Tema: Svenskt växtbaserat protein
Efterfrågan på svenskt växtbaserat protein ökar stadigt, men än saknas viktiga förutsättningar för att skiftet ska ta ordentlig fart. Här djupdyker vi i det svenska proteinskiftet med intervjuer, trendspaningar och rapporter.
[embed]https://youtu.be/NP0Ft-izJx0[/embed]
Jakten på svenskt växtbaserat protein
Nu efterfrågas allt mer växtbaserat protein, men kan producenterna leverera? Och hur möts kraven på mer svenskproducerat? I detta livesända AGFO Talk deltog Åsa Wickholm, chef Egna Varumärken på Coop Sverige, Roland Höckert, lantbrukare Godegården, Julia Granung produktutvecklare Peas of Heaven och Fredrik Fogelberg, forskare vid RISE. Inspelat i april 2020. Vi summerar eventet här
Om potentialen för sötlupin
Axfoundation undersöker i sin rapport potentialen för odling av sötlupin i Sverige. Rapporten lyfter fram att lupin har stor potential inom såväl livsmedelsproduktion som användning i foder. Läs mer och hämta rapporten här
"Glappet mellan produktion och funktion är för stort"
AGFO möter fem profiler som arbetar med växtbaserat protein. De ser positivt på framtiden för svenskproducerat protein, men lyfter områden där producent och livsmedelsindustri ännu inte synkar. Läs reportaget här
- ”En jättekapacitet att odla mer baljväxter i Sverige”
Stjärnprydda restauranger i Norden använder deras råvaror och utländska lyxkrogar har bett om att få köpa. Men för Nordisk Råvara är snarare målet att svenska skolbarn ska äta deras baljväxter. Läs intervjun med Tomas Erlandsson här
- AGFO-spaning: Är det nu alger blir coolt?
Den växtbaserade maten från havet lovar att lösa många av våra hållbarhetsutmaningar. Kommer löftena infrias, eller gör föråldrade regelverk och vår ovilja att ändra kosthållning att alger som klimaträddare förblir en våt dröm? Det skriver Kristofer Lund i en spaning. Läs spaningen här
- AGFO-spaning: Det svenska proteinskiftet tar sig
"Den svenska livsmedelsstrategin har bland annat avsatt mycket pengar till växtförädling – vilket är a och o för en gynnsam utveckling". Läs spaningen här
På jakt efter helsvenska vegoprodukter
Vegetariska alternativ till kött, fisk och fågel är numera lätta att hitta i svenska livsmedelsbutiker. Alternativen gjorda på svenska råvaror är dock sällsynta. Följ med på jakt efter helsvenska vegoprodukter
Fem hinder för svensk sojaodling
När man pratar om proteinskiftet dyker ständigt sojabönan upp. Den särdeles nyttiga bönan kan även agera klimatbov i fel sällskap. Läs artikeln här
- Sötlupin stjärna i ny baljväxtfärs
Svenskarnas favoriter på matbordet är bolognese och taco. Därför har Axfoundation skapat en färs gjord på svenska klimatsmarta råvaror med lika mycket näring som köttfärs. Samtidigt är den ekonomiska aspekten av högsta prioritet. "Vi måste skapa bättre ekonomiska förutsättningar för våra bönder. Annars har vi snart inga kvar", säger Madeleine Linins Mörner hos Axfoundation. Läs intervjun här🍔 Läs även: Nordic Choice Hotels lanserar baljväxtburgare, helt baserad på svenska råvaror.
Därför ratas den svenska bönan
Varför odlas det inte mer svenskt protein när efterfrågan är så stor? Är det fel på det svenska klimatet, jordmånen, lönsamheten, kunskapen eller är det viljan som fattas? Dags att gå till botten med den svenska baljväxtodlingen genom att prata med experterna. Läs vad experterna säger här
Matjättarna: Svenska råvarorna vi efterfrågar
Svenskt, lokalproducerat och hållbart trendar stort inom matsystemet. AGFO frågar tre matjättar vilka svenska råvaror och produkter de vill se mer av för att möta en stigande efterfrågan. "Vi skulle gärna se mer svenskproducerade baljväxter som till exempel grå- och höstärta", säger till exempel Sodexo. Läs alla svaren här
- Rapport: Mindre kött och mer baljväxter
Hallå där Elin Röös, forskare vid SLU, som släppt en rapport som har tittat på om det går att odla mer baljväxter i Sverige för att ersätta utländskt kött.– Vi målade upp ett scenario där vi halverar mängden kött vi äter i Sverige och ersatte det med baljväxter. Vi kollade på miljöpåverkan av det, går det att odla så mycket baljväxter i Sverige, vad är utmaningarna och vad blir det för hälsoeffekter. Läs intervjun med Elin Röös här
- Proteinvisionären tar sig an osten
- Entreprenören Sorosh Tavakoli bestämde sig under 2018 för att försöka ersätta de animaliska proteinerna i ost. Sedan dess har har letat samarbetsparters, byggt upp ett labb och tagit in en riktigt stor investering på 34 miljoner kronor i projektet. Här kan du läsa mer om det
📊 Rapporter
Stor potential för svenskt växtbaserat protein
Enligt en rapport från konsultfirman Macklean växer marknaden för växtbaserade proteinprodukter i rekordfart. Utvecklingen väntas öka de närmaste åren. Hämta rapporten här
Näringsvärden i växtbaserat vs kött
En rapport från Food Climate Research Networks har granskat näringsinnehållet i växtbaserade livsmedel, såsom Quornburgare och Beyond Burger, jämfört med en vanlig hamburgare. Slutsats – det går inte att säga om de nya eller traditionella produkterna är mest hälsosamma. Hämta rapporten här
Mindre kött och mer baljväxter
I en rapport har SLU tittat på om det går att odla mer baljväxter i Sverige för att ersätta utländskt kött. Läs mer och hämta rapporten här
Använd hela växten – nya processade produkter från kålväxter
En betydande andel av trädgårdsprodukter lämnas idag på fält eller rensas bort. Kålväxter har potential som ny råvara i olika livsmedel. Det kan skapa nya produkter och ge bättre resursutnyttjande, öka självförsörjningsgraden och ge ökad lönsamhet för odlare, enligt SLU-rapporten. Hämta rapporten här
Mjölken och de växtbaserade alternativen
🌱 Läs mer om odling
Här finns baljväxtproduktionen idag i Sverige, och här finns potentialen framåt
Se AGFO Talk på temat framtidens matproduktion:
🌟 Din genväg till framtidens matsystem
Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔