Det finns i framtidens matbutik
Regenerativt jordbruk riskerar bli bluff, techprofil ska göra foder av vass och kan kaffe bli nästa stora proteinkälla? Häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.
Så kan framtidens matbutik se ut
E-handelsjätten Amazon köpte upp Whole Foods för två år sedan. Nu håller de på att ta fram ett nytt butikskoncept utan kassor och med digital prissättning. (Forbes) Läs mer ➔
Det krävs för lyckad digitalisering av jordbruket
Ett antal faktorer är avgörande framåt för hur lyckad digitaliseringen blir för jordbruket. Jonas Engström vid Rise pekar ut det viktigaste. (AGFO) Läs mer ➔
Första blockkedjan för småskaliga producenter
Att verifiera ursprung och öka kommunikationen mellan producent och konsument ska möjliggöras i Agrovektors satsning på blockkedjeteknik för småskalig matproduktion. Enligt vd Cecilia Ryegård är det unikt i sitt slag. (Jordbruksaktuellt) Läs mer ➔
Omställning till hållbar fisk innebar utmaningar
En hotellkedja bestämde sig för att enbart servera fisk som var hållbart fiskad och producerad i sina restauranger. Det gjorde att 34 arter försvann från menyerna. Idag är 90 procent av fisken de serverar lokalproducerad. (Fast Company) Läs mer ➔
Höginkomsttagare äter nyttigare
För varje spenderad 100-lapp lägger låginkomsttagare 70 kronor på onyttiga varor. För höginkomsttagare var motsvarande siffra 52 kronor. Det visar en ny rapport. (Fri Köpenskap) Läs mer ➔
Regenerativt jordbruk kan bli nästa matbluff
Gårdarna som kallar sig regenerativa måste vara uppstyrda och granskade med regelsystem och program för omställning ska vara tillgängliga för alla. Annars riskerar regenerativt jordbruk att bli en meningslös bluff, menar en skribent och lantbrukare. (Medium) Läs mer ➔
Techprofil vässar affären med vass(t) foder
Tillsammans med SLU ska den rutinerade entreprenören Pär Svärdson utveckla grovfoder av vass. Vass är vanligt i Sverige och att skörda den kan minska mängden fosfor i våra vatten. (Land Lantbruk) Läs mer ➔
Nästa proteinkälla: kaffe
Sökande efter nästa stora växtbaserade proteinkälla har nått en ny destination. Kaffebönor visar sig vara en möjlig kandidat med en relativt hög proteinhalt. (Foodnavigator) Läs mer ➔