17 åh sjutton-kunskaper du inte visste att du behöver
AGFO listar sjutton fakta som kan förundra och förvåna.
- Endast 2 procent av jordens matproduktion kommer från havet – trots att havet täcker 70 procent av jorden. Läs mer här.
- En tesked jord innehåller lika många mikroorganismer som det finns människor på jorden. Läs hela artikeln här.
- Om dagens utveckling fortsätter kommer varannan människa att lida av någon form av undernäring eller felnäring 2030. Läs hela artikeln här.
- Matsvinn från svenska grossister och livsmedelsproducenter skulle kunna ge ett mål om dagen i ett år till 25 000 människor. Läs hela artikeln här.
- 82 procent av världens biomassa utgörs av växter och 13 procent är bakterier. Människan utgör endast 0,1 procent. 5 procent är övrigt. Källa: Göteborgs universitet
- Ett för lågt intag av frukt, grönsaker och fullkorn och för högt intag av salt är det som hotar vår hälsa mest. 500 gram frukt och grönt bör vi äta om dagen. Läs hela spaningen här.
- Växter alstrar energi – som faktiskt går att utvinna. Ett företag har till och med använt energin för att kommunicera via satelliter.
- Uppskattningsvis bakas 80 000 ton bröd per år i Sverige – som aldrig hamnar i våra magar. Butikerna beräknas stå för 28 000 ton av brödsvinnet. Läs mer här.
- Svenskt nötkött släpper ut i snitt på 26 kilo CO2e per kilo, men det går att halvera. Nötkött från Brasilien släpper ut ungefär det dubbla. Läs hela spaningen här.
- Håller ditt kylskåp 4 grader istället för de rekommenderade 8 graderna håller maten sig fräsch nästan dubbelt (!) så länge.
- 12,5 procent. Det är så mycket svenska hushåll lägger av sin disponibla inkomst på matinköp i livsmedelsbutiker. Ytterligare 5,8 procent av matinköpen sker i restauranger. Läs mer här.
- En husdjursras i månaden utrotades i världen under 2010-talet. Över 20 procent av alla 7 616 husdjursraser i världen är hotade, enligt FAO. Biologisk mångfald och genetisk variation är två skäl till varför det oroar FAO. I Sverige är till exempel klövsjöfår och väneko i farozonen.
- 17 stycken (åtminstone). Så många är de svenska fiskodlingarna på land. Tilapia, sibirisk stör och ål är några fiskar som odlas.
- 25 000 ton smör, det var så mycket Sverige exporterade år 1896. Det motsvarar hela den svenska konsumtionen av smör idag.
- Åtta procent – det är så liten andel av allt plastavfall i Sverige återvinns idag. Men dagligvaruhandeln är överens om att den fossila råvaran i plastförpackningarna ska bytas ut eller vara återvunnen råvara till 2030. Mer om smarta förpackningslösningar här.
- Vi äter endast 150 av de cirka 30 000 ätbara växterna på jorden idag.
- Idag lägger turisten en tredjedel av sin resebudget på mat och dryck. Riktiga foodies lägger betydligt mer än så på mat när de reser. Läs hela spaningen här.
- Att soja används som djurfoder beror på att 60 procent av sojabönan, som man framställer sojaolja av, blir en biprodukt. Sojaolja är den näst mest använda oljan i livsmedelsproduktion, läs mer här.
- 1 procent. Det är så mycket sötvatten som finns tillgängligt för människan i sjöar, vattendrag och grundvatten. 97 % av allt vatten är saltvatten. Källa: Sydvatten
- 45 procent av alla kalorier vi äter idag har ursprung i spannmål. Kolla in cirkeldiagram här.
- Visste du att 3 miljoner svamparter fortfarande är outforskade?
- 1900. Så många insektsarter äts runt om i världen, framför allt i utvecklingsländer. I Europa är det än så länge relativt ovanligt. Källa: Wageningen universitet
- En tredjedel av allt avloppsslam sprids idag på våra åkrar. Slammet innehållet näringsämnen som fosfor, kväve, kalium och kol som är avgörande för växter. Kritikerna menar att slammet innehåller kemikalier och mikroplaster. Läs hela spaningen här.
- 20 viktprocent mindre matavfall per person. Det är Sveriges nya regeringsmål för att minska matavfallet till 2025 enligt nya regeringsmål. Läs hela spaningen här.
Läs mer:
Insikter från våra populära AGFO Talks
Våra AGFO Talks spänner över hela matkedjan. Missade du något av samtalen? Titta här
Rapporterna du vill läsa
Alger, klimatsmarta strategier, biologisk mångfald, investeringar i agtech och växtbaserade proteiner är något av innehållet i 29 rapporter från 2020. Se sammanfattning av rapporterna här
Klimatmärkning av mat
Att rättvist klimatmärka mat är inte helt lätt. AGFO har djupdykt i ämnet och reder ut varför frågan är komplex. Läs mer ➔
Poddarna med fokus på framtidens mat
Vi tipsar om svenska och internationella podcasts som rör sig i gränslandet mat, lantbruk, tech och framtid. Lyssna här
Här är framtidens förpackningar
Vi listar förpacknings- och materialinnovationer som vi lär se mer av i framtiden. Läs mer ➔
💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska AGFO Weekly – signa upp här