Ultuna Vertical Farming - Affärsidé: Näringsrika insekter

Giulia Gallo från Ultuna Vertical Farming besökte AGFO med två kilo djupfrysta syrsor och nya affärsplaner i bagaget.

I augusti 2021 fick Giulia Gallo ett ganska ovanligt uppdrag: Att från scratch starta upp en verksamhet som skulle odla framtidens protein, det vill säga näringsrika insekter. Företaget hon anlitades av är nystartade Ultuna Vertical Farming och det har genomgått flera faser sedan verksamheten drog igång förra året. 

Vi ses på AGFO:s kontor i Gröna Näringslivets Hus i Stockholm och med sig har hon en frysväska med 2 kilo frysta hussyrsor. På sätt och vis symboliserar väskan slutet på företagets första fas.

– Vi har bestämt oss för att ge upp idén om att odla hussyrsor för humankonsumtion, berättar Giulia på engelska. Nu fokuserar vi allt på Black Soldier Fly (Amerikansk vapenfluga) och vi planerar att producera fiskfoder.

Inspirerade av hållbarhetsprojekt

Inspirationen kommer från Axfoundations projekt 5 ton grön fisk i disk där bland annat SLU var med och producerade ett hållbart fiskfoder bestående av insekter som odlats upp på avfall. Det fodret bestod dessutom av åkerböna, odlad sjöpung och musslor. 

Det finns flera poänger med att att använda insekter som foder menar Giulia. Inte minst är det helt galet att vi idag inte har någon egen fiskfoderproduktion i Sverige. Allt importeras. 

Men det finns utmaningar med att bygga upp insektsodlingar. Det märkte företaget inte minst när de jobbade med hussyrsa.

– Vi valde hussyrsa eftersom vi upplevde att den passade bäst som mat. Att den var mest kulinarisk. Till vår hjälp tog vi Entocube (finskt företag) och vi började med att köpa deras startkit. Nästa steg skulle bli att köpa deras större anläggning, men vi bestämde oss för att inte ta steget eftersom vi insåg att det var svårt att få lönsamhet, berättar Giulia.

Ett problem med hussyrsan är att det krävs mycket el för att hålla värme och luftfuktighet på rätt nivå. En annan är att det krävs en hel del manuell handpåläggning, dessutom upplevde de att intresset hos restauranger var lite svalt. 

Den amerikanska vapenflugans stora fördel är den korta livscykeln men också att den verkligen äter det mesta. En utmärkt insekt för att förvandla avfall till foder. Men det finns utmaningar:
– De största utmaningarna är att skala anläggningen och att hitta ett bra foder. Helst skulle vi vilja bygga anläggningen i anslutning till ett livsmedelsföretag som har ett kontinuerligt flöde av restavfall som larverna kan äta.

Ultuna Vertical Farming är medlemmar i AGFO, vilken typ av företag i nätverket skulle ni vilja komma i kontakt med?

– Vi vill gärna komma i kontakt med stora livsmedelsproducenter med mycket matavfall, svarar Giulia.



Det var Anders Engström (AGFO) som mötte Giulia Gallo. Kontakta gärna Giulia Gallo (talar helst engelska).


PS. Undrar ni vad de två kilo frysta syrsorna skulle användas till? De hade Anders beställt till en kommande taco-fest :)

Föregående
Föregående

Sigill - fokus på förlust av biologisk mångfald och klimatfrågan

Nästa
Nästa

Edgy Veggie – producent av goda, hälsosamma & hållbara seitanbaserade alternativ till kött!