Tre teman som avgör matens framtid

Matjätten General Mills gör storsatsning för regenerativt jordbruk, svensk vegopionjär går i konkurs och bondbönan står i fokus för ny livsmedelsaffär. Detta och mer när vi summerar veckans nyheter.

Tips! Få veckans nyheter direkt till din mejlkorg varje fredag morgon, signa upp dig här

Experter förutspår matens framtid

Fyra experter namnger tre teman som avgörande trender för hur vi kommer att äta framöver; teknologi, personanpassning och bekvämlighet. (Forbes) Läs mer här ➔

Samsung dyker ner i maten

Techbolaget är kända för sina smartphones och TV-apparater och nu ger de sig in i en ny typ av tech – foodtech. Samsung har köpt upp Whisk, en AI-plattform för mat. (The Spoon) Läs mer här ➔

Vegopionjär i konkurs

Sedan 2007 har Astrid och Aporna producerat och sålt vegoprodukter som "Fejkon" och "Göttbullar". Trots en växande vegotrend har företaget haft svårigheter och gjorde 2017 en förlust om 3,2 miljoner kronor. (Breakit) Läs mer här ➔

Brexit oroar svenska livsmedelsföretag

Frågetecknen är många runt vilka konsekvenser Storbritanniens utträde ur EU får på exporten. "Livsmedel råkar mest illa ut vid vid en hård Brexit", säger Carl Eckerdal, chefsekonom på Livsmedelsföretagen. (Fri Köpenskap) Läs mer här ➔

Svensk havre blir finskt tuggummi

Finska Fazer satsar 400 miljoner kronor på en ny anläggning där havreskal som annars eldas upp görs om till xylitol, en vanlig ingrediens i tuggummi. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔

Dansk mat dundrar fram

Hur mår de danska agtech- och foodtechföretagen? AGFO har tagit tempen på vårt lilla men matstarka grannland. (AGFO) Läs mer här ➔

2018 - ett rekordår för investeringar i matsystemet

2018 blev ett rekordår vad gäller investeringar i food- och agtechstartups. Det konstateras i Agfunders senaste rapport. (AGFO) Läs mer här ➔

De blir först med obevakade hemleveranser av matvaror

Coop satsar på ett e-handelsskåp som möjliggör leverans av kylda varor utan att kunden behöver vara hemma. Skåpet ska nu testas i Helsingborgsområdet av ett femtontal familjer. (Fri Köpenskap) Läs mer här ➔

Mindre import – mer svenskt kött på tallriken

För andra året i rad minskar köttätandet i Sverige, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Samtidigt är andelen kött som konsumeras i högre grad svensk. (Land Lantbruk) Läs mer här ➔

Storbolag satsar på regenerativt jordbruk

Matjätten General Mills planerar att ställa om 400 000 hektar mark till regenerativt jordbruk. Bolaget donerar också miljonbelopp till den icke-vinstdrivande organisationen Kiss the Ground som jobbar med jordhälsa. (Fast Company) Läs mer här ➔

Bondbönan i centrum vid ny affär

Finska företaget Verso har vuxit i raketfart med deras vegoprodukter gjorda på lokalproducerad bondböna. Nu köps de upp av Kavli. (ATL, betallänk) Läs mer här ➔ 

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här
Föregående
Föregående

Ett rekordår för investeringar i matsystemet

Nästa
Nästa

Det cellbaserade köttet ifrågasätts