Så ska konsumtionen av insekter öka
Alger spås bli nästa stora svenska matindustri, så ska lantbrukare få betalt för klimatinsatser och studie visar att reducerad plöjning kan ha flera fördelar – dags att summera veckans nyheter inom framtidens matsystem.
Insekter inte lika hett längre
Sedan insekter godkändes som livsmedel i Finland har konsumenternas intresse vuxit långsammare än förväntat. Nu satsar branschen på nya insektsarter och produkter för att vända trenden. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔
Kliv in i ett världsledande matlabb
I världens mest omfattande matlaboratorium designar kockar och forskare inom virtual reality och 3D-printing matupplevelser på en helt ny nivå. (AGFO) Läs mer här ➔
Lantbrukare ska få betalt för sina klimatinsatser
I den amerikanska delstaten Montana ska lantbrukare som har rotationsbeten få betalt för det. Detta då betesmetoden binder kol och därmed gör en viktig klimatinsats. (Agfunder) Läs mer här ➔
Nästa stora svenska matindustri växer i havet
En snabbväxande och outnyttjad resurs – så beskrivs odling av alger. Nu laddar flera svenska aktörer för expansion. (Ny Teknik) Läs mer här ➔
AI-tunga ska bekämpa matfusk
En AI-tunga ska kunna känna av smaker och dofter mycket snabbare och effektivare än dagens sensorer. Den ska kunna lära sig känna igen olika smakers unikhet och därmed kunna avgöra om det skett något fusk. (Foodnavigator) Läs mer här ➔
De misshandlar grödor för ökade skördar
En grupp forskare från Lunds universitet utför ett försök där de trampar ned grödor. De har en teori om att denna stress ska göra grödorna mer motståndskraftiga mot sjukdomar, skadedjur och torka. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔
"Komposterbara" förpackningar med cancerpartiklar
Take away-förpackningar som har uppgetts vara komposterbara har nu visats sig inte alls vara det. De ska dessutom innehålla farliga partiklar som kan vara cancerframkallande. (The New Food Economy) Läs mer här ➔
Rapport: Dessa tekniker kan lösa hungerfrågan
Foder som minskar metanutsläppen, gensaxen Crispr och sprayer som ökar matens livslängd. Dessa är tre av tio tekniker som lyfts fram i en ny rapport som kan bidra till att lösa utmaningarna med en växande befolkning och minskad odlingsmark. (World Resources Institute) Ladda ned rapporten här ➔
Minskad plöjning – lika stora skördar
Enligt en studie från North Dakota State University innebär reducerad plöjning flera fördelar. Skördarna förblir lika höga, och lantbrukaren som använder sig av metoden kan dessutom spara pengar och minska risken för erosion. (Future Farming) Läs mer här ➔