Det cellbaserade köttet ifrågasätts
Obemannad matbutik ska expandera med 200 enheter inom tre år, satsningar på minskat matsvinn ger stora pengar tillbaka och trender inom agtech 2019. Detta och mer när vi summerar veckans nyheter inom framtidens matsystem.
Cellbaserat kött kanske inte så hållbart
En studie från Oxford University visar att det cellbaserade köttet inte nödvändigtvis är mer klimatsmart än traditionellt kött. Det cellbaserade köttet släpper ut mindre metan, men framställningen är energikrävande. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔
200 nya butiker på tre år
Obemannade butiken Auto_Mat, som startats av 20-åriga Edvin Johansson, skalas upp. Nu gör han studieuppehåll för att göra affären till en franchisekedja med 200 butiker. (Market) Läs mer här ➔
Omtalad vertikalodlare i konkurs
Svensk-amerikanska bolaget Plantagon som utvecklar teknik för växthusodling i stadsmiljö har försatts i konkurs. (AGFO) Läs mer här ➔
Mat för biologisk mångfald i ropet
Satsningar på produkter och företag som bidrar till ökad biologisk mångfald lyfts fram i USA. Det kan bli nästa stora fokusområde i strävandet efter den hållbara maten, menar vissa. (Just-food) Läs mer här ➔
Minskat matsvinn blev vinstmaskin
Totalt 114 restauranger deltog i ett tre år långt försök där de gjorde satsningar för att minska matsvinnet. Försöket visar att för varje dollar restaurangerna spenderade fick de 7 dollar tillbaka i sparade pengar. (Treehugger) Läs mer här ➔
80 procent mindre växtskyddsmedel med AI-metod
Ett danskt forskningsinitiativ ska testa att kombinera ett växtodlingsprogram med artificiell intelligens. Målet är att ta fram en teknik som kan bekämpa ogräs med större precision och samtidigt minska mängden växtskyddsmedel. (ATL) Läs mer här ➔
Kaffe utan bönor, tack!
Seattle-baserade Atomo säger sig ha skapat en ersättare till kaffe som både ska vara mer hållbar och godare än originalet. Det görs i labb genom att härma den molekylära strukturen av kaffe, utan behov av kaffebönor. (Grist) Läs mer här ➔
Guldläge för norrländska grödor
Midnattssol, fantastiska odlingsjordar och ett förändrat klimat. Möjligheterna för att öka odlingen av bär, grönsaker och spannmål i Norrland är stor – men det finns hinder. (AGFO) Läs mer här ➔
Trender inom agtech och djurhälsa 2019
Millennials preferenser väger tungt, handelskrig pressar läget och akvakultur får stora investeringar. Detta och mer spås vi se 2019. (Forbes) Läs mer här ➔
Korkar upp – nu ska vinet blir smartare
Internet of things har tagit sig in i vinkällaren. Tekniken kan möjliggöra större skördar av vindruvor, hitta den bästa tidpunkten för skörd och kontrollera förvaringsmiljön av vinet. (IoT for all) Läs mer här ➔