Svenska alger kan bli exportprodukt
Den här veckan lyfter vi nyheter som algodling, havreris och svampbacon. Häng med när vi de senaste nyheter inom framtidens matsystem.
Forskarna: Algodling kan bli lönsamt i Sverige
Storskaliga odlingar av alger till havs har förutsättningar att bli en industri i Sverige. Det menar forskare vid bland annat KTH som har tagit fram nya beräkningar. "Svenska alger har potential att bli en exportprodukt", säger forskaren Linus Hasselström. (AGFO) Läs mer ➔
Havre i ny innovation
Fazer ger riset en utmanare, och lanserar havreris. Det ska ha en sjättedel så stor klimatpåverkan som ris från Thailand och högre näringsinnehåll. Den här veckan lanseras det under namnet Frebaco Havreris i livsmedelsbutiker. (ATL) Läs mer ➔
Så ska jordbruk och turism lyftas i norr
12 000 äppelträd är starten för en ny jordbruksgren i norra Sverige. Ett antal företag, organisationer och myndigheter, med Brännland Cider i spetsen, ska lyfta områdets jordbruk och turism. (Livets Goda) Läs mer ➔
Matjätte öppnar nytt i city
Ica satsar på ett nytt måltidskoncept med färdigmat. I april öppnar butiken Icander i Stockholm. "Kunderna vill ha en enklare måltidslösning utan att det gör avkall på kvalitet och pris", säger Ica:s VD Anders Svensson. (DI) Läs mer ➔
Trenden pekar spikrakt uppåt
"Marknaden för växtbaserade proteinprodukter har växt med 16 procent de senaste tre åren. Svenska bönder skulle kunna ta en större del av den marknaden om livsmedelskedjan gick mer i takt". Det skriver ledarskribenten Tove Mellgren. (Land Lantbruk, betallänk) Läs mer ➔
Bacon – nu av svamp
Fermenterad svamp som förvandlas till bacon-substitut. Det är fokus hos bolaget Prime Roots. Svampen växer till sig under 4-5 dagar i tankar, därefter tillsätts växtbaserat fett och smaksättare. (Fast Company) Läs mer ➔
Robotsortering för smartare återvinning
Ett sopkärl som automatiskt sorterar skräpet, det är vad startupen CleanRobotics tar fram. "TrashBot" underlättar återvinning, speciellt i offentlig miljö, och samlar även in data. (The Spoon) Läs mer ➔