Lista: Fisk och skaldjur i ny tappning
Växtbaserade räkor, vegansk lax och labbodlad fisk – vi listar bolag som vill förändra vår syn på fisk och skaldjur.
Artikeln uppdaterades: 21 juni 2021
Växtbaserad fisk och skaldjur
Svenska startup-bolaget Hooked har lanserat sin växtbaserad tonfisk. Bolaget var ett av de vinnande bidragen vid Venture Cup Öst 2019.
Amerikanska Ocean Hugger Foods jobbar med en slags tomatbaserad tonfisk.
Gardein har fiskprodukter gjorda på vete och soja.
Amerikanska företaget Good Catch saluför ett alternativ till tonfisk. Deras produkt tillverkas av bönor, baljväxter och alger.
New Wave Foods ligger i startgroparna med att lansera ett substitut för räkor som de marknadsför som hundra procent växtbaserade, gjort på alger.
Beleaf gör veganska räkor av sojabönor, vete och tång.
Nya produkter av alger
I Nederländerna finns algälskande bolaget Zeewaar. De har odlat alger kommersiellt sedan 2013 och bland deras produkter finns kittlande namn som The Dutch Weed Burger och Zeeuwse zeewierballen (alg- och tofuköttbullar).
Labbodlad fisk och skaldjur
San Francisco-baserade bolaget Wild Type utvecklar cellbaserad lax, det vill säga fisk som odlas från stamceller. Bolaget grundades 2016 och har fram till nu tagit in runt 150 miljoner kronor i investeringar. Ingen produkt finns på marknaden än men bolaget genomförde under 2019 en provsmakning av laxsushirullar för pressen. Målet är en storskalig cellbaserad fiskproduktion.
- Ett av de mer omtalade bolagen inom cellbaserat vattenbruk är Finless Foods. Bolaget har siktet inställt på den blåfenade tonfisken, och planerar att ha sin växtbaserade tonfisk på marknaden under 2022.
-
I San Diego finns BlueNalu, en startup grundad 2018. Målet är att bli ledande inom cellbaserat vattenbruk – fisk och skaldjur. Det finns ingen produkt på marknaden, men bolaget lyckades få till en provsmakning i december 2019.
Singapore-baserade Shiok Meats vill bli först i världen med att ta cellbaserat räkkött till marknaden. Genom att extrahera stamceller från räkor och mata dem med näringsämnen i en lösning kan räkkött odlas fram. Kostnaden just nu? Fem tusen dollar per kilo.I Sydkorea jobbar bolaget Seawith med att utveckla labbodlat kött med hjälp av alger, som ingår i serumet som för köttcellerna att växa till sig. Målet är att ha produkter på marknaden 2023.
Kaviar av tång
Den tångbaserade kaviaren har funnits i hyllorna ett tag nu och börjat hitta sin publik. Produkten, som ska efterlikna den fiskromsbaserade kaviaren, tillverkas av havstång.
Läs mer