Havre och vete i brännpunkten
Vad kommer att hända med Oatly under 2020 och har forskarna äntligen fått fram ett vete som tål att växa på salt mark? Dessutom en konkurs och en dagligvarujätte som sneglar åt det mer när vi summerar veckan som gått.
Exit möjlig för Oatly
Havredryckstillverkaren Oatly har stora grejer på gång – det flaggar nyhetssajten Food Dive för. Enligt ett analysbolag kommer Oatly antingen ta in riktigt stora investeringar eller säljas till ett globalt storföretag. (Food Dive) Läs mer ➔
Vetet som klarar salta åkrar
Vete som tål salt – det kan vara avgörande för människors överlevnad i framtiden. Forskare vid Göteborgs universitet har lyckats ändra vetets dna och har tagit fram 20 nya varianter av salttåligt vete. (SR) Läs mer ➔
På jakt efter framtidens smak
Rise, Ica och Axfood avslöjar hur de resonerar om morgondagens smaker – och vilka smaker de menar har sett sina glansdagar. (AGFO) Läs mer ➔
Fodi i konkurs – Coop tar vid
Coop börjar sälja varor från lokala gårdsbutiker i sin e-handel. Beskedet kom bara några dagar efter att Fodi, som profilerade sig som en lokal matbutik online, gick i konkurs. 80 miljoner i investeringar räckte inte – Fodis VD trodde att kunderna skulle vara mer lojala. (Fri Köpenskap) Läs mer ➔
LRF vill se fler digitala lösningar
LRF investerar 5 miljoner och blir delägare i svenska Hencol. Hencols stalldatorsystem med obemannad vägning av nötdjur går i linje med den ökade digitalisering inom jordbruket som LRF vill se. (Food Supply) Läs mer ➔
Matgigant vill bekämpa matsvinnet
Matsvinns-startupen Phenix koordinerar matsvinn mellan alla delar i livsmedelskedjan. Nu får det franska företaget en mäktig partner och investerare i livsmedelsproducenten Danone. Hur mycket Danone går in med är ännu inte klart. (Foodnavigator) Läs mer ➔
Potentialen för baljväxtodling allt större
Efterfrågan på växtbaserat protein har vuxit med nära 16 procent de senaste tre åren. Samtidigt saknas ett funderande förädlingsled för att kunna möta konsumenternas efterfrågan, enligt en ny rapport. (Jordbruksaktuellt) Läs mer ➔