Alger kan lösa viktig utsläppsutmaning

Den här veckan skriver vi om fjärrstyrda traktorer, algproduktion som tar fart i Lysekil och om EU:s mjukare inställning till kött. Här summerar vi nyheterna från veckan som gått.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

De vill minska världens utsläpp

Med fem miljoner i investeringar kan Volta Greentech bygga en pilotfabrik i Lysekil för algodling. Deras algbaserade fodertillskott beräknas ta ner metanutsläpp från kors matsmältning med 60 procent. (Breakit) Läs mer ➔

”Innan vi är 30 ska vi omsätta 30 miljoner”

Filip Larsson och Sara Runsten började tillverka en halloumiliknande stekost 2017 av mjölk från familjens gård. Tre år senare gör de en storsatsning mot dagligvaruhandeln – och lanserar egen märkning. (AGFO) Läs mer ➔

Fjärrstyr traktorn – på mils avstånd

Vi vet att drönare kan styras långt utanför ögonkontakt, men skulle det även funka med en traktor? Maskintillverkaren Valtra presenterar en fjärrstyrd prototyp som på sikt kan lösa bristen på arbetskraft. (ATL) Läs mer ➔

Uppmjukad inställning till kött

"Sluta stimulera produktion och konsumtion av kött". Så stod det i första utkastet av EU-kommissionen:s strategi Farm to Fork. Slutversionen blev istället: "vi ska stödja alternativa proteiner samt uppmuntra till mindre konsumtion av rött och processat kött".(Euractiv) Läs mer ➔

Restaurangrapport: Från pandemi till upplopp

Kockar, restaurangägare och medarbetare skriver dagbok på amerikanska mattidningen Bon Appétits sajt och ger sina ögonblicksbilder av läget. (Bon Appétit) Läs mer ➔

Ekologiskt förlorar mark i fler undersökningar

Försäljningen av hållbarhetscertifierad mat ökar, men andelen ekologiskt minskar. Det visar den granskning som WWF har gjort tillsammans med satsningen Hållbar Livsmedelskedja. (Food Supply) Läs mer ➔

Läs också:

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis här
Föregående
Föregående

I fokus: Sommarens bästa läs- och lyssningstips

Nästa
Nästa

Så olika definierar vi lokalproducerat