AGFO Koll – kunskapsarkivet del 2
Ytterligare 21 spännande AGFO talks och trendkoll!
AGFO Trendkoll: Dryck
Dryckessegmentet har exploderat. Funktionella drycker, alkoholfri "sprit", hard-seltzer, en bubblande inhemsk vin- och spritproduktion, upcyclade drycker... Vad väntar runt hörnet? Hög tid att spana in i framtiden.
-
I detta AGFO Trendkoll som hölls den 27 april medverkade:
I panelen:
🍸 Martin Ragnar – forskare, författare och en av grundarna av Svenska Dryckesakademien
🍸 Frida Berglund – sommelier och dryckesnörd med stenkoll på de senaste dryckestrenderna.
🍸 Emil Åreng – författare och prisbelönt bartender. Driver Facit bar i Umeå.
Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
AGFO Talk: Hur säkras rätt näring i framtidens matsystem
Vi står inför en rad utmaningar när det gäller näring; klimatförändringarna innebär näringsfattigare grödor, proteinskiftet lyfter frågor om näringstäthet samtidigt som var tredje svensk tonårstjej visar tecken på järnbrist. Senaste årens vegoboom har lett till en rad nya produkter på marknaden. Nu pekar svensk forskning på att det finns utmaningar när det gäller näring i sammansatta växtbaserade produkter. Samtidigt har den processade maten hamnat än mer i blickfånget, och forskare menar att klassificeringen av ultraprocessad mat är felaktig. Har vi missat näringstäthet i vår strävan efter att säkra morgondagens matsystem? Vi matas av budskap av vad vi borde äta mindre av, men vad borde vi äta mer av utifrån både näring och hållbarhetsperspektiv? Hur kan ny teknik och innovation bidra till att säkra rätt näring?
-
I detta AGFO Talk som hölls den 30 mars 2022 medverkade:
I panelen:
Emma Patterson, med.dr. Nutritionsexpert, Livsmedelsverket
Cecilia Mayer Labba, Doktorand livsmedelsvetenskap Chalmers
Isabelle Falck, Projektledare, Food for Progress
Ann-Kristin (Anki) Sundin, Nutritionsexpert, LRF Mjölk
Spaning & moderator: Anders Engström, AGFO
Ansvarig AGFO: Anna Björnstad -
Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf. Den finns i två format. En med alla anteckningar och en med alla slides. Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo
AGFO trendkoll: 2022 års mattrender
2021 var året när bland annat klimatkris, kolinlagring, mycel och spökkök var på tapeten. Vad kommer det snackas om under 2022?
Kolla in vårt spännande och roliga halvtimmesprogram inspelat i januari 2022.
Komplettera gärna med att läsa vår genomgång av nio internationella trendrapporter.
-
I panelen:
Johan Åkesson, framtidsstrateg och grundare på Hint.
Hulda Wirsén, Samordnare Norrbottens livsmedelstrategi,
Anna Norell Spanne, ansvarig för insight och trend på Augur.
Detta AGFO Talk hölls av innehållsansvarig Anders Engström och producerades av Lovisa Madås.
Fisk, alger, mittemellan - vad är framtidens sjömat?
Världshaven täcker två tredjedelar av jordens yta, men endast 7% av proteinet som världens befolkning äter kommer från sjömat. Samtidigt har den globala konsumtionen av sjömat fördubblats sedan 1960-talet och stora delar av fiskebestånden är hotade. I Sverige äter vi i huvudsak importerad sjömat - hela 72%. Tittar vi på odlad fisk, ja då är importen hela 90%.
-
🐟 Fredrik Gröndahl, koordinator Blå mat - centrum för framtidens sjöma
🐟 Madeleine Linins Mörner, programansvarig Framtidens mat, Axfoundation
🐟 Johan Ljungquist, vd och grundare, Gårdsfisk
🐟 Tom Johansson, medgrundare & VD på Hooked Foods -
Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf. Den finns i två format. En Presentationen - bara slides (97,7 MBmed alla anteckningar och en med alla slides.
Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo -
Från svinn till vinn - morgondagens upcyclade produkter
Upcycling har kommit upp på agendan som ett sätt att bekämpa matsvinneriet. Vilka sidoströmmar har mest potential för framtiden? Vilka är aktörerna som tar action, och vad krävs för att Sverige ska bli en stark upcycling-nation? Det här programmet genomförs tack vare stöd av våra partnerbolag Culinar och Lantmännen.
-
Medverkande:
☘️ Ingrid Strid, matsvinnsforskare på SLU
☘️ Truls Christenson, frukträddare och medgrundare Rscued
☘️ Marika King, Head of PINC (Paulig Group)
☘️ Niclas Tunebro, grundare och affärsmodellsansvarig Crumbs
Malin Thors Rosenquist, Culinar👉 Detta AGFO Talk hölls av innehållsansvarig Anders Engström och operativt ansvarig Anna Björnstad.
-
Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf. Den finns i två format. En med alla anteckningar och en med alla slides.
Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo
-
Investeringar i matsystemet
Alla pratar hållbara investeringar – men vad innebär det för matsystemet? Och var går pengarna som ska säkra framtidens hållbara lösningar? Det sökte AGFO svar på under temat morgondagens investeringar. Det här programmet genomförs tack vare stöd av våra partnerbolag Fazer och Lantmännen.
-
Louise Ungerth
Ulf Sonesson
Rebecka Löthman Rydå,
Gustaf Brandberg
Ebba Fröling
Per Arfvidsson
Malin Thors Rosenquist
Joakim Köhler. -
Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf.
Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo
Klimatförändringar och framtidens tallrik
Att våra matvanor påverkar klimatet är ingen nyhet, men hur är det med klimatförändringarnas påverkan på vad vi kan äta i framtiden? Det här programmet genomförs tack vare stöd av våra partnerbolag Fazer och Lantmännen.
-
Programledare / moderator: Lovisa Madås, AGFO Trendspaning: Frida Berglund, AGFOKarin André, forskare i miljövetenskap vid SEI Fredrik Fogelberg, forskare vid RISE Research Institutes of SwedenFrida Nilsson, koncept & utvecklingsansvarig köksmästare ESS Group Åsa Gisel marknadschef Orkla Sverige Peter Annas, forskningsdirektör R&D och ansvarig för växtförädling LantmännenRobert Engman, kommersiell direktör Fazer
-
Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf.
Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo
Kolinlagring som ny affärsmodell
Fler och fler företag vill betala lantbruket för att lagra kol i marken som en form av klimatkompensation. Vilka är för- och nackdelarna, och är den här typen av affärsmodell något som kan slå på riktigt? Det här programmet genomförs tack vare stöd av våra partnerbolag Culinar, Fazer och Lantmännen.
-
Programledare / moderator: Lovisa Madås, AGFO Trendspaning: Frida Berglund, AGFOKarin André, forskare i miljövetenskap vid SEI Fredrik Fogelberg, forskare vid RISE Research Institutes of SwedenFrida Nilsson, koncept & utvecklingsansvarig köksmästare ESS Group Åsa Gisel marknadschef Orkla Sverige Peter Annas, forskningsdirektör R&D och ansvarig för växtförädling LantmännenRobert Engman, kommersiell direktör Fazer
-
Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf.
Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo
Fossilfria förpackningar – utopi eller inom räckhåll?
Timmen är slagen för den fossilbaserade plasten i matförpackningar. Men vilka är alternativen? Är de tillräckligt bra, kan de återvinnas och vad krävs för att nå fossilfrihet? Det här programmet genomförs tack vare stöd av våra partnerbolag Culinar, Orkla, Fazer och Lantmännen.
-
• Eva Malmström, professor vid KTH
• Åsa Stenmarck , resursflödesexpert Naturvårdsverket
• Niklas Nygårds, grundare Arya
• Sofia Erixson, förpackningsutvecklare ICA Gruppen
• Lantmännen: Mikkel Frederiksen, Sustainability Project Manager
• Orkla: Sara Malmström, Kvalitets & Hållbarhetschef Orkla Confectionery & Snacks
• Culinar: Johan Lantau, key account manager
• Fazer Sverige: Johan Melinder, hållbarhetschef -
Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf.
Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo
Lokalproducerat – hype eller framtiden?
Lokalproducerat mat efterfrågas som aldrig förr – men vad betyder egentligen begreppet? Och vilken roll spelar den lokala maten i framtiden? Det här programmet genomförs tack vare stöd av våra partnerbolag Culinar, Fazer och Lantmännen.
-
• Magnus Holmegård, Nordisk inköpschef livsmedel Sodexo
• Rebecka Milestad, Agronom & docent i miljöstrategisk analys vid KTH
• Tomas Erlandsson, Grundare Nordisk Råvara
• Filip Larsson, Grundare Stekosterian•Trendspaning: Frida Jonson, AGFO
• Moderator: Lovisa Madås, AGFO -
Här kan du som AGFO-medlem ladda ner presentationen som pdf.
Pdf:erna är lösenordsskyddade. Lösenord: agfo
Jakten på svenskt växtbaserat protein
Lokalproducerat mat efterfrågas som aldrig förr – men vad betyder egentligen begreppet? Och vilken roll spelar den lokala maten i framtiden? Det här programmet genomförs tack vare stöd av våra partnerbolag Culinar, Fazer och Lantmännen.
-
• Magnus Holmegård, Nordisk inköpschef livsmedel Sodexo
• Rebecka Milestad, Agronom & docent i miljöstrategisk analys vid KTH
• Tomas Erlandsson, Grundare Nordisk Råvara
• Filip Larsson, Grundare Stekosterian•Trendspaning: Frida Jonson, AGFO
• Moderator: Lovisa Madås, AGFO
Hur mycket får hållbar mat kosta?
Mat ska vara hållbart, hälsosamt och billigt – går det verkligen ihop? Alla skriker efter mer hållbar mat, men är företag och konsument redo att betala för det?
-
I panelen: Line Gordon, forskare och föreståndare för Stockholm Resilience Center, Karin Brynell, VD för Svensk Dagligvaruhandel och Jens Thulin, lantbrukare och affärsutvecklare.
Spaning: Frida Jonson, AGFO
Moderator: Lovisa Madås, AGFO
Matsvinn
Få lär ha missat att vi har stora problem med matsvinn. Men vad gör vi åt det dolda matsvinnet, det som uppkommer innan maten når konsumenten?
-
I panelen:
Louise Ungerth, föreningen Matsvinnet
Karin Amnå, hållbarhetsstrateg ICA Sverige
Ingrid Strid, matsvinnsforskare SLU
Kjell Ivarsson, expert FoU Livsmedel LRFTrendspaning: Julia Marcopoulos, AGFO
Moderator: Lovisa Madås, AGFO
Regenerativt jordbruk - nästa jordbruksrevolution?
Regenerativt jordbruk är utformat för att vända på de negativa klimateffekterna som jordbruk skapar genom att återuppbygga den organiska massan i jorden. Detta gör man genom att följa vissa principer som att låta djur beta gräs och odla fleråriga växter med minimalt med jordbearbetning.
-
I panelen:
Märta Jansdotter, VD Gröna Gårdar
Claes Johansson, Hållbarhetschef Lantmännen
Anke Herrmann, Docent vid Sveriges lantbruksuniversitetSpaning: Julia Marcopoulos, AGFO
Moderator: Lovisa Madås, AGFO -
Cirkulär matproduktion - utopi eller framtid?
Går det att skapa en matproduktion där allt har ett värde och som ger noll avfall? Det var en av frågorna runt ämnet cirkulär matproduktion som drog fullt hus till panelsamtalet AGFO talk. Tack till våra sponsorer Lantmännen, Axfoundation och LRF Media.
-
I panelen:
• Niklas Wennberg, grundare Stadsjord
• Bengt Persson, VD Foodhills,
• Ingela Wickman Bois, rådgivare inom cirkulär ekonomi och strategisk hållbarhet
• Per-Anders Langendahl forskare vid institutionen för ekonomi SLU.Moderator: Lovisa Madås, AGFO
Spaning: Julia Marcopoulos, AGFO
Storföretag + startups = sant?
Det dyker upp nya aktörer i matsystemet som aldrig förr. Samtidigt finns en trend att storbolag köper upp startups för att ta in ny kompetens och öka innovationsgraden. Hur påverkas innovationen av storbolagens uppköp? Vem gör egentligen mest för innovationen? Och hur kan storbolag och startups samarbeta för att maximera innovation och nya lösningar?
-
I panelen:
• Ariella Rotstein, co-lead ICAx
• Samir El-Sabini, VD SUP46 (Start-Up People of Sweden)
• Henrik Åkerman, Head of Market Progress Food for ProgressTrendspaning: Julia Marcopoulos, AGFO
Moderator: Lovisa Madås, AGFO
Vad hindrar svensk matinnovation?
Det har konstaterats att Sverige generellt sett är ett av Europas mest innovativa länder. Men tittar man specifikt på innovation inom livsmedel hamnar vi först på plats fjorton. Vad det egentligen är som hindrar den svenska matinnovationen?
-
I panelen:
• Liisa Smits, grundare och VD för Ignitia
• Daniel Skavén Ruben, rådgivare till the Rockefeller Foundation
• Per Arfvidsson, vice VD för Lantmännen och ordförande i styrgruppen för Sweden Food ArenaTrendspaning: Julia Marcopoulos, AGFO
Moderator: Lovisa Madås, AGFO
Hur förändras maten?
”Jag tror att genteknik kommer att revolutionera lantbruket, men den etiska debatten behövs”. Så sade Line Strand, växtodlingsrådgivare, under panelsamtalet om hur vår mat förändras. Tekniker som Crispr öppnar dörrar mot effektivare livsmedelsutveckling. Men är det en ny form av GMO? Eller ska det hanteras som något helt nytt?
-
I panelen:
• Anna Nilsson, chefredaktör tidningen Lantmannen
• Jens Sundström, docent i växtfysiolog SLU
• Per Sandin, docent i filosofi, lektor i bioetik och miljöetik SLU
• Line Strand, växtodlingsrådgivare HushållningssallskapetTrendspaning: Peter Söderquist, AGFO
Moderator: Lovisa Madås, AGFO
Hur produceras maten i framtiden?
Kommer framtidens matproduktion att vara storskalig, småskalig och ske i städerna, laboratoriet eller på landsbygden?
-
I panelen:
• Ann-Helen Meyer von Bremen: Frilansjournalist
• Sorosh Tavakoli: Entreprenör
• Natalie Brun Skantz: CFO, marknadschef & grundare Grönska
• Julie Gold Biträdande Professor biomaterial Chalmers
• Alarik Sandrup Näringspolitisk chef Lantmännen
Trendspaning: Frida Jonson, AGFO
Moderator: Lovisa Madås, AGFO
Vilken mat behöver vi?
Om personaliserad mat och den mätbara kroppen. Vad händer när algoritmen styr vad som landar på vår tallrik? I allt större utsträckning mäter vi och analyserar oss själva för att hitta svaret på den uråldriga frågan: Vad ska vi äta till middag?
-
I panelen: Kristofer Lund AGFO, Theresia Silander Hagström Eatit, Wictoria Alvarsdotter Macklean och Johan Swahn Diaz & Swahn.
Trendspaning: Kristofer Lund, AGFO
Moderator: Lovisa Madås, AGFO
Hur handlar vi maten i framtiden?
Hur handlar vi vår mat i framtiden? Trendspaning och panelsamtal.
-
• Johan Åkesson, trendanalytiker
• Anna Åkesson E-handelschef Hemköp
• Felix Åberg, analytiker HUI Research
• Albin Ponnert, Grundare av Local Food Nodes
Trendspaning: Frida Jonson och Peter Söderquist, AGFO
Moderator: Lovisa Madås, AGFO