Tema: Cellbaserat kött

Labbodlat kött har väckt stor uppmärksamhet under året. AGFO summerar intervjuer och spaningar i ämnet.

💚 Vill du hålla koll på framtidens matsystem och dess möjligheter? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev AGFO Weekly, signa upp här

Forskare om labbodlat kött

Kommer odlat kött konkurrera ut djurproduktionen i framtiden? Förmodligen inte, men den har sin roll att fylla. Det menar forskaren Julie Gold vid Chalmers tekniska högskola.  ”Ingen forskare tror att odlat kött ersätter dagens köttproduktion till 100 procent”, säger Julie Gold. Läs hela intervjun här

Spaning: Hunger och protein på allas läppar

Cellbaserat kött, integrerat växtskydd och om varför hungern inte utrotas. AGFO:s gästspanare Daniel Skavén Ruben rapporterar från två globala jättekonferenser. ”Detta är en bransch som känner medvind. Investeringarna flödar in, intresset ökar, och antalet startupbolag i branschen växtbaserat och cellbaserat kött har ökat från 12 till 30 på bara ett år.”  Läs hela spaningen här

Spaning: Hot eller möjlighet?

Bör livsmedelssektorn omfamna eller bekämpa utvecklingen av odlade produkter som kött, mjölk och ägg? Den frågan ställde sig Daniel Skavén Ruben. ”Motsvarande hundratals miljoner kronor har investerats de senaste åren i företag såsom Memphis Meats, Perfect Day, Clara Foods, SuperMeat, Finless Foods, Modern Meadow och Geltor, som genom cellulärt jordbruk utvecklar produkter som väntas lanseras till premiumpriser inom de närmsta 5-10 åren”.  Läs hela spaningen här

Om passion och fakta

Peter Söderquist, AGFO, resonerade om utvecklingen av odlat kött. Han skriver bland annat: ”Vid en första anblick kan det se ut som trolleri: Ta ett litet cellprov från ett djur. Låt cellerna dela sig i laboratoriet. Skörda när det vuxit till sig. Gör en hamburgare. Men det är verkligen inte hela bilden. För att cellerna ska kunna dela sig och växa krävs föda. Och för att celldelningen ska komma igång, krävs just nu ett serum som görs av blod från ofödda kalvar eller kycklingar. Alltså långt ifrån en industri utan djur.” Läs hela spaningen här

AGFO Talk:

[embed]https://youtu.be/zRECnznFBNc[/embed]

Fakta cellbaserat kött

Cellbaserat kött, odlat kött, konstgjort kött eller in vitro-kött kallas produkter som är framställda genom odling av muskelceller. Det finns ingen färdig produkt att äta idag.För att odla kött tar man ett cellprov från ett djur och sedan tillförs blod, plasma, socker och vissa aminosyror för att cellerna ska kunna växa. Vid odlingen behövs antibiotika. Det går att odla celler utan antibiotika, men det ställer högre krav på infrastruktur och på cellodlingsmedia.Blir det mindre antibiotika per enhet till odlat kött kontra vanligt kött? Den frågan är obesvarad än så länge. Julie Golds bedömning är att det minskar användningen, men det är inget hon har tittat på.Källa: Julie Gold

🌟 Din genväg till framtidens matsystem

Matsystemet omvandlas i snabb takt. Därför har vi satt ihop temaartiklar som ger dig full koll. Läs mer ➔

Föregående
Föregående

Tema: Matinsekter

Nästa
Nästa

Tema: Stadsnära inomhusodling