Tema: Mat och innovation

Möt entreprenörerna, forskarna och matjättarna som har fokus på ökad innovationskraft i matsystemet.

Artikeln uppdaterades: 18 juni 2020 

AGFO-spaning: Vi kanske tänker fel

Det är i gränszonen mellan det offentliga och företagen som en tanke gnager i mig. Varför söker inte företagen pengar för att driva utvecklingen? Det skriver veckans gästspanare Jesper Lindström. Läs hans spaning här.

AGFO-spaning: Då är mathubbarna som bäst

Hur bra är matjättarnas innovationshubbar egentligen? AGFO-Frida har tittat närmare på vad som skapar verklig nytta för startups. Läs spaningen här.

Jättarnas innovationsprogram – så har det gått

De senaste åren har det poppat upp en rad acceleratorer, inkubator och innovationshubbar i foodtech-sektorn. Men hur har det gått för dem hittills? Det har AGFO tittar närmare på, läs mer här.

”Alla att vinna på att ta hand om sina startups”

Acceleratorer och inkubatorer är som bäst när de öppnar upp sin data, sina nätverk och marknader. Det säger de foodtech-startups som AGFO har varit i kontakt med. Läs intervjuerna

Guide: Matjättarnas språngbrädor för innovation

Vilka är de svenska hubbarna – och gör de investeringar? AGFO guidar till svenska innovationshubbar med fokus på framtidens mat. Läs guiden här

”Slående okunskap om innovationer”

Med Simris Alg vill Fredrika Gullfot förändra en hel råvarumarknad på global nivå. Men det finns hinder på vägen – bland annat förståelsen för vad innovationer egentligen är. "Jag minns när jag för första gången var på ett innovationsevent inom livsmedelsindustrin, där en rapsolja med smörsmak presenterades som en innovation. Då ligger inte ribban särskilt högt", säger hon i vår intervju. Läs hela intervjun med Fredrika Gullfot här

”Om man tänker litet förblir man liten”

En kris eller negativ förändring kan vara ett brutalt uppvaknande men i dess kölvatten utvecklas ofta innovativa lösningar. Det menar Donnie SG Lygonis som är innovationsstrateg på KTH Innovation. "Ofta behövs en kris eller förändring i lagstiftning för att en ny innovation ska kunna nå marknaden. Något som ruskar om helt enkelt", säger han. Läs intervjun här

Foodtech – svårt men inte omöjligt

Startup-hubbens vd har erfarenhet från storbolaget Arla Foods och hjälper nu småbolagen. Men Samir El-Sabini skulle inte själv starta foodtechbolag i Sverige: “Det är för omständligt. Man får lägga alldeles för mycket tid på att tränga igenom strukturerna inom den svenska livsmedelsbranschen.” Så säger Samir El-Sabini, vd för startup-hubben SUP46.  Läs hela intervjun med Samir el-Sabini här

Rapport: 50 företag – så hindras svensk matinnovation

Sju faktorer hämmar innovation i livsmedelssystemet. Det går att konstatera efter AGFO:s enkät till 50 verksamma företag.  Hämta rapporten här 

AGFO-spaning: Pusselbiten som saknas

Det pratas mycket om vikten av att arbeta i tvärteam. Att olika bakgrunder och kompetenser behövs för att stimulera innovation och problemlösning. Med något saknas. Det skriver Lovisa Madås i en spaning. Läs hela spaningen här

AGFO-karta: Svenska ekosystemet

Här är aktörerna som hjälper och stöder, som finansierar och marknadsför, som accelererar och för branschens talan.  Hämta den svenska Ekosystemkartan här

 

AGFO Talks:

[embed]https://youtu.be/XnsQmh9GqoQ[/embed]Hur kan startups och storbolag samarbeta för att göra Sverige till ett mer innovativt matland? I panelen: Henrik Åkerman Food for Progress, Ariella Rotstein ICAx och Samir el-Sabini SUP46. Inspelat i november 2018. [embed]https://youtu.be/z_hcdmvhpGc[/embed]Vad det egentligen är som hindrar svensk matinnovation? Det diskuterades av panelen som bestod av Daniel Skavén Ruben The Rockefeller Foundation, Liisa Smits Ignitia och Per Arfvidsson Sweden Food Arena/Lantmännen. Spelades in oktober 2018. [embed]https://youtu.be/RfIQllgbEfs[/embed]I panelen: Per Frankelius Linköping Universitet, Fredrika Gullfot Simris Alg, Filip Lundin Macklean och Donnie SG Lygonis KTH Innovation. Inspelat september 2018.

🥬  Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp gratis här
Föregående
Föregående

Tema: Vattenbruk, alger och landbaserad fisk

Nästa
Nästa

Ikea startar egen odling