Forskarna: Det här kommer vi inte att äta i framtiden

En rad forskare svarade i Matlaboratoriets senaste podcast på frågan ”Vad kommer vi INTE äta i framtiden”.

Under årets upplaga av Matologi spelade podden Matlaboratoriet in ett avsnitt på temat "Vad kommer vi inte att äta i framtiden". Programledaren Per Styregård samtalar i podden med sex forskare vid SLU om framtidens mat. Här kan du lyssna på hela podden.

Mattias Eriksson, matsvinn i butiker, restauranger och storkök, SLU.

– Jag hoppas att vi inte kommer äta sånt som driver mycket matsvinn. Det skulle i så fall betyda färre färskvaror vilket i mångas ögon skulle vara en tillbakagång. Och jag tror dessvärre att det är först i och med en större katastrof, som vi börjar lägga om våra kostvanor. Då kommer vi inte längre kunna bestämma vad och i vilken mängd vi vill äta något.

Jens Sundström, växtfysiologi, bioteknik och genteknik, SLU

 – Det mesta vi äter idag kommer vi inte äta - om man ser till sorterna. De byts kontinuerligt ut även om man inte är medveten om det. Till exempel vetesorterna byts ut var femte år. Många livsmedel som vi äter idag kommer att utsättas för ännu fler bakteriesjukdomar. Det gäller bland annat banan, kakao, vindruvor, kaffe och vin. Det pågår en resistensförädling, men frågan är politiserad i och med att vissa av teknikerna inte är tillåtna. (Bland annat Crispr. Reds anm.). Därutöver behöver vi en diversifiering – nya sorter – men då måste först efterfrågan finnas. Vi kan ju inte ha lantbrukare som odlar något som ingen köper.

Per Sandin, tillämpad etik, riskfilosofi och miljöetik, SLU

– Jag vet ärligt talat inte vad vi inte kommer att äta år 2050. Och vilka är vi? Vi i Sverige äter annorlunda mot vad andra delar av världen äter. Jag undrar om skillnaderna kommer att vara större år 2050. Och börjar man prata om vad vi borde äta, om etik i livsmedelssammanhang, så är det ännu svårare. Pratar vi om fairtrade för dem som jobbar inom matproduktion, om klimatpåverkan eller kanske om djurvälfärd? Finns det oetiska ingredienser? Kanske om man pratar om en köttbit som både är miljömässigt oförsvarlig, från ett djur som lidit och dessutom är ohälsosamt att äta Mitt hetaste tips är därför: läs på och tänk efter så man gör ett välgrundat val. Gå en utbildning på SLU.

Örjan Östman, arbetar med hållbart fiske och effekten miljön har på fiskar, SLU

– Jag tror och hoppas att vi inte kommer att äta de stora vilda rovfiskarna – att de ska finns kvar och är skyddade. Då pratar jag bland annat om tonfisk, svärdfisk och olika hajarter. Däremot tror jag att vi kommer att se lax och torsk men också många fler fiskarter odlas, både på land och till havs. Idag finns metoder och teknologi för att göra det, men det gäller också att få god ekonomi i det. Sedan kommer vi säkert äta mer av det gröna från havet, men mer som tillsatser och krydda, eftersom till exempel alger innehåller många ämnen som är svåra för människor att bryta ner.

👉 Lyssna på Matlaboratoriets podcast här

Anna Lehrman, etomolog, arbetar med samspelet mellan växter och insekter, SLU

– Vi kommer att se en ökning av sjukdomar som angriper bland annat apelsiner och bananer och på grund av det varmare klimatet blir druvorna sötare, vilket är ett problem för vinproducenter – i synnerhet de som producerar torr champagne. Det är kanske inget jätteproblem, men fler och fler kommer att inse allvaret i det som händer. Extremväder är något vi enligt prognoser kommer att se mer av. Det kommer både att vara extrem torka och översvämningar. Därför behöver vi ta fram tåliga sorter. Ett exempel är djurfoder, i år i torkan växte till exempel inte timotej alls.

Erik Fahlbeck, vice rektor för samverkan, SLU

– Jag är rätt säker på att vi kommer att ha ännu mer ont om tid i framtiden, vilket betyder att vi inte kommer att äta sånt som tar mycket tid att laga. Vi kommer inte att ha kvar hantverkskunskapen i hur vi tillagar det heller. Dessutom hänger allt ihop i ett ekonomiskt system. Det kommer alltid finnas människor som kan köpa hur dyra livsmedel som helst, men det är när medelklassen globalt sett börjar göra val utifrån moral och medvetenhet som de genomgripande förändringarna sker. När det stora flertalet systematiskt börjar välja bort matproducenter som utnyttjar resurser och har oetiska produktionsmetoder för att de upplevs som etiskt och moralist dåliga.

Mer!

👉 Lyssna på Matlaboratoriets podcast här

Guide: Poddarna med fokus på framtidens matsystem

Intervju med Per Sandin: Med etiken som kompass

Genteknik och mat – hur går det ihop?

Se Jens Sundström och Per Sandin i panelsamtalet AGFO tak, tema "Hur förändras maten"

[embed]https://youtu.be/LOK1Jvl_Cxw[/embed]

Föregående
Föregående

Din guide till begreppen

Nästa
Nästa

Få koll med veckans omvärldsbevakning