De vill lyfta samodling och god växtföljd

Svenska matjättar satsar på vegetariskt, agtech-investeringar inte alltid lönsamma och ny teknik ska vara bättre än Crispr – häng med när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.

👉 Tips! Få nyhetssammanfattningen direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Vill lyfta god växtföljd och samodling

Att odla olika sorter eller flera grödor samtidigt kan ge flera hållbarhetsfördelar, men ibland svårt att ge lönsamhet. Nu betalar, bland annat Pepsi, bönder för att plantera fånggrödor. (NPR) Läs mer ➔

Startups ska eliminera världshungern

FN letar startups som jobbar för att ingen i världen ska behöva svälta. Innovation för förlängd hållbarhet på mat, fuktighetsmätare för spannmål och bärbart kylskåp utan elektricitet finns bland vinnarna. (CNET) Läs mer ➔

Matjättarna storsatsar på vegetariskt

Ledare inom Ica, Coop och Axfood berättar om hur de satsar på växtbaserade alternativ och siar om framtiden. Metoderna och förutsägelserna skiljer sig, men alla tre använder sig av nudging. (SvD) Läs mer ➔

Nordisk diet på tapeten

Stockholm Resilience Center var snabba med att ge den globala EAT-Lancet-rapporten ett nordiskt perspektiv. Nyligen diskuterade forskare en svensk anpassning till EAT-Lancet. (AGFO) Läs mer ➔

Investeringar i agtech lönar sig inte alltid

"Startups förväntar sig ofta att teknologi kommer förändra hur vi brukar jorden. Men i verkligheten ger många tekniker inte tillbaka pengarna man investerat", säger en australiensisk lantbrukare. (Future Farming) Läs mer ➔

Tekniken som ska vara bättre än Crispr

Forskarna bakom gensaxen Crispr har lyfts som potentiella Nobelprisvinnare. Men nu har forskare utvecklat en ny teknik som ska vara ännu mer exakt och mångsidig. (ABC) Läs mer ➔

Kosten som potentiellt kan göra skillnad

Stora framtida investeringar är att vänta och det har potential att bekämpa av de globala hälsoutmaningar. Det sade panelen när personaliserad kost diskuterades under Future Food-Tech Summit. (Foodnavigator) Läs mer ➔

Hon ska skapa framtidens proteinkälla

Svenskfödda forskaren Jasmin Hume har tidigare jobbat på ett av de ledande bolagen inom cellbaserat kött. Nu har hennes nya företag fått in 34 miljoner kronor för att skapa växtbaserade proteiner som ska fungera och smaka som sina animaliska motsvarigheter. (Business Insider) Läs mer ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis
Föregående
Föregående

Det finns i framtidens matbutik

Nästa
Nästa

10 trender att spana efter