Tema: Fossilfri matproduktion

En fossilfri matproduktion – går det? Här samlar AGFO artiklar om skiftet till en fossilfri matproduktion och vilka utmaningar det kommer att innebära.

Artikeln uppdaterades: 6 mars 2020

 

Spaning: Utstakad väg mot fossilfri mat

Vårt fossilberoende ska minska, men vem blir vinnare när matsystemet ställer om? Det funderar AGFO-Frida på sin spaning. Läs här

Spaning: Fossilfri mat behöver fossilfria beslut

En fossilfri matproduktion. Visst låter det bra och visst är det något vi vill ha? Men att ta ett helt samhälle – och produktion – ur ett fossilberoende är lättare sagt än gjort. Det skriver AGFO:s Linda Linnskog Rudh i sin spaning. Läs spaningen här 

"Vi landar i större frågor än vi kanske anade från början"

13 gårdar på Gotland banar väg och bygger en modell för att producera landets första fossilfria kött. "Det första steget är att minska förbrukningen och sedan fasa över till biobaserade energislag, säger projektledaren Fredrik Sundblad. Vi kommer även att jobba tätt samman med våra kunder inom dagligvaruhandeln med konsumentfrågorna." Läs intervjun med Fredrik Sundblad här

En hel tidning om framtidens hållbara matsystem

Det bjuds på oväntade lösningar och intressanta möten i magasinet som vi tagit fram ihop med Heja Framtiden. Det handlar om innovation, biologi, gastronomi, mylla och teknik – helt enkelt alltsom ryms i framtidens matsystem. Magasinet distribuerades med Dagens Industri den 28 januari.  Läs den digitala versionen här  

Spaning: Från mirakel till ifrågasatt

Ann-Helen Meyer von Bremen gästspanade för AGFO på hur gödseln kan bli fossilfri. Hon tar upp biologisk kvävefixering och användandet av förnyelsebara bränslen vid tillverkningen av konstgödsel. Två möjligheter, men som kräver stora förändringar som kanske inte är genomförbara. Läs spaningen här 

"I dag vet vi att konstgödseln både slukar fossil energi"

Hur ska våra åkrar gödslas i en fossilfri framtid? Här går Ann-Helen Meyer von Bremen på djupet i frågan om kvävegödsling av de svenska åkrarna. Till sin hjälp tar hon Serina Ahlgren, forskare på Rise, och professor Erik Steen Jensen på SLU.  Läs artikeln här 

Spaning: Betraktelse kring IPCC:s klimatrapport

"Sällan blir de olika sidorna i matdebatten så tydliga som vid rapportsläpp likt den från FN:s klimatpanel i förra veckan. Då plockas de stora megafonerna fram". Så skrev AGFO-Frida i augusti 2019, när FN:s klimatpanel släppte sin rapport. I sin spaning försöker hon sammanfatta några viktiga drag i debatten. Läs spaningen här 

 "Vi upptäckte möjligheten att bli koldioxidnegativa"

Att få ner koldioxidutsläppen till noll, och det fort, är en av jordens största utmaningar just nu. AGFO intervjuade Ecoera som har tagit fram en koldioxidnegativ process som binder flyktig koldioxid till fast kol i form av biokol från restprodukter.  Här berättar David Andersson hur det fungerar

🌟 Din genväg till framtidens matsystemMatsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

 

Föregående
Föregående

Tema: Grannländerna - varför så bra?

Nästa
Nästa

Tema: Mat och identitet