Sigill - fokus på förlust av biologisk mångfald och klimatfrågan
Helena Allard och Christina Behm-Velenik på Sigill har tagit initiativ till ett projekt som ska ta fram en nordisk definition och riktlinjer för regenerativt jordbruk.
Hej, märkningen Svenskt Sigill har hög kännedom hos konsument men alla vet inte exakt vad ni gör. Berätta, vilka är Sigill?
- Sigill Kvalitetssystem tar fram certifieringar för hållbar produktion av mat och blommor. Vi äger också miljömärkningarna Svenskt Sigill, Svenskt Sigill Klimatcertifierad och Svenskt Sigill Naturbeteskött.
Vilka av matsystemets utmaningar går ni igång på mest?
- Oj det är många! Men förlusten av biologisk mångfald och klimatfrågan är några av de utmaningar vi jobbar extra mycket med just nu.
Och hur jobbar ni konkret för att bidra till lösning av dessa?
- Vår klimatcertifiering innehåller de viktigaste åtgärderna för minskad klimatpåverkan i primärproduktionen och är den vassaste miljöcertifieringen i Sverige, och kanske faktiskt i hela världen om man får vara kaxig… Enligt beräkningar från RISE ligger utsläppsminskningarna i linje med vad som krävs enligt Science Based Targets och Parisavtalet. Åtgärder för att öka mängden insekter, fåglar och vilt ingår som ett krav i Svenskt Sigill och vi vann också SLU Artdatabankens naturvårdspris år 2020 för det arbetet vilket känns som en ärofylld bekräftelse på att det vi gör är rätt. Vi äger också den enda certifiering som garanterar att djuren betat på naturbetesmarker och därför bidragit extra mycket till den biologiska mångfalden. Vi uppdaterar ständigt våra regler när ny forskning och kunskap finns tillgänglig och därför kan vi alltid erbjuda certifieringar som ligger i absolut framkant och har konkreta åtgärder som gör skillnad här och nu.
Finns det något specifikt projekt som ni vill lyfta fram från er sida, och som ni är extra stolta över?
- Förutom alla våra certifieringar har vi även tagit initiativ till ett projekt som ska ta fram en nordisk definition och riktlinjer för regenerativt jordbruk. Vi ser att många gärna pratar om regenerativa metoder men vad man menar är väldigt olika. Vi vill göra begreppet konkret och anpassa det som finns globalt till nordiska förhållanden. Allt som bidrar till ett hållbart jordbruk i USA, där de flesta befintliga beskrivningar och certifieringar för regenerativt har sitt ursprung, leder inte automatiskt till ett hållbart jordbruk här i Norden.
Dröm fritt, vilka möten skulle ni vilja få till i nätverket?
- Alla som precis som vi vill arbeta för en hållbarare värld och tror (eller vill bli övertygande om 😊) att certifiering är ett bra sätt att säkra upp hållbara inköp i leverantörskedjan. Vi har te x en ny certifiering för minskat matsvinn inom restaurangbranschen som vi vill nå ut med ännu mer, där vill vi gärna nätverka och hitta en given plats för den inom restaurangbranschen. Vi är övertygade om att certifiering är ett utmärkt sätt att få till minskat matsvinn inom branschen.
I och med att det inom många branscher är svårt att anställa personal och det blir vanligare att arbetskraften hämtas från bemanningsbranschen i eller utanför Sverige blir arbetsgivaransvaret allt mer komplext. Vår certifiering IP Arbetsvillkor kan hjälpa företagen att hitta rätt i denna regeldjungel samtidigt som certifieringen kan säkra upp socialt ansvarstagande i leverantörskedjan. Vi vill gärna få till möten/nätverkande för att hitta nya branscher som tampas med denna komplexa fråga och där IP Arbetsvillkor kan vara en framgångsfaktor som den har varit för trädgårdsbranschen.
Tack vare er kommer AGFO lansera en form för runda-bord-samtal förhoppningsvis redan till hösten. Har ni några önskemål på samtalsämnen?
- Hur effektiviserar och samlar vi ihop de krav som ställs på bonden så att vi lösgör bondens tid och pengar till att fokusera på konkreta åtgärder för ökad hållbarhet i sitt företag? Hur skapar vi mest action per timme eller krona? Det vore också intressant att diskutera den mäthysteri som pågår just nu på hållbarhetsområdet. När resurserna är begränsade, som t.ex. hos en bonde, räcker det ofta inte till att både mäta och att göra. Då får konkreta åtgärder stå tillbaka till förmån för mätningar, som inte i sig bidrar till någon förbättring.
Andra värdefulla tips till AGFO för att vi ska bli ett så relevant som möjligt affärs-och kunskapsnätverk för er?
- Ert utskick med omvärldsbevakning är superbra! En viktig roll ni kan spela är att vara en neutral part som kan samla olika organisationer för samtal kring relevanta ämnen. Hjälp också till att hålla fokus på viktiga frågor som inte är lösta ännu även om de inte är de häftigaste och hetaste just nu, t.ex. övergödning av Östersjön.
Stort tack för trevlig lunch och lycka till vidare med projektet att ta fram en nordisk definition och riktlinjer för regenerativt jordbruk!
Kontakta gärna Helena Allard och Christina Behm-Velenik på Sigill om du har förslag på samarbete eller bara vill veta mer om allt de gör!