OlsAro: “Matsäkerhet för alla, globalt!”

OlsAro är agtech-startupen som jobbar med klimatanpassning av grödan vete för global matsäkerhet. Första fokus är saltintolerant vete, men vd Elén Faxö berättar att de även tittar på att göra vetet mer effektivt med mindre konstgödsel.

Elén Faxö, OlsAro. Photo by Francesco Rucci and Francesco Marinelli from the FutureFood project.

I slutet av oktober besökte AGFO mässan Nordic Food Industry i Göteborg. Vi passade då på att ta ett fika-möte med nya AGFO-medlemmen Elén Faxö, VD för OlsAro.

Elén är utbildad bioteknolog, med ett förflutet på RISE, och är ett välkänt ansikte i matbranschen. Vid sidan om sin vd-roll är hon engagerad i styrelsen i Livsmedel i Fokus och Inclusive Business Sweden.

Vi fick ett fantastiskt samtal om såväl utmaningar i branschen i stort till fördelarna som kommer med att jobba i ett mindre företag med korta beslutsvägar.

Här nedan hittar ni Eléns svar på våra frågor:

Berätta kortfattat vilka OlsAro är för dem som inte känner till er.

– OlsAro är ett agtech-startup som jobbar med klimatanpassning av grödan vete för global matsäkerhet. Första fokus på salttolerant vete där vi adresserar den gigantiska utmaningen med saltkontaminerad mark. Nio procent av världens marker och upp till 50% av världens bevattnade marker idag är kontaminerade, och det blir snabbt förvärrat på grund av bland annat klimatförändringarna. Via vår tech-plattform kan vi möjliggöra ytterligare egenskaper som till exempel kväveeffektivitet, proteininnehåll och torktolerans.

– OlsAro är grundat av Henrik Aronsson professor på Göteborgs Universitet och Olle Olsson professor från Lunds Universitet.

Vilken är er vision?

– Matsäkerhet för alla, globalt. Detta kan vi bidra till både genom att utveckla egenskaper som möjliggör odling i nya klimatförhållanden, som möjliggör hållbara och regenerativa odlingsmetoder och via utveckling av egenskaper som ger förbättrad nutritionell profil.

Vad har ni på gång framöver och varför ni satsar på de marknader ni gör?

– Vi har nyligen signerat vårt första kommersiella avtal med ett stort utsädesföretag i Asien, för Bangladeshiska marknaden. Utöver det så är vi i uppstartsfas för att provodla i länder som Argentina, Pakistan, Kenya och Marocco. Vi startar också upp utveckling med fokus på kväveeffektivitet i vete, med ambitionen att bidra till minska beroendet av kvävegödsel.

– Utöver att vi jobbar med utsädesföretag som partners så vill vi också jobba tight med livsmedelsföretag i utveckling av kvalitetsegenskaper i vete som en konkurrensfördel. Exempel på kvalitetsegenskaper kan vara ökad protein eller fiberkvalitet för till exempel förbättrad nutritionell profil eller förändrade processegenskaper.

– Sen har vi precis öppnat upp vår såddrunda för att ta in nytt kapital i OlsAro, så nu är det även fokus på att investerare förutom R&D och kommersiella samtal.

Photo by Francesco Rucci and Francesco Marinelli from the FutureFood project.

Vilka vill ni helst nätverka med i nuläget?

– Vi träffar gärna investerare samt personer från livsmedelsindustri med intresse för primärproduktion.

Stort tack Elén för trevligt pratstund och stort lycka till med investeringsrundan och annat annat spännande som händer!


Kontakta gärna Elén Faxö om du har förslag på samarbete eller bara vill veta mer om allt de gör!


Föregående
Föregående

Tagger Nordic: “Skapar ett direkt värde för företagens försörjningskedja”

Nästa
Nästa

Eatersmap: “Vi gör det lätt att välja rätt!”