Robotar skördar jordgubbar i stor skala

Palmolja av koldioxid, jordgubbsrobotar och var klimatutsläppen på mat finns mest. Häng med när vi summerar nyheter inom foodtech, agtech och hållbarhet.

Nya vapen för att spåra mat

Vilken betydelse får nya tekniker som blockkedjan och dna-spårning framöver? AGFO djupdyker i spårbarhet inom matsystemet och möter bland andra Mikael Haglund från IBM Sverige. (AGFO) Läs mer här ➔

Nasateknologi gör protein – av koldioxid

Palmolja, fiskfoder och protein till livsmedel går att ta fram med hjälp av infångad koldioxid. Det menar startupbolaget Kiverdi som använder Nasateknologi och "kolfermentering". (The Spoon) Läs mer här ➔

Matimport bakom stor del av Sveriges utsläpp

Mer inhemsk produktion skulle minska Sveriges miljöavtryck markant. Idag uppstår en stor del av svenskarnas miljöpåverkan utomlands på grund av hur den importerade maten produceras, framför allt mängden kemikalier. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

Ökat tryck på resurser kan ge lyft för insekter

Minskande jordbruksland och ökad befolkning är två skäl till att det pratas insekter i Asien, en kontinent där det redan står på menyn. Mätta människor, ta hand om matavfall och bli foder till djur är i fokus för nya startups. (Agfunder News) Läs mer här ➔

Robot skördar jordgubbar i stor skala

Nu skördar fältrobotar jordgubbar i stor skala i USA. Agrobot kan på tre dagar skörda jordgubbar på 100 hektar. (Future Farming) Läs mer här och video nedan ➔https://youtu.be/M3SGScaShhw

Dataanalys som förändrar jordbruket

Ökad produktivitet, mindre miljöpåverkan och en enorm förändring av leveranskedjan. Det är några sätt dataanalys förändrar jordbruket, enligt agtechbolaget Taranis vd. (Future Farming) Läs mer här ➔

Ny rapport avslöjar mer matsvinn på gårdsnivå

Upp till en tredjedel av skörden lämnar aldrig gården i USA, enligt en ny rapport. Det innebär att den gängse uppfattningen att USA:s matsvinn ligger på 40 procent är orimlig. Väder, marknadspriser och utseendepreferenser påverkar. (Civil Eats) Läs mer här ➔

Frankrike trappar upp kampen mot plasten

Ett nytt system införs i Frankrike nästa år som gör det dyrare för matförpackningar som innehåller ny plast. Förpackningar med återanvänd plast blir billigare. Målet är att bara använda återanvänd plast till 2025. (Telegraph) Läs mer här ➔

Ikea testar hemleverans av mat

Ikea säger sig vara världens sjätte största restaurangkedja. Nu testar de hemleverans av mat – med start i Paris. (Fast Company) Läs mer här ➔

Svenskt receptbolag i samarbete med Walmart

Svenska Gastrofy inleder samarbete med Walmart och Buzzfeed vilket blir deras första utomnordiska samarbete. Tidigare har de jobbat med Coop, Ica och Orkla. (Fri Köpenskap) Läs mer här ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO weekly med spaning, nyheter och global kalender – varje fredag direkt till din inbox, signa upp gratis
Föregående
Föregående

Matsystemets robotar blir allt smartare

Nästa
Nästa

Så ska konsumtionen av insekter öka