12 sätt att upcycla matavfall

Matsvinn och matavfall är resurser som bör utnyttjas och loopas – det inser allt fler. Följ med när vi listar 12 lösningar som omvandlar avfall till nya spännande produkter.

Missa inte AGFO:s trendspaningar, signa upp på AGFO Weekly här

Skräpfisken blev läcker snack

För fem år sedan höll ”djävulsfisken” på att förstöra hela fiskbeståndet i den mexikanska staten Tabasco. Den förstörde fiskenät och åt upp andra fiskars ägg. Mike Mitchell, som då studerade internationell utveckling vid universitetet i Berkeley, såg problemet och torkade fisken till en snack, som han kallade El Diablito Jerky. Fem år senare säljer fisken som smör i solsken.Mike Mitchells företag Acari har lyckats ta bort 60 ton djävulsfisk från vattnen och lokalbefolkningen har fått en god inkomstkälla av något som de förr bara kastade bort.I Östersjön har spigg ökat explosionsartat och orsakar liknande problem. Frågan är: Vem blir först med spiggsnacks?

Kakaoskal utmärkt sötningsmedel

När kakaofrukten processats till choklad återstår dess skal och ur det pressar ecuadorianska företaget Repurposed Pod en magnesiumrik juice. Den kan användas som sötningsmedel i juice, kalla drycker, iste och färdiga cocktails. 

Söta gubbar i starksprit

Jordgubbar slängs i oerhörda mängder av eftersom de hinner bli dåliga innan de säljs i butik. Ibland så mycket som upp till hälftenVentura Spirits i Kalifornien destillerar och lagrar saft från övermogna jordgubbar på ekfat i två år. Produkten blir en söt jordgubbskonjak.

Protein utvinns ur livsmedelsavfall

Göteborgsbaserade Mycorena odlar ett svampbaserat protein av restprodukter från livsmedelsindustrin. De kallar produkten Promyc, och den innehåller 60 procent protein och 12 procent fiber. 

Svampodling på kaffesump

Den italienska startupen Funghiespresso odlar tre sorters svamp i kaffesump från barer och restauranger. Dessutom har de tagit fram ett kit för den som vill odla sin svamp i kaffesump hemma. 

Fula hallon som smaksättare

Stenhuse Gård i Klintehamn, som bland annat odlar jordgubbar, hallon, sparris, rabarber och potatis, gick ihop med S:t Eriks Byggeri och tog fram ett öl. Det blev en Berliner Weisse smaksatt med "fula" hallon som sorterats bort, men som håller måttet i fråga om doft och smak. 

Färdigmat på bortsorterade ägg

Gotlandsägg startade under 2018 en färdigmatsanläggning där de tillvaratar överskottsägg, med andra ord ägg som av någon anledning räknas som andra sortering. Istället för att kassera äggen blir de pannkakor, plättar och raggmunkar, som gräddas på plats och sedan kyls och packas för vidare transport till bland annat Ica- och Coopbutiker i hela landet.

Proteinfabrik börjar utvinna protein ur växtrester

På åkern plöjs vanligen blast och andra växtrester ner. Nu kan det bli en ny inkomstkälla för växtodlarna. Pilotfabriken i Alnarp, som vi tidigare har skrivit om, är på god väg att börja producera närproducerat protein av exempelvis rödklöver, grön råg, vallgräs, grönkål och blast från morötter, sockerbetor och rödbetor.

Snacks till ölet

Amerikanska Regrained sluter cirkeln och gör mat till människor av biprodukten från öltillverkning som annars blir djurmat, fyllnadsmassor eller kompost. Istället blir det energibars, puffar och andra snacksprodukter.

Från öl till mjöl

Amerikanska Netzro har tagit ett större grepp om flera restprodukter. Drav från öltillverkning blir till ett grovt kalorifattigt mjöl som är rikt på protein och fibrer. Frukt- och grönsaksavfall blir näringstillskott. Äggskal från storskaliga äggproducenter blir kalciumkarbonat och äggmembranet blir kollagenprotein.Mjölet kan användas i produkter både för human- och djurkonsumtion. Slutligen tar företaget hand om matavfall som inte duger som djur- eller humanföda och komposterar det till jord.

Frukt och grönsakssvinn omvandlas till växtnäring

En Ica Maxi-butik i Stockholm har tagit fram en egen växtnäring, producerad på frukt- och grönsakssvinn från butiken. Avfallet fermenteras och tappas sedan på enlitersflaskor som de säljer.

Kaffe på rester från jordbruksproduktion

Atomo! använder matavfall från jordbruket och framställer kaffe, helt utan kaffebönor. Efter att avfallet har renats och torkats, plockas alla smakkomponenter som behövs för att återskapa kaffebönans egenskaper ut på kemisk väg. Därefter prostas och mals produkten och blir till ett kaffebönefritt kaffe.

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly – signa upp här

Läs mer

Spaning: "Lösningar att inspireras av"

Spaning: "Hög tid att bli smartare"

Spaning: "Doften av gammal mjölk"

Se AGFO Talk, tema cirkulär matproduktion

Så kan resurserna bli mat igen

15 matsvinnsräddare för butik och restaurang

12 tips för minskat matsvinn i hemmet

Tema: Cirkulär matproduktion

Föregående
Föregående

17 åh sjutton-kunskaper du inte visste att du behöver

Nästa
Nästa

Tema: Cirkulär matproduktion