FINEST – centrumbildning som brinner för innovationer som leder till miljömässig-, social och ekonomisk hållbar livsmedelssektor
Frukostdate: Karin Östergren, projektledare FINEST & Anna Björnstad.
Frukostställe: Hotel Ruth, Stockholm.
Hett buffétips: Halva löskokta ägg med het krydda i snapsglas får ni inte missa. Det uppdukade dessertbordet var inte fy skam det heller.
Hej Karin, Professor & Senior forskare på RISE samt Projektledare på FINEST
Vilka av matsystemets utmaningar går FINEST igång på mest?
- Inom FINEST brinner vi för innovationer som leder till en miljömässigt-, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelssektor i framtiden. Just nu går vi speciellt i gång på innovationer kopplat till skogsbär, baljväxter och helt nya typer av innovativa livsmedel som produceras utan att ta åkermark i anspråk.
Vårt fokus är att öka förståelsen hur livsmedelssystemet fungerar och hur vi genom samverkan och innovation tillsammans kan ta oss an frågor som är för stora och för svåra för den enskilda aktören att lösa på egen hand. Kunskapen som vi skapar tillsammans hoppas vi ska bli viktiga pusselbitar för att uppnå en hållbar omställning av Sveriges livsmedelssystem.
Hur jobbar FINEST konkret för att bidra till lösning av dessa?
- FINEST forskning utgår från samhällsvetenskaplig och teknisk forskning, i aktiv samverkan med aktörer från näringslivet. Målet är att vi tillsammans kan skapa en verktygslåda som stöttar både företag och forskare att skapa gemensamma lösningar som verkligen leder till en hållbar förändring av livsmedelsindustrin. För att nå dit behövs den akademiska kunskapen och erfarenheten samt också företagens specialistkunskap. Det behövs en gemensam bild av vilka problem vi måste tackla. Bilden växer fram genom dialog vilket innebär att vi skapar projektet FINEST tillsammans medan vi arbetar i det. Det är både vår styrka och svaghet!
Om fyra år – när projekttiden är slut - hoppas vi att vi har bidragit till en väsentlig ökad förståelse kring förändrings- och innovationsprocesser i den svenska livsmedelskedjan, och att vi har tagit fram verktyg som hjälper oss att enklare skapa morgondagens hållbara livmedelskoncept från idé till marknad tillsammans.
Inom vilket område skulle FINEST gärna se ökad innovationskraft i matsystemet?
- FINEST har valt ut tre värdekedjor att arbeta konkret kring som har väldigt olika utmaningar:
Svenska skogsbär: Här finns ett överskott av råvara och förhållandevis mogen teknik och ett stort intresse men det saknas en etablerad innovativ bärindustri av volym i Sverige.
Svenska baljväxter. Intresset för svenska proteingrödor är jättestort, men fortfarande saknas mycket kunskap kring både produkter och processer – vad ska vi producera, hur görs detta bäst, hur nyttiga och hållbara är denna typ av produkter egentligen är frågor som ligger på vårt bord.
Nya experimentella värdekedjor för nya typer av hållbara livsmedelsingredienser – hur ska vi använda dessa och är de hållbara?
På detta sätt hoppas FINEST kunna utveckla en generell kunskapsbas/ verktygslåda som återanvändas/ vidareutvecklas i framtiden samtidigt som vi bidrar till att fylla kunskapsluckor kring dessa kedjor som vi tror har en stor framtida potential. Kan inte nog betona vikten av att vi tänker från ”frö till mun” när vi jobbar med innovation. Hela värdekedjan måste vara med, från primärproduktion till förädling och distribution till konsument. Vi måste tänka tillsammans för kunna tackla de utmaningar vi står inför i livsmedelssystemet!
Övergripande: Finns det något specifikt projekt (eller annan insats) som du vill lyfta fram från FINEST sida, och som ni är extra stolta över?
- FINEST har bara varit gång i drygt ett år. Forskning och samverkan tar tid att bygga, men jag tycker att vi har kommit i gång bra. Förutom bra dialoger med våra partners så börjar även de vetenskapliga artiklarna komma och vi har hela 7 masterprojekt knutna till FINEST i vår som kommer att vara färdiga inom kort. Som projektledare är jag också stolt över alla fantastiska forskare och experter inom FINEST som tagit detta stora komplexa projekt till sitt hjärta! Att känna hur vi växer och lär tillsammans i medgång och motgång är något som jag personligen bär med mig i mitt dagliga arbete!
Slutligen, vilka ämnen ser ni gärna att AGFO gör spaningar och omvärldsbevakning kring?
Svenska skogsbär – en framtidsbransch. Varför är det så stor skillnad mellan Sverige och Finland t.ex?
Nya råvaror med framtidspotential i Sverige
Något om innovativa innovationskoncept
Något om behov av affärsmodeller. Hur nya affärsmodeller växer fram, eller affärsmodellernas roll i dagens livsmedelssystem?
Försörjningsgrad i andra länder – jämföra andra länder med hur beroende/oberoende är Sverige av import i livsmedelssystemet?
Food Tech – skrämmande eller möjlighet? (många av oss upplever att det finns en stor skepsis kring teknikutveckling av livsmedel (från konsument) som inte finns inom andra områden (bilar, energi etc etc).
Tack Karin för mycket trevlig frukostdate och vi kan inte annat än att hålla med. Hela värdekedjan måste vara med, från primärproduktion till förädling och distribution till konsument för att vi ska kunna tackla de utmaningar vi står inför i livsmedelssystemet!