Genteknik och mat – hur går det ihop?
Hur förändras råvarorna vi äter, nu och i framtiden med genteknikens hjälp? Vad kan vi förvänta oss av framtida råvaror? Och vilka risker finns det? Det handlade årets fjärde AGFO talk om.
[embed]https://youtu.be/LOK1Jvl_Cxw[/embed]Äpplen som inte mörknar så lätt, potatis med en bättre sammansättning av stärkelse, eller växter som är motståndskraftiga mot bladlöss. Det är exempel på forskning och utveckling med hjälp av modern genteknik.– Jag tror att genteknik kommer att revolutionera lantbruket, men den etiska debatten behövs, säger Line Strand, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet vid panelsamtalet.En av de senaste teknikerna kallas Crispr och ger möjlighet göra väldigt precisa ändringar av gener i en växt – utan att införa egenskaper utifrån. Det här kan komma att revolutionera utvecklingen av råvaror för hela vår matproduktion. Men än är det i sin linda.Regelverket i Europa är svårgenomträngligt. Är CRISPR-modifierade växter en form av GMO? Under sommaren 2018 väntas EU-domstolen komma med ett besked i frågan. Det kommer att bli avgörande för hur forskning och utveckling kommer att kunna bedrivas i Sverige.– Det senaste vi har hört är att det kommer besked i juni, men det kommer förmodligen inte förrän i september, säger Jens Sundström, docent i växtfysiolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Ingen konsumentnyttta
Varför har debatten om genmodifierade grödor blivit så infekterad och kommer den bli det även med nya tekniker som Crispr? Panelen trodde dels att det handlar om okunskap, dels politiska värderingar, fel tillämpningar och att konsumenter inte sett nyttan av genmodifierade grödor.Det har snarare legat fokus på användningsområden för lantbrukare. Men ett skifte gentemot konsumenten kan förändra det.– Diskussionen som förts kommer att göras inaktuell när vi får produkter som har en uppenbar konsumentnytta. Kan vi få en jättenyttig potatis som smakar fantastiskt att äta rå, då ser nog debatten annorlunda ut, säger Per Sandin, lektor i bioetik och miljöetik vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Här kan du se hela inspelningen:[embed]https://youtu.be/QCZUcrykaos[/embed]Här är presentationen som visades:https://www.slideshare.net/Agfo/agfo-talk-hur-frndras-maten
Läs mer: