Tema: Cirkulär matproduktion

Möt forskare, entreprenörer och aktörer som vill byta linjärt mot cirkulärt.

Artikeln uppdaterades: 7 januari 2021
 

[embed]https://youtu.be/vQLVTVLOM3s[/embed]

Cirkulär matproduktion – utopi eller framtid?

Går det att skapa en matproduktion där allt har ett värde och som ger noll avfall? I panelen: Niklas Wennberg, Bengt Persson, Ingela Wickman Bois och Per-Anders Langendahl. Se hela inspelningen här och här kan du läsa en summering

Nationell strategi för cirkulär ekonomi

Regeringen beslutade i juli 2020 om en nationell strategi för cirkulär ekonomi. "Det är inte klokt att värdefullt material används en gång och sedan slängs. Nu ska vi ändra på det", säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande. Läs mer

Lista: Så kan resurserna bli mat igen

En typ av matsvinn som flyger under radarn är de outnyttjade resurserna, något som i högsta grad hänger ihop med cirkulär livsmedelsproduktion där inget ska gå till spillo. Från rapsfärs till chipsätande kossor – vi listar 12 exempel

Spaning: 11 lösningar att inspireras av

Ta tillvara resurserna och få utlopp för kreativiteten. AGFO:s Lovisa Madås listar upcyclade lösningar att inspireras av. Läs spaningen här

Forskaren: ”Bygger hellre tekniska lösningar än ändrar vanor”

Går det att kombinera en cirkulär matproduktion med export? Hur kan man jobba mer cirkulärt som lantbrukare? Forskaren Per-Anders Langendahl ger svar. Läs intervjun här

Spaning: Hur ska skitproblemet lösas?

Vad gör vi med 900 000 ton avloppsslam om året? Frågan är infekterad och om man bryr sig om cirkulär livsmedelsproduktion ömmar den lite extra. AGFO-Linda dyker ner i en fråga som länge har gått under radarn. Läs spaningen här

Spaning: Hög tid att bli smartare

Vi behöver nyttja våra befintliga resurser smartare. Det pekar forskare ut som en viktig del i ett mer hållbart matsystem. I en spaning lyfter AGFO:s Lovisa Madås goda exempel. Läs spaningen här

Entreprenören: Så ska Foodhills bli bäst i Europa

Foodhills i Bjuv siktar mot stjärnorna. Målet att bli ledande i Europa på cirkulär livsmedelsproduktion. "Man blir mörkrädd"

Rapport: Cirkulär ekonomi

Näringsdepartementet bör ges i uppgift att etablera en nationell strategi för att Sverige ska bli världsledande i resurseffektivitet och cirkulär ekonomi. Det är ett av budskapen i denna slutrapport från IVA. Hämta rapporten här

Rapport: Resurseffektiv livsmedelssektor

Rapporten fokuserar på hur den svenska livsmedelssektorn ska verka för att bli ledande inom resurseffektivitet och cirkulär ekonomi. Att mäta och rapportera sitt matsvinn och matavfall på nationell nivå lyfts till exempel fram. Hämta rapporten här

Tema: Matsvinn

Möt forskarna, entreprenörerna och aktörerna som tar upp kampen mot vårt matsvinn - läs här.

Cirkulär ekonomi och matproduktionFörbrukningen av naturresurser minskar dramatiskt i en cirkulär ekonomi genom att materialen som används cirkuleras. Det innebär att produkters värde bevaras och utvecklas samtidigt som förbrukningen av resurser minskar kraftigt. Cirkulering kan göras på fyra sätt; återanvändning, återställning, uppgradering och återvinning.Källa: RISE, Sweden Food Arena, Wageningen universitet

💚 Vill du hålla koll på framtidens matsystem och dess möjligheter? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp här

Läs mer:

Rapporterna du vill läsa

Alger, klimatsmarta strategier, biologisk mångfald, investeringar i agtech och växtbaserade proteiner är något av innehållet i 29 rapporter från 2020.

Fråga i fokus: Klimatmärkning av mat

Att rättvist klimatmärka mat är inte helt lätt. AGFO har djupdykt i ämnet och reder ut varför frågan är komplex. Läs mer ➔

Insikter från våra populära AGFO Talks

Lokalproducerat, hållbar mat och minskat matsvinn. Våra AGFO Talks spänner över hela matkedjan.

Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll.

Föregående
Föregående

12 sätt att upcycla matavfall

Nästa
Nästa

I fokus: Sommarens bästa läs- och lyssningstips