exponering av glyfosat via mat.
    ⭐ Georg Carlsson, professor på SLU i Alnarp. Forskar och undervisar om åtgärder som skulle kunna ge mer hållbara odlingssystem.

    Spaning & moderator:
    Anders Engström,
    Research: Frida Jonson
    AGFO Ansvarig AGFO: Annika Lindencrantz

 

AGFO pepp 2024

Missade du AGFO pepp? Kolla in i efterhand. Du bjuds på:
-En peppig spaning av Anders Engström som lyfter fram allt positivt.
-En peppig intervju med Christina Snöbohm från WWF
-Tre peppiga medlemmar i AGFO som berättar om allt från växtbaserade burgare, till hållbarhetstävlingar och biodrivmedel.

  • ⭐ Christina Snöbohm, Programsamordnare Hållbar Livsmedelskedja, WWF

    ⭐ Lisa Laurell, Co-founder, Oh Mungood

    ⭐ Helena Allard, Hållbarhetsinnovatör, Axfood

    ⭐ Kristin Simonsson, Kommunikatör, Polarbröd

    Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO

    Ansvarig AGFO: Annika Lindecrantz

 

AGFO transformation del 1:

Debatten om kött och växtbaserade alternativ har varit het det senaste året. Mängder av alternativ har lanserats, kostrekommendationer i flera delar av världen har justerats, traditioner ifrågasatts och försvarats. I första delen av vår eventserie AGFO Transformation fokuserar vi tillsammans med RISE på forskning och gör en djupdykning i de hälsomässiga aspekterna av ett proteinskifte.

  • ⭐ Susanne Bryngelsson, Doktor i livsmedelsvetenskap, RISE

    ⭐ Robert Brummer: Professor i gastroenterologi och klinisk nutrition, samt vicerektor vid Örebro Universitet

    ⭐ Johanna Svensson, Produktchef Växtbaserat, Protos

    ⭐ Per Frank, Nordic Nutrition Manager, Nestlé, Ordförande Växtbaserat Sverige

    Spaning & moderator: Anders Engström, AGFOAnsvarig AGFO: Anna Björnstad

 

Regenerativt jordbruk: Hype eller frälsning?

Regenerativt jordbruk är ett begrepp som används allt oftare och lyfts som vägen framåt för att lösa många av våra miljöproblem och samtidigt förbättra våra skördar. Men vad innebär det egentligen för oss här i Norden och vilken betydelse kan det få på sikt i Sverige?

  • 🫛 Stefan Schörling, Regenerativ lantbrukare, utvecklare eko 12.0, Hasta gård

    🫛 Christina Cheng, Trendanalytiker, Sprillo

    🫛 Göran Bergkvist, Professor Institutionen för växtproduktionsekologi, SLU

    🫛 Josefin Kihlberg, Projektledare för Regenerativt i Norden, Svenskt sigill

    Spaning & moderator: Anders Engström, AGFOAnsvarig AGFO: Anna Björnstad

  • Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf. Den finns i två format. En med alla anteckningar och en med alla slides. Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo

    Presentation med anteckningar (23,6 MB)

    Presentationen - bara slides (50 MB)

 

Kan artificiell intelligens rädda matsystemet?

Allt fler sätter sin tilltro till att självständiga intelligenta system ska rädda mänskligheten. Men kan AI göra underverk även för vårt matsystem? Vad är hajp, vad är potentialen och hur används tekniken redan idag?

  • 🌟 Emilia Liljeström, vd på agtechbolaget Agronod som utvecklar en ny nationell plattform för datadelning.

    🌟 Fredrik Viksten, ingenjör, forskare och entreprenör knuten till Linköpings universitet och AI Sweden. Tror att AI och robotar kan skapa ett robustare jordbruk.

    🌟 Agnes Lindell, affärsområdesansvarig för datadrivet på Elvenite, vars team jobbar med "allt ifrån deep learning-modeller för genetiska värden inom laxodling till köpmönster i din lokala matbutik".

    🌟 Alexander Alvsilver, områdesledare Hållbara matsystem på Vinnova som genom åren finansierat flera satsningar som tar hjälp av AI.

  • Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf.

    Ladda ner här >

 

AGFO pepp: Vårt medlemsexklusiva event

Missade du AGFO pepp? Kolla in i efterhand. Du bjuds på:
-En peppig spaning av Anders Engström som lyfter fram allt positivt.
-En peppig intervju med Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige.
-Tre peppiga medlemmar i AGFO som berättar om allt från nutriscore till braxen och nästa generations växtbaserade grödor.

  • I detta AGFO pepp från 8 februari 2023 medverkade:

    🌟 Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige.

    🌟 Karin Jonsson, hållbarhetschef, nutrition och hälsa på Paulig.

    🌟 Peter Bolinder, entreprenör, Proteinish

    🌟 Veronica Öhrvik agronomie doktor som jobbar med Framtidens mat på Axfoundation

    🌟 Anders Engström, AGFO

    🌟 Anna Björnstad, AGFO

 

AGFO talk: Framtidens matsystem: Nya affärsmodeller

Vårt befintliga matsystem behöver genomgå förändringar för att bli mer hållbart. Det inkluderar även ekonomisk hållbarhet. Dags att prata nya affärsmodeller, så väl i jordbruket som i livsmedelsbutiken. Cirkulära affärsmodeller, delningsekonomi, e-handel, ökad kolinlagring som affärsmodell, näringsvärde som valuta – en allt ökande ström av tankar om affärsmodeller ser dagens ljus. Varmt välkommen att kolla in detta AGFO Talk där vi tillsammans med forskare, entreprenörer och branschkunniga dyker ner i frågor om affärsmodeller i morgondagens matsystem.

  • I detta AGFO Talk som hölls den 1 december 2022 medverkade:

    I panelen:

    🌟 Lennart Bjurström, hållbarhetskonsult på Purple Ivy, tidigare på bland annat Food for Progress och Macklean.

    🌟 Emma Dalväg, rådgivare inom hållbar affärsutveckling på Coest. Expert industriell symbios och cirkulär ekonomi och en av författarna till boken Symbios.

    🌟 Jens Thulin, entreprenör och klimatcertifierad nötköttsbonde, som startat direktförsäjningstjänsten Mylla.se.

    🌟 Jacqueline Dangoor Engdahl, som alldeles nyligen lämnade en ledande position inom ICA för att satsar på det egna företaget CENA Ventures

    Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
    Ansvarig AGFO: Anna Björnstad

  • Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf. Den finns i två format. En med alla anteckningar och en med alla slides.

    Presentation med anteckningar (1,2 MB)

    Presentationen - bara slides (5,1 MB)

 

AGFO talk: Framtidens gödsel: Hur boostar vi våra grödor i framtiden?

Intåget av mineralgödsel förändrade jordbruket i grunden. Nu satsas stora summor på att hitta nya lösningar De tyska kemisterna Fritz Haber och Carl Bosch belönades med Nobelpriset i kemi, 1918 respektive 1931, för upptäckten att fånga upp luftens kväve. I och med Haber-Bosch-processen gjorde mineralgödsel (även kallat konstgödsel och handelsgödsel) sitt stora intåg på marknaden – och jordbruket förändrades i grunden. Idag är världens livsmedelsproduktion beroende av mineralgödsel. Produktion av mineralgödsel har stor klimatpåverkan och står för ca 2,5 procent av världens fossilbaserade utsläpp av växthusgaser. På både global och nationell nivå har många bolag och investerare fokus på frågan, och stora summor satsar på att hitta nya lösningar. Pågående krig i Ukraina har satt ytterligare fokus på vårt beroende. Kolla in ett AGFO Talk där vi tillsammans med forskare, entreprenörer och branschkunniga söker svarar på frågor som:
– Hur ska vi förhålla oss till mineralgödsel framåt, har vi målat in oss i ett Haber-Bosch-hörn?
– Vilka utmaningar, och möjligheter, formar framtidens gödselindustri?
– Vilka projekt och entreprenörer driver på utvecklingen av nya lösningar?

  • I detta AGFO Talk som hölls den 14 oktober 2022 medverkade:

    I panelen:

    🌟 Eva Salomon, docent i markvetenskap på RISE Research Institutes of Sweden, ger oss forskarperspektivet.

    🌟 Gustaf Forsberg, grundare och vd för NitroCapt AB som utvecklar ny teknik för produktion av kvävegödsel.

    🌟 Ingemar Gruvaeus, chefsagronom på Yara, den största aktören på mineralgödselmarknaden i Sverige.

    🌟 Sara Stiernström, produktchef på EasyMining som utvecklar cirkulära lösningar.

    Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
    Ansvarig AGFO: Anna Björnstad

  • Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf. Den finns i två format. En med alla anteckningar och en med alla slides. Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo

    Presentation med anteckningar (10,3 MB)

    Presentationen - bara slides (59 MB)

 

AGFO Talk: Mat utan bonde

Det är något futuristiskt med mat producerad i labb och bioreaktorer. Ofta matas vi av budskapet att det är så framtidens mat i huvudsak produceras. Men vad skulle en sådan omställning få för konsekvenser? 

Globalt syns begreppet "farm free-food" allt mer. Här menas mat producerad i bioreaktorer där myllan är frånkopplad livsmedelsproduktionen. Ett exempel är det cellbaserade köttet som länge varit i ropet. Singapore var första landet i världen att ge klartecken för försäljning. Finska Solar Food producerar ett proteinmjöl av byggstenarna el, luft och mikrober. Och den Berkeley-baserade startupen Air Protein gör ett köttalternativ med hjälp av NASA-inspirerad jäsningsteknik. Exemplen är många. I vår spaning lyfter vi entreprenör på en global nivå och söker svar på frågor som:

  • Vilka är teknikerna som används?

  • Är labbet platsen för att lösa hållbarhetsutmaningarna kopplat till matproduktionen?

  • Vad händer när vi bryter kretsloppet runt mat?

  • Vilka följder får en produktion av mat och råvaror i bioreaktorer?

  • I detta AGFO Talk som hölls den 17 juni 2022 medverkade:

    I panelen:

    Gunnar Rundgren, Lantbrukskonsult och författare
    Annette Granéli, Vd och medgrundare Green-On
    Tomas Linder, Docent och mikrobiologi vid SLU

    Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
    Ansvarig AGFO: Anna Björnstad

  • Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf. Den finns i två format. En med alla anteckningar och en med alla slides. Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo

    Presentation med anteckningar (7,5 MB)

    Presentationen - bara slides (42,4 MB)

 
 

Ytterligare 21 AGFO talk och trendkoll