Stolt Mat i Sörmland: ”Bidrar till ett godare liv"

Vi möter affärsutvecklaren och processledaren Malin Ahnelöv som uppskattar innovation som går "back to basics”.

Malin Ahnelöv, Stolt Mat i Sörmland/Stua & Anna Björnstad, AGFO

Hej Malin, vilka är Stolt mat i Sörmland och Stua?

– Stolt Mat i Sörmland är ett regionsprojekt som utförs av platsutvecklingsföretaget Stua. Vår vision är att livsmedelssektorn i Sörmland är hållbar och växande. Att man i Sörmland är stolt över sin matkultur, som bidrar till ett godare liv för invånare och besökare.

Vilka av matsystemets utmaningar går ni igång på mest?

– Möjligheterna att producera mat hållbart (socialt, ekonomiskt och miljömässigt), främst inom jordbruk. Kompetensförsörjning och besöksnäring är två andra mycket viktiga utmaningar vi gärna ser får ökat fokus.

Hur jobbar ni konkret för att bidra till lösning av dessa?

– Vi faciliterar nätverk, utbildar, deltar i framtagandet av kompetenshöjande insatser, bjuder in slutkonsument till Sörmland via olika koncept så som matfestivaler och årligt magasin och mycket mer.

Inom vilket område skulle ni gärna se ökad innovationskraft i matsystemet?

– Innovation som går back to basics. Hur gör vi det attraktivt och möjligt att jobba med jordbruk, så att vi kan producera mer bra mat?

Finns det något specifikt projekt eller insats som ni vill lyfta fram från er sida, och som ni är extra stolta över?

  • Ny trädgårdsmästarutbildning på Campus Nyköping (distansutbildning) med fokus odling, innovation och företagande med startdatum ht 22. 150 sökande till 30 platser.

  • Stolt Mat & Dryckesfestival som gick av stapeln i helgen med 900 besökare. En helt underbar festival där vi firar Sörmlands fantastiska mat & dryckesutbud.

  • Smaka på Sörmland, en möjlighet för dem som vill uppleva och upptäcka sörmländsk mat under en helt unik måltidsupplevelse utomhus.

  • Vårt magasin Stolt Mat i Sörmland som vi tryckt upp i 15000 exemplar.

Vilka vill du helst nätverka med?

– Måltidsexperter på olika områden för framtida samarbeten (tex föreläsare), tjänstemän offentlig måltid och matproducenter.

Ämnen du gärna ser att AGFO gör spaningar och omvärldsbevakning kring?

– Trender inom måltidsturism (tex webbinariet om dryckestrender var toppen), jordbruk och innovation inom det, klimatmål och offentlig måltid.

Har du tips eller önskemål för att AGFO ska bli ett så relevant som möjligt affärs-och kunskapsnätverk för er?

– Fortsätt med fysiska möten, gärna lite obekväma samtalsämnen som engagerar! Framöver kanske sammanställa kontaktuppgifter till alla som varit på plats för att kunna ta kontakt i efterhand, om man inte hann prata med något eller liknande.

Till sist: Något ytterligare du önskar addera?

– Foodtech är viktigt och spännande, men vi är främst intresserade av back to basics matproduktion. 😊

Frukostdate: Grain Café, Stockholm


Hett frukosttips: Grötfrukost med jordgubbskompott var ordentligt mättande och riktigt gott!


Kontakta gärna Malin Ahnelöv på Stolt Mat i Sörmland/ Stua om du har förslag på samarbete eller bara vill veta mer om allt de gör!


Föregående
Föregående

Jordnära Mat: Steksmet genvägen till bättre vegomat i skolan

Nästa
Nästa

Sigill - fokus på förlust av biologisk mångfald och klimatfrågan