Tema: Stadsnära inomhusodling

Intresset för nya sätt att odla inne i städer ökar. Vi summerar intervjuer och spaningar i ämnet.

Artikeln uppdaterades senast: 21 april 2020

Det finns inga hinder att odla mer näringstäta grönsaker som ärtor, bönor och kålväxter i inomhusodlingar, skriver en grupp forskare från SLU i Alnarp i Ny Teknik.Replik:  Inomhusodlingar förbrukar mycket mer energi än vad maten som odlas innehåller, skriver Gunnar Rundgren, lantbrukskonsult. Läs här

Spaning: Hajpad sektor under lupp

"Aldrig förr har så många haft så stort fokus på att bladgrönt eventuellt ska rädda världen. Men hur står det egentligen till med siffrorna och hållbarheten?" Det skriver AGFO-Lovisa i en spaning här

Rapport: Om inomhusodling ur ett hållbarhetsperspektiv

Mat- och jordbrukskonsulten Gunnar Rundgren har på uppdrag av Matlust jämfört produktionssätten på groddar, gröna blad och odlad svamp i Sverige. Rapporten konstaterar att det är mycket hög energiåtgång för att producera bladgrönt i slutna system, och att näringen vi får ut inte står i paritet med energiåtgång. Hämta rapporten här och se en inspelning från lanseringen här

Här odlas hydroponiskt i gymnasiets källare

I Anna Whitlocksgymnasiets källare finns en hydroponisk odling. En odling som används i undervisningen – och som skapar stort engagemang bland eleverna. Läs reportaget här

Plantagon talar ut efter konkursen

Owe Pettersson, vice vd,  talar för första gången ut om konkursen, visionen och vägen framåt.  ”Vi har startat en ny industri hur konstigt det än låter”

Så inreder du med odling i hemmet

På bänken, i ett skåp, på väggen – i vår guide listar vi spännande designlösningar där odling integreras i hemmet,  läs guiden här.

"Vi kanske befinner oss i ett paradigmskifte"

Beatrix Alsanius är professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet och forskar om växthusodling, hydroponiska odlingssystem och urban odling.Intervju: "Det kommer aldrig att vara lönsamt att odla soja eller vete i stan"Beatrix Alsanius listar för- och nackdelar med olika odlingssystem

AGFO-spaning: Vertikalodlarens uppgång och fall

"Förra veckan kunde vi rapportera om omtalade vertikalodlingsbolaget Plantagons konkurs. När vi nu till slut får en intervju med bolaget är frågorna många." Läs Lovisa Madås spaning

Så ser Sveriges största ört- och sallatsodlare på stadsodlingar

Vi möter Spisa smaker, Svegro och Orto Novo: "Vi väljer att inte se det som en konkurrens", "Vi tycker att det är positivt eftersom det riktar strålkastaren mot vår bransch" och "Stadsodling som sociala projekt är bra, men när det handlar om att förse vår befolkning med livsmedel ser jag ingen poäng." Läs intervjuerna här 

En av Infarms odlingar i en butik i Berlin. Foto: Thomas Kolbein Bjørk Olsen

Så ska inomhusodlingen bli lönsam

Tyska Infarm har tagit in miljoner i investeringar för att ta sitt odlingskoncept ut i Europa. Men ekonomin löser inte sig av sig självt. Infarm beräknar att man måste ha minst 50 enheter i varje stad för att det ska bli lönsamt. Vi har besökt företaget. Läs reportaget här

De rustar svensk inomhusodling

Vi pratar med Eric Dargent, grundare av Refarmers som är licenstagare i Europa för ZipGrow som syns i allt fler inomhusodlingar, speciellt i Sverige. "Sverige har gott om early adopters"

”Stor potential för vertikalodling”

Möt Natalie de Brun Skantz från vertikalodlingsföretaget Grönska:Intervju med Natalie de Brun SkantzLäs även: Grönska expanderar till ny anläggningLäs även: Grönska först i Norden med att odla färska örter och bladväxter direkt i matbutiker

”Vi har kapat bort alla mellanhänder”

Snart skördar startupföretaget Ljusgårda sina första fem ton rucola i en före detta träindustrilokal i västgötska Tibro. "Vi ska som svenska odlare förse Sverige med svenska grönsaker. Det är dels en miljömässig aspekt, för att slippa transporterna, men i den nationella strategin ligger också att vi ska bli allt mer självförsörjande".Läs intervjun med Andreas Wilhelmsson

”Vi ska bli störst i Norden”

Urban Oasis odlar hyperlokala grönsaker och har som mål att producera 3,6 ton om året. "Vi villl bidra till en hållbar matkedja genom att använda tomma ytor inne i städer för hydroponisk odling, ingen jord eller sol behövs". Läs intervjun med Albert Payaro här

AGFO-spaning: Från 22:a våningen till källaren

Peter Söderquist spanar från investeringsmingel hos Plantagon: "Mest omskrivet är det visionära projektet med inomhusodling i ett högt kontorshus i Linköping, ett projekt som dock inte har realiserats ännu." Läs spaningen

AGFO talk:

[embed]https://youtu.be/zRECnznFBNc[/embed]

FaktaVertikalodling: Inomhusodling, ofta hydroponisk odling med LED-ljus, i hyllsystem. För att det på riktigt ska vara en vertikal odling måste vattenflödet och näringslösningen gå uppifrån och ner. Exempelvis har köpcentrat Emporia i Malmö växter från golv till tak där vattnet och näringslösning rör sig uppifrån och ner.Hydroponisk odling: Odling inomhus, i vatten, utan jord med eller utan odlingssubstrat. Utöver vatten behövs också värme, ljus och växtnäring. Lämpar sig framför alla slags växter. Nytt nu är att man försöker göra det i liten skala i hemmet. Odling i hydroponiska system utvecklades på 1920-talet och fick ett uppsving på 1960-talet. En stor del av den svenska växthusproduktionen sker i hydroponiska system och tulpanodlingen går över mer och mer till odling utan substrat.Akvaponi: Akvaponisk odling kombinerar fiskodling med växtodling. Näringsrikt vatten från fisktankar pumpas till en odling där växterna tar upp näringen, som sedan återanvänds i fiskodlingen.Vilka är för- och nackdelarna, och hur ser potentialen ut framåt? Läs mer här

🌟 Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

💚Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly – signa upp här
Föregående
Föregående

Tema: Cellbaserat kött

Nästa
Nästa

Ett helsvenskt proteinskifte får vänta