Tema: Kött 2.0
Fossilfritt kött, naturbeteskött, cellbaserat kött – vi summerar initiativen.
De ger grönt ljus till labbkött
Som första land i världen har nu Singapore godkänt försäljning av labbodlat kött. Det är Eat Just, ett amerikanskt bolag, som kommer jobba med försäljning av kycklingnuggets. Ännu finns ingen produkt på marknaden dock. Läs mer här
Europeiska bolag med labbfokus
Spanska Biotech Foods, Aleph Farms och SuperMeat i Israel, brittiska Higher Steaks, nederländska Mosa Meat och Meatable, och schweiziska Mirai Foods – alla jobbar de med utvecklingen av kött i labbet.
Ny nordisk investering
Pauligs inkubator, PINC, investerar i startup-företaget Mirai Foods, som har rest en runda på 2 miljoner euro för att förbereda sin kommersialisering av laboratorieodlat kött. ”Det handlar inte om att välja antingen växtbaserade livsmedel eller animaliska produkter. På Paulig ser vi det här som en ny valmöjlighet för konsumenter, låt oss se till att de får den”, säger Marika King från PINC i ett pressmeddelande. Läs mer här
Näringsvärden i växtbaserat vs kött
Här är rapporten som granskat näringsinnehållet i vissa växtbaserade livsmedel, såsom Quornburgare och hajpade Beyond Burger, jämfört med en vanlig hamburgare. Slutsats – det går inte att säga om de nya eller de traditionella produkterna är mest hälsosamma. Läs mer
Odlar kött – på spenatblad
En professor i Massachusetts försöker att odla muskler från en ko på ett spenatblad. Hur bra djurceller växer på ett blad är dock för tidigt att sia om då metoden är i ett väldigt tidigt skede. Läs mer här
Forskare om labbodlat kött
Kommer odlat kött konkurrera ut djurproduktionen i framtiden? Förmodligen inte, men den har sin roll att fylla. Det menar forskaren Julie Gold vid Chalmers tekniska högskola. "Ingen forskare tror att odlat kött ersätter dagens köttproduktion till 100 procent", säger Julie Gold. Läs hela intervjun här
Studie om cellbaserat kött
En studie från Oxford University visar att det cellbaserade köttet inte nödvändigtvis är mer klimatsmart än traditionellt kött. Det cellbaserade köttet släpper ut mindre metan, men framställningen är energikrävande. (Land Lantbruk) Läs mer här
”Vi har inte riktigt förstått hur vi ska maximera fotosyntesen”
Märta Jansdotters är VD på Gröna gårdar och är en av förespråkarna för regenerativt jordbruk. "Djuren skulle, med en bättre betesdrift, kunna gå ute minst två månader längre om året, vilket skulle medföra att man höll igång fotosyntesförloppet mycket bättre". Läs hela intervjun här
Så smakar framtidens korv
Korvens plats i våra liv är ohotad även i framtiden. Men innehåll, smak och textur är under stark utveckling. Det menar fyra korvexperter – Petter Bendelin hos Korvkonsulten, Kristofer Franzén hos Franzéns Charkuterier och Ayhan Aydin och Frida Grankvist hos Nordisk Matutveckling. Läs hela artikeln här
Spaning: Det anonyma köttet utmanas
AGFO:s Lovisa Madås ställer sig på scen inför köttbranschen, men missar en viktig insikt. "Nu gäller att lägga fram det här på rätt sätt, tänker jag för mig själv. Jag ska precis kliva upp på scen under Chark-SM, ett av Sveriges största branschevent inom livsmedelsbranschen, för att prata om framtidens korv och chark". Läs hela spaningen här
Gotland först med fossilfritt kött
Tretton gårdar på Gotland banar nu väg och bygger en modell för att producera landets första fossilfria kött. "Vi landar i större frågor än vi kanske anade från början. I slutändan handlar det om att minska klimatavtrycket och producera kött så energi- och miljöeffektivt som möjligt", säger Fredrik Sundblad, projektledare för Fossilfritt kött. Läs hela intervjun här
Spaning: Hunger och protein på allas läppar
Cellbaserat kött, integrerat växtskydd och om varför hungern inte utrotas. AGFO:s gästspanare Daniel Skavén Ruben rapporterar från två globala jättekonferenser. "Detta är en bransch som känner medvind. Investeringarna flödar in, intresset ökar, och antalet startupbolag i branschen växtbaserat och cellbaserat kött har ökat från 12 till 30 på bara ett år." Läs hela spaningen här
Spaning: Hot eller möjlighet?
Bör livsmedelssektorn omfamna eller bekämpa utvecklingen av odlade produkter som kött, mjölk och ägg? Den frågan ställde sig Daniel Skavén Ruben. ”Motsvarande hundratals miljoner kronor har investerats de senaste åren i företag såsom Memphis Meats, Perfect Day, Clara Foods, SuperMeat, Finless Foods, Modern Meadow och Geltor, som genom cellulärt jordbruk utvecklar produkter som väntas lanseras till premiumpriser inom de närmsta 5-10 åren". Läs hela spaningen här
Om passion och fakta
Peter Söderquist, AGFO, resonerade om utvecklingen av odlat kött. Han skriver bland annat: ”Vid en första anblick kan det se ut som trolleri: Ta ett litet cellprov från ett djur. Låt cellerna dela sig i laboratoriet. Skörda när det vuxit till sig. Gör en hamburgare. Men det är verkligen inte hela bilden. För att cellerna ska kunna dela sig och växa krävs föda. Och för att celldelningen ska komma igång, krävs just nu ett serum som görs av blod från ofödda kalvar eller kycklingar. Alltså långt ifrån en industri utan djur." Läs hela spaningen här
AGFO Talk:
[embed]https://youtu.be/zRECnznFBNc[/embed]
FAKTA CELLBASERAT KÖTT
Cellbaserat kött, odlat kött, konstgjort kött eller in vitro-kött kallas produkter som är framställda genom odling av muskelceller. Det finns ingen färdig produkt att äta idag.För att odla kött tar man ett cellprov från ett djur och sedan tillförs blod, plasma, socker och vissa aminosyror för att cellerna ska kunna växa. Vid odlingen behövs antibiotika. Det går att odla celler utan antibiotika, men det ställer högre krav på infrastruktur och på cellodlingsmedia.Blir det mindre antibiotika per enhet till odlat kött kontra vanligt kött? Den frågan är obesvarad än så länge. Julie Golds bedömning är att det minskar användningen, men det är inget hon har tittat på.Källa: Julie Gold