Tema: Vattenbruk, alger och landbaserad fisk
Möt forskarna och entreprenörerna som har fokus på fisk, vattenbruk och alger.
Spaning: Havet som odlingsplats
Trots att 71 procent av jordens yta täcks av hav envisas vi människor med att odla uppåt 95 procent av vår föda på land. AGFO-Linda spanar på biologisk mångfald och havet som odlingsplats. Läs spaningen här
Lista: Fisk och skaldjur från labbet och växtriket
Växtbaserade räkor, vegansk lax och labbodlad fisk – vi listar 11 bolag som vill förändra vår syn på fisk och skaldjur. Se listan här
Spaning: "Är det nu alger blir coolt?"
Den växtbaserade maten från havet lovar att lösa många av våra hållbarhetsutmaningar. Kommer löftena infrias, eller gör föråldrade regelverk och vår ovilja att ändra kosthållning att alger som klimaträddare förblir en våt dröm? Läs Kristofer Lunds spaning här
Forskarna: Algodling kan bli lönsamt i Sverige
Storskaliga odlingar av alger till havs har förutsättningar att bli en ny industri i Sverige. Nya beräkningar från forskare vid bland annat KTH visar att kostnaderna för en odling är åtta miljoner kronor över tio år, medan intäkterna under samma period uppskattas till långt över det dubbla. "I takt med att våra matvanor förändras som ett led i de hållbarhetsutmaningar som livsmedelsindustrin står inför kommer alger att ta plats i fler kök än det asiatiska. Dessutom har svenska alger potential att bli en exportprodukt". Det säger Linus Hasselström, forskare verksam vid avdelningen Vatten- och miljöteknik på KTH och en av personerna bakom studien. Läs mer hos KTH
Startup: De vill minska världens utsläpp
Med fem miljoner i investeringar kan Volta Greentech bygga en pilotfabrik i Lysekil för algodling. Deras algbaserade fodertillskott beräknas ta ner metanutsläpp från kors matsmältning med 60 procent. (Breakit) Läs mer ➔
Projekt: 5 ton grön fisk i disk
Det här projektet, som drivs av Axfoundation tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet, vill testa om man kan utfodra fisk på insekter. Insekter som i sin tur har ätit organiskt avfall i form av skal, kärnhus och brödrester. Idag är odlad fisk idag ofta uppfödd på spannmål, soja och vildfångad fisk. Läs mer ➔
Forskarna: Sillspad blir hållbart protein
"Svinn från havet måste tas tillvara". Livsmedelsforskaren Ingrid Undeland visar att antioxidanter och protein kan utvinnas ur vattnet som använts i sillproduktion. (Forskning och Framsteg) Läs mer ➔
Undervattensrobot tränas i algodling
Nu testas en autonom robot som ska hämta in och analysera data från algodling i havet utanför Kristineberg. "Vi behöver odla upp delar av havet. Dels för att odla mat, vi blir allt fler människor som behöver föda, dels för att alger kan ersätta fossilbaserade råvaror i till exempel bränslen, förpackningar och textilier". Det säger Fredrik Gröndahl, forskare i vatten- och miljöteknik vid KTH. Läs mer ➔
Här finns de svenska landbaserade odlingarna
Var odlas landbaserad fisk i Sverige? AGFO har svaret – här är listan över odlingar runt om i landet. Läs guiden här
Fiskproblemet större än många tror
Utfiskning, döende korallrev och en starkt stigande efterfrågan på det blå proteinet – det ser inte ljust ut för världshaven. Vad är problemen framåt och vilka lösningar finns i sikte? Läs hela artikeln här
"Då är miljömärkningen ett stigma"
Dyra tillstånd, snårig certifiering och tre stora stoppklossar hindrar den svenska landbaserade fiskodlingen. Entreprenören Niklas Wennberg skräder inte orden. Läs hela intervjun här
Forskarna: Vi måste börja utnyttja resurserna rätt
Fyra års intensiv forskning om hållbar och effektiv livsmedelsproduktion inom vatten- och jordbruk är till ända. På AquaAgri-konferensen presenterade forskarna sina fynd. Läs hela artikeln om AquaAgri här
Alger kan bli framtidens supermat
De innehåller två gånger mer protein än kött, mer betakaroten än morötter och mer järn än spenat. Vi pratar om alger – som spås bli framtidens supermat. Fördelarna är många men det finns hinder för utvecklingen. "Vi har mycket kvar att lära oss, men jämför vi med att bönder på landbacken har haft 10 000 år på sig och vi fyra, så känns det som att vi redan har kommit väldigt långt". Så säger Fredrik Gröndahl, som är docent och lektor i Industriell ekologi, vid KTH. Läs hela intervjun med Seafarm här
AGFO-spaning: Dags att gå under ytan
"3 miljarder människor har fisk och skaldjur som daglig proteinkälla. Men två tredjedelar av världens fiskbistånd är redan fullt utnyttjade, eller överfiskade. Idag möts hälften av världens efterfrågan genom akvakultur (även känt som vattenbruk), som gör det möjligt att odla fisk, skaldjur och alger. Nästan 90 procent av produktionen sker idag i Asien. Den här branschen väntas växa snabbt globalt, men många utmaningar kvarstår." Läs hela spaningen här
De utmanar svenskens älskling
Christer Wannebro var en av 150 lantbrukare som bjöds in för att titta närmare på Gårdsfisks affärsmodell för kontraktsuppfödning av fisk. Gårdsfisk med sin integrerade jord- och vattenbruk vill nämligen knyta uppåt 10 gårdar till sig under de kommande åren. Som första aktör i Sverige har Gårdsfisk i Skättilljunga visat att det går att producera fisk på land med ett cirkulärt omhändertagande av fiskgödseln. Läs hela intervjun med Gårdsfisk här
”Slående okunskap om innovationer”
Fredrika Gullfot är doktor i bioteknik och grundare av Simris Alg. Företaget odlar alger i växthus på Österlen och producerar viktiga omega-3-fettsyror till livsmedel. Fredrika Gullfot menar att innovationshöjden ofta är rätt låg inom livsmedelsbranschen, där man gärna kallar rena produktutvecklingar för innovation. Läs hela intervjun med Fredrik Gullfot här
AGFO talk tema Cirkulär matproduktion:
[embed]https://youtu.be/vQLVTVLOM3s[/embed]
🌟 Din genväg till framtidens matsystem
Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔