Kött vs vegetariskt i ny forskning

Forskare jämför näringsvärden i växtbaserade livsmedel och traditionella köttbaserade, Sverige testar retursystem för take away-förpackningar och i USA kan man få mat på recept. Häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Näringsvärden i växtbaserat vs kött

Här är rapporten som granskat näringsinnehållet i vissa växtbaserade livsmedel, såsom Quornburgare och hajpade Beyond Burger, jämfört med en vanlig hamburgare. Slutsats – det går inte att säga om de nya eller traditionella produkterna är mest hälsosamma. (Food Climate Research Network) Läs mer

Take away-förpackningar i retursystem

Engångsartiklar står för 43 procent av nedskräpningen i EU. Nu testas ett retursystem för take away-förpackningar på restauranger i Stockholm, Uppsala och Göteborg. (IVL- Svenska miljöinstitutet) Läs mer

Så mycket matsvinn kan doneras

5 000 ton matsvinn om året skulle kunna gå från grossist- och producentledet till donation. Det framgår av matsvinnsrapporten som Chalmers Industriteknik tagit fram på uppdrag av Sveriges Stadsmissioner. (AGFO) Läs mer

De vill att bönder ska tjäna på kolinlagring

Tillsammans ska Nori och Locus AG göra kolinlagring lönsamt. Nyckeln till framgång ska vara Noris oberoende marknadsplats och Locus AG teknik för att öka grödornas och jordens förmåga att binda koldioxid.(Agroprofessional) Läs mer ➔

Nu går det att få mat på recept

Läkare skriver ut recept på mat. Livsmedelskedjan Kroger testar ett nytt koncept och erbjuder samtidigt hälsoexperter som hjälper "patienten" att välja rätt i butiken. (The Spoon) Läs mer

Dick rensar ogräs med elektricitet

En självkörande ogräsplockare som använder elektricitet och AI – det är vad RootWave and Small Robot Company nu utvecklar. Roboten heter Dick och jobbar helt utan kemikalier. (Futurefarming) Läs mer

Michelinguiden adderar ett klöver

Michelin-guiden introducerar ett hållbarhetsklöver. Det ska lyfta restauranger som minskar sitt matavfall och -svinn och förbrukningen av icke förnybar energi – samt bidrar till att öka biologisk mångfald. (Eater) Läs mer

Obemannad butik drar ungdomar

Den obemannade butiken Moby Mart på Värmdö utanför Stockholm drar främst ungdomar under 25 år. Godis, snacks och drycker säljer bäst. Under våren får Värmdö två obemannade butiker till. (Fri köpenskap) Läs mer

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis
Föregående
Föregående

Havre och vete i brännpunkten

Nästa
Nästa

Här är de trendigaste råvarorna