Tema: Grannländerna - varför så bra?

🇩🇰🇳🇴🇫🇮🇸🇪Sverige kan inspireras av grannländerna när vi nu siktar på en ökad matproduktion med större export. Här jämför vi Sverige, Danmark, Finland och Norge, sett ur innovations- och exportperspektiv.

Ökat samarbete och mindre byråkrati

Det tror företagen som svarade på AGFO:s enkät är medicinen som kan lyfta Sveriges från plats 14 i Europa när det gäller innovation inom livsmedel.

Här kan du läsa hela rapporten om vad som hindrar svensk innovation

Läs även hur investeringarna inom foodtech och agtech fördelar sig. Sverige ligger på tolfte plats i Europa – sist av de nordiska länderna.

 

9 startups som rönt framgång i våra grannländer

Finland, Danmark och Norge har några mycket omtalade startups att plocka fram. Kolla in vår lista här 

Lone Ryg Olsen: "Matexporten är en av Danmarks största näringar"

När svenska myndigheter gärna drar i bromsen, gasar de danska. Danmark tolkar EU-reglerna annorlunda vilket stöttar produktion och försäljning. Lone Ryg Olsen, vd på Danish Food Cluster, berättar om det danska matsystemet syn på innovation och export. 👉Läs intervjun med henne här 

Varför har Danmark lyckats?

Agfo:s Frida Jonson plockar ut några viktiga framgångsfaktorer som främjar innovation och export i Danmark. 👉 Läs Frida Jonsons spaning här 

Gynnsamt innovationsklimat i Norge

I början av året besökte AGFO:s Julia Marcopoulos den norska konferensen Mat og Landbruk. Hon kunde konstatera att innovationstakten inom agtech är hög i Norge och att Sverige kan snegla på hur de jobbar med sina startups. 👉 Läs Julia Marcopoulos spaning här 

"Den norska agtech-sektorn i Norge mår extremt bra"

– Vi är bra på att dra startupbolagen vidare och utveckla dem. Men en stor del handlar om vårt utbildningsväsen. Norges miljö- och biovetenskapliga universitet är topprankat i världen inom agtech och jordbruk, berättar Edvard Bergiton Iversen vid norska AgriTech Nordic. 👉 Läs hela intervju med honom här

Finland har bäddat för innovation

Kapitalet växer och finsk foodtech är på frammarsch. Det berättar tre aktörer från universitets-, investerings- och forskningshåll för AGFO. Dessutom listar de sju intressanta företag i Finland.👉 Läs hela  artikeln här

👀 Missa inte AGFO:s trendspaningar som kommer varje fredag. Signa upp gratis på AGFO weekly här

Läs fler teman här:

🥬 Hållbar mat

🔗 Blockkedjan och mat

🤝 Entreprenörerna i matsystemet

💰 Pengar söker nya ägare

🌱 Regenerativt jordbruk

👤 Mat och identitet

🤖 AI och robotar

👨🏽‍🌾 Fossilfri matproduktion

🇸🇪 Svenskt proteinskifte

🥛 Framtidens mjölk

🐟 Alger och landbaserad fisk

📡 Data och jordbruket

💡 Innovation och mat

♻️ Cirkulär matproduktion och kolinlagring

🥩 Kött 2.0

🦗 Matinsekter

🗑️ Matsvinn

🤖 Robotar

🌱 Precisionsodling

🥗 Stadsnära inomhusodling

🔬 Genteknik

🍖 Cellbaserat kött

Föregående
Föregående

De ska utveckla hållbara restauranger

Nästa
Nästa

Tema: Fossilfri matproduktion