Så olika definierar vi lokalproducerat

Nära, inom länet eller svenskt – vad är lokalproducerad mat? Behövs det en nationell definition? AGFO Talk-publiken har tyckt till – här är svaren.

[embed]https://youtu.be/HaTl87CtfIg[/embed]672 personer var anmälda till AGFO Talk om lokalproducerad mat (här kan du läsa en sammanfattning). Många av dem svarade på våra tittarfrågor, samtidigt som de ställde frågor till AGFO Talk-panelen. Den bestod den här gången av Magnus Holmegård, nordisk inköpschef livsmedel Sodexo, Rebecka Milestad, agronom och docent i miljöstrategisk analys, KTH, Tomas Erlandsson, grundare Nordisk Råvara, samt Filip Larsson, grundare av Stekosterian.

Definitionen av lokalproducerad mat

I sin spaning berättade AGFO:s Frida Jonson att vi faktiskt inte har någon gemensam definition i Sverige. Magnus Holmegård, inköpschef på Sodexo, betonade i sin tur behovet av en definition. Utan en definition går det nämligen inte att få in "lokalproducerat" som en parameter i systemen. Det blir inte ett sökbart begrepp och istället sitter Magnus och hans kollegor och klipper och klistrar i egna excelfiler, för att skapa ett eget system för att sortera upp lokala producenter i de olika länen. Magnus Holmegård är övertygad om att vi behöver en nationell definition, men vad tyckte tittarna?

AGFO Talk-publikens svar: Behövs en nationell definition av lokalproducerad mat?

När vi sedan frågade tittarna hur de definierar lokalproducerad mat svarade de allt från "svenskt" till "inom fem mils radie". Bland de mjuka värdena ses bland annat småskaligt, kvalitet, personligt och relationsmat, vilket understryker det forskaren Rebecka Milestad berättade under panelsamtalet, nämligen att lokalproducerat hänger samman med relationer. När konsument och producent knyter kontakt skapas ett förtroende och en trygghet och närhet som uppfattas som värdefull.

AGFO Talk-publikens svar: Hur definierar du lokalproducerad mat?

Filip Larsson, grundare av Stekosterian hoppas att många som köper deras stekost ska uppfatta hantverket i produkten och att det snarare än närheten till produktionen ska skapa de rätta värdena. Han får förtydliga genom att jämföra med en hantverksost från Danmark och säger:– Jag kan inte påstå att den är lokalproducerad för mig som bor i Skara, men däremot kan den osten uppnå de värden jag eftersöker när jag söker produkter som i andra fall kan benämnas som lokalproducerade.

Varför lokalproducerad mat?

Tomas Erlandsson från Nordisk Råvara ser på lokalproducerat med perspektivet att det vi äter kommer att se lite annorlunda ut i framtiden. Han ser möjligheter i trenden och tror att den kan utveckla svensk odling på ett positivt sätt. I kölvattnet ser han även fler affärsmöjligheter och en ökad transparens – man vet var maten man äter kommer ifrån helt enkelt.AGFO Talk-tittarna var inne på samma spår. Självförsörjning, arbetstillfällen och en levande landsbygd är värden som de anger som svar på varför man ska välja lokalproducerad mat.

Varför ska jag välja lokalproducerad mat?

Se hela AGFO Talket här:

[embed]https://youtu.be/7NZfCyHxC9E?t=219[/embed]

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly – signa upp gratis här

LÄS MER:

AGFO Talk-publiken: Här är vegoprodukterna som saknas

AGFO-tema: Lokalproducerad mat

Här kan du se alla tidigare AGFO Talks

Föregående
Föregående

Alger kan lösa viktig utsläppsutmaning

Nästa
Nästa

Här ser du vårens sista AGFO Talk - live!