Tema: Cirkulär matproduktion
Möt forskare, entreprenörer och aktörer som vill byta linjärt mot cirkulärt.
[embed]https://youtu.be/vQLVTVLOM3s[/embed]
Cirkulär matproduktion – utopi eller framtid?
Går det att skapa en matproduktion där allt har ett värde och som ger noll avfall? I panelen: Niklas Wennberg, Bengt Persson, Ingela Wickman Bois och Per-Anders Langendahl. Se hela inspelningen här och här kan du läsa en summering
Nationell strategi för cirkulär ekonomi
Regeringen beslutade i juli 2020 om en nationell strategi för cirkulär ekonomi. "Det är inte klokt att värdefullt material används en gång och sedan slängs. Nu ska vi ändra på det", säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande. Läs mer
Lista: Så kan resurserna bli mat igen
En typ av matsvinn som flyger under radarn är de outnyttjade resurserna, något som i högsta grad hänger ihop med cirkulär livsmedelsproduktion där inget ska gå till spillo. Från rapsfärs till chipsätande kossor – vi listar 12 exempel
Spaning: 11 lösningar att inspireras av
Ta tillvara resurserna och få utlopp för kreativiteten. AGFO:s Lovisa Madås listar upcyclade lösningar att inspireras av. Läs spaningen här
Forskaren: ”Bygger hellre tekniska lösningar än ändrar vanor”
Går det att kombinera en cirkulär matproduktion med export? Hur kan man jobba mer cirkulärt som lantbrukare? Forskaren Per-Anders Langendahl ger svar. Läs intervjun här
Spaning: Hur ska skitproblemet lösas?
Vad gör vi med 900 000 ton avloppsslam om året? Frågan är infekterad och om man bryr sig om cirkulär livsmedelsproduktion ömmar den lite extra. AGFO-Linda dyker ner i en fråga som länge har gått under radarn. Läs spaningen här
Spaning: Hög tid att bli smartare
Vi behöver nyttja våra befintliga resurser smartare. Det pekar forskare ut som en viktig del i ett mer hållbart matsystem. I en spaning lyfter AGFO:s Lovisa Madås goda exempel. Läs spaningen här
Entreprenören: Så ska Foodhills bli bäst i Europa
Foodhills i Bjuv siktar mot stjärnorna. Målet att bli ledande i Europa på cirkulär livsmedelsproduktion. "Man blir mörkrädd"
Rapport: Cirkulär ekonomi
Näringsdepartementet bör ges i uppgift att etablera en nationell strategi för att Sverige ska bli världsledande i resurseffektivitet och cirkulär ekonomi. Det är ett av budskapen i denna slutrapport från IVA. Hämta rapporten här
Rapport: Resurseffektiv livsmedelssektor
Rapporten fokuserar på hur den svenska livsmedelssektorn ska verka för att bli ledande inom resurseffektivitet och cirkulär ekonomi. Att mäta och rapportera sitt matsvinn och matavfall på nationell nivå lyfts till exempel fram. Hämta rapporten här
Tema: Matsvinn
Möt forskarna, entreprenörerna och aktörerna som tar upp kampen mot vårt matsvinn - läs här.
💚 Vill du hålla koll på framtidens matsystem och dess möjligheter? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp här
Läs mer:
Rapporterna du vill läsa
Alger, klimatsmarta strategier, biologisk mångfald, investeringar i agtech och växtbaserade proteiner är något av innehållet i 29 rapporter från 2020.
Fråga i fokus: Klimatmärkning av mat
Att rättvist klimatmärka mat är inte helt lätt. AGFO har djupdykt i ämnet och reder ut varför frågan är komplex. Läs mer ➔
Insikter från våra populära AGFO Talks
Lokalproducerat, hållbar mat och minskat matsvinn. Våra AGFO Talks spänner över hela matkedjan.
Din genväg till framtidens matsystem
Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll.