Medlemsintervjuer
Säg hej till medlemmarna i AGFO.
KRAV: “Ekologisk hållbarhetsmärkning som förenklar och vägleder konsumenter att göra hållbara val.”
Under 2023 kommer KRAV att agera “Ekolots” åt aktörer som vill ställa om sin verksamhet från konventionell till ekologisk produktion, eller vill satsa på redan befintlig produktion. Här kommer KRAV guida och skräddarsy insatser på uppdrag från Jordbruksverket.
Bärta: “Allt har varit en utmaning, utom att få folk att älska smaken”
Allt började med en dröm om en matvärld där allt är godare i munnen, bättre för kroppen och samtidigt bra för planeten. Det tog sedan fyra år av experimenterande att ta fram Bärta, en groddad och fermenterad gul ärta.
Ängelinvesterare Björn Lindh: “Därför gör jag nästan bara investeringar i matkedjan”
Sedan 2008 har affärsängel Björn Lindh jobbat med 60 företag varav sju är grundade av honom. Nu gör han nästan bara investeringar i matkedjan och har en medveten strategi att satsa på innovativa bolag med ursprung i hemstaden Uppsala.
Improvin’: “Hela världen vill främja en mer hållbar matproduktion”
Improvin’ är startupen som bygger teknisk infrastruktur för att mäta, rapportera, verifiera och belöna ökad hållbarhet i egen värdekedja. Träffa COO Jacob Morén som tror stenhårt på Improvin’s affärsidé och är övertygad om att de på stor skala kan bidra till ett mer hållbart matsystem.
MYLLA utmanar matjättarna
Affärsidén för Mylla.se är att utveckla och äga marknadsplatsen för transparent och spårbar direktförsäljning av råvaror och livsmedel.
Cresponix: “Fisk- och skaldjursodling en av de snabbast växande branscherna i världen”
Cresponix är startupen som odlar scampiräkor i Sverige som ett alternativ mot att importera scampiräkor från andra sidan jordklotet. Vi ger Sverige en “skamfri scampiprodukt, säger bolagets VD Mattias Djurstedt.
Tagger Nordic: “Skapar ett direkt värde för företagens försörjningskedja”
En grumulen novemberdag lystes upp av ett intressant Teamssamtal med Cheikh Sarr, ansvarig för den svenska marknaden på Tagger Nordic.
OlsAro: “Matsäkerhet för alla, globalt!”
OlsAro är agtech-startupen som jobbar med klimatanpassning av grödan vete för global matsäkerhet. Första fokus är saltintolerant vete, men vd Elén Faxö berättar att fler spännande grödor är på gång.
Mycorena: “Vi erbjuder nästa generations livsmedelsingrediens”
Ett av den svenska matbranschens mest omtalade nykomlingar är göteborgsföretaget Mycorena. AGFO gjorde ett medlemsbesök i samband med sin västkustturné och blev inte besvikna.
Nuverica: “Letar efter pilotkunder som vill vara med på resan”
Karin Jonsson, Carolin Solskär & Hannes Hornwall på Nuverica.
FOR REAL! FOODS: “Hälsosam fryst pizza bara början”
Hälsosam pizza och ett möte med två superentreprenörer lockade AGFO att ta en tur till Skärhamn i Bohuslän för att veta mer om deras utmaningar och framgångsrecept.
AFRY: “Vi vill vara med och göra framtidens mat”
AGFO besökte AFRY på deras huvudkontor i Göteborg.
Paulig: “Hälsa och välbefinnande ett uttalat prio”
AGFO besökte Paulig på deras huvudkontor i Göteborg.
Jordnära Mat: Steksmet genvägen till bättre vegomat i skolan
AGFO tåg tåget till Gnesta och mötte teamet bakom Jordnära Mat.
Stolt Mat i Sörmland: ”Bidrar till ett godare liv"
Malin Ahnelöv på Stolt Mat i Sörmland/ STUA och Anna Björnstad från AGFO mötte upp för gröt- och äggfrukost.
Sigill - fokus på förlust av biologisk mångfald och klimatfrågan
Helena Allard och Christina Behm-Velenik mötte upp AGFO för lunch i Gröna Näringslivets hus.
Ultuna Vertical Farming - Affärsidé: Näringsrika insekter
Giulia Gallo från Ultuna Vertical Farming besökte AGFO med två kilo djupfrysta syrsor i bagaget.
Edgy Veggie – producent av goda, hälsosamma & hållbara seitanbaserade alternativ till kött!
Kaffedate med Katarina Furin, Edgy Veggie
FINEST – centrumbildning som brinner för innovationer som leder till miljömässig-, social och ekonomisk hållbar livsmedelssektor
Frukostdate med Karin Östergren, FINEST