IPCC: Så kan utsläppen minska
Minska skördegapet och matsvinnet – det är två åtgärder som lyfts fram av FN:s klimatpanel för att minska utsläppen och motverka klimatförändringarna. AGFO listar några verktyg ur rapporten.
För att hålla oss under tvågradersmålet måste växthusgasutsläppen från alla sektorer, inklusive skogs- och matsektorn, minska. Det konstaterar IPCC-rapporten som släpptes häromveckan.– Om man inte hanterar klimatutsläpp från markanvändning kan världen inte komma ner hela vägen till nollutsläpp. Samtidigt innebär klimatförändringar betydande effekter på livsmedelssäkerhet, på ekosystem och på den biologiska mångfalden, allt som vi är beroende av, sade Markku Rummukainen, klimatrådgivare vid SMHI nyligen i en TT-intervju.När klimatet förändras påverkas matsystemet och livsmedelssäkerheten direkt. Klimatförändringarna innebär att skördar och näringsnivåer i grödorna kan förändras, och matpriser till konsumenter och inkomster till jordbrukare bli mer rörliga. Men i marken och växtligheten finns också en möjlighet.
Långsam process
Problem och potential på samma gång. Att binda kol i marken är positivt för klimatet och jordarna blir mer produktiva. Med förväntade häftigare regn och mer torka behövs friska jordar som kan stå emot jorderosion. En begränsning är att det är långsamma processer att binda kol. IPCC lyfter också att hur klimatförändringarna påverkar kolinlagringen är oklart.
Åtgärder som lyfts i IPCC-rapporten som kan minska utsläppen*:
Inom växtodling, alternativ med hög potential att minska utsläppen:
Öka kolinlagringen i marken, minska utsläppen från risodlingar och vid tillverkning av mineralgödsel. Minska även skördegapet, det vill säga skillnaden mellan potentiell och verklig skörd. Bevattning och ökad gödning kan ge skördeökningar på mellan 45-70 procent globalt sätt vilket skulle påverka miljoner människor.Insekter, odlat kött och växtbaserat kött kan hjälpa till vid en övergång till en mer hälsosam och hållbar diet men deras utsläpp och acceptans är oklar, skriver IPCC.Ökad mullhalt, fleråriga grödor, fånggrödor, agroforestry, reducerad jordbearbetning, god växtföljd, uppsamling av regnvatten och precisionsodling nämns också.
Inom djurhållningen som har potential att minska utsläppen mycket:
Bättre betesstrategier, förbättrad gödselhantering, högre foderkvalitet, minskning i utsläpp per enhet.Hela IPCC-rapporten finns att läsa här.
21 åtgärder för svenska jordbruket
Linköpings universitet har sedan tidigare i en rapport sammanställt 21 åtgärder för svenskt jordbruk att bli mer hållbar.Bland annat nämns ökad energi- och produktionseffektivitet och återvinning av näringsämnen. Greppa Näringen har sammanställt listan här.
Rapporten har tagits fram av 107 experter från 52 länder från hela världen. Experterna har tittat på klimatförändringarna i relation till markanvändning och landområden, bland annat ökenspridning, markförstöring, hållbar markanvändning och livsmedelssäkerhet.
Syftet är att belysa kunskapsläget och visa vilka möjligheter som finns för att minska utsläppen och anpassas till klimatförändringarna.
Källa: IPCC
* Här lyfter vi fram åtgärder som är relevanta ur ett europeiskt perspektiv. Skogens användning och kolinlagring är viktig men vi har fokuserat på maten i dessa exempel.
Läs även:
Läs även AGFO-Fridas spaning: Den rätta matsanningen
Rapporterna som ger dig koll
Vi guidar till svenska och internationella rapporter med fokus på framtidens matsystem.