Tema: Mat och innovation
Möt entreprenörerna, forskarna och matjättarna som har fokus på ökad innovationskraft i matsystemet.
AGFO-spaning: Vi kanske tänker fel
Det är i gränszonen mellan det offentliga och företagen som en tanke gnager i mig. Varför söker inte företagen pengar för att driva utvecklingen? Det skriver veckans gästspanare Jesper Lindström. Läs hans spaning här.
AGFO-spaning: Då är mathubbarna som bäst
Hur bra är matjättarnas innovationshubbar egentligen? AGFO-Frida har tittat närmare på vad som skapar verklig nytta för startups. Läs spaningen här.
Jättarnas innovationsprogram – så har det gått
De senaste åren har det poppat upp en rad acceleratorer, inkubator och innovationshubbar i foodtech-sektorn. Men hur har det gått för dem hittills? Det har AGFO tittar närmare på, läs mer här.
”Alla att vinna på att ta hand om sina startups”
Acceleratorer och inkubatorer är som bäst när de öppnar upp sin data, sina nätverk och marknader. Det säger de foodtech-startups som AGFO har varit i kontakt med. Läs intervjuerna
Guide: Matjättarnas språngbrädor för innovation
Vilka är de svenska hubbarna – och gör de investeringar? AGFO guidar till svenska innovationshubbar med fokus på framtidens mat. Läs guiden här
”Slående okunskap om innovationer”
Med Simris Alg vill Fredrika Gullfot förändra en hel råvarumarknad på global nivå. Men det finns hinder på vägen – bland annat förståelsen för vad innovationer egentligen är. "Jag minns när jag för första gången var på ett innovationsevent inom livsmedelsindustrin, där en rapsolja med smörsmak presenterades som en innovation. Då ligger inte ribban särskilt högt", säger hon i vår intervju. Läs hela intervjun med Fredrika Gullfot här
”Om man tänker litet förblir man liten”
En kris eller negativ förändring kan vara ett brutalt uppvaknande men i dess kölvatten utvecklas ofta innovativa lösningar. Det menar Donnie SG Lygonis som är innovationsstrateg på KTH Innovation. "Ofta behövs en kris eller förändring i lagstiftning för att en ny innovation ska kunna nå marknaden. Något som ruskar om helt enkelt", säger han. Läs intervjun här
Foodtech – svårt men inte omöjligt
Startup-hubbens vd har erfarenhet från storbolaget Arla Foods och hjälper nu småbolagen. Men Samir El-Sabini skulle inte själv starta foodtechbolag i Sverige: “Det är för omständligt. Man får lägga alldeles för mycket tid på att tränga igenom strukturerna inom den svenska livsmedelsbranschen.” Så säger Samir El-Sabini, vd för startup-hubben SUP46. Läs hela intervjun med Samir el-Sabini här
Rapport: 50 företag – så hindras svensk matinnovation
Sju faktorer hämmar innovation i livsmedelssystemet. Det går att konstatera efter AGFO:s enkät till 50 verksamma företag. Hämta rapporten här
AGFO-spaning: Pusselbiten som saknas
Det pratas mycket om vikten av att arbeta i tvärteam. Att olika bakgrunder och kompetenser behövs för att stimulera innovation och problemlösning. Med något saknas. Det skriver Lovisa Madås i en spaning. Läs hela spaningen här
AGFO-karta: Svenska ekosystemet
AGFO Talks:
[embed]https://youtu.be/XnsQmh9GqoQ[/embed]Hur kan startups och storbolag samarbeta för att göra Sverige till ett mer innovativt matland? I panelen: Henrik Åkerman Food for Progress, Ariella Rotstein ICAx och Samir el-Sabini SUP46. Inspelat i november 2018. [embed]https://youtu.be/z_hcdmvhpGc[/embed]Vad det egentligen är som hindrar svensk matinnovation? Det diskuterades av panelen som bestod av Daniel Skavén Ruben The Rockefeller Foundation, Liisa Smits Ignitia och Per Arfvidsson Sweden Food Arena/Lantmännen. Spelades in oktober 2018. [embed]https://youtu.be/RfIQllgbEfs[/embed]I panelen: Per Frankelius Linköping Universitet, Fredrika Gullfot Simris Alg, Filip Lundin Macklean och Donnie SG Lygonis KTH Innovation. Inspelat september 2018.