Veckans nyheter
Har det hänt något i veckan? Absolut! Eller vad sägs om: ny tjänst ska minska matsvinnet, poddguide, drönarguide och ny ogräsrobot på banan. Vi sammanfattar nyhetsläget.
Ny tjänst ska minska frukostsvinnet
Matsvinn är ett stort problem inom hotellnäringen. Alfred Nobel Science Park har lanserat tjänsten Bshrd (står för "Be shared") som gör det möjligt för hotellgäster att skänka sin frukost till välgörenhet. (Örebrokuriren) Läs mer ➔
Poddguide!
Här får du ett urval av svenska och internationella podcasts som rör sig i gränslandet mat, lantbruk, teknik och framtid. (Agfo) Läs mer ➔
"Last mile"-robot fixar studentkäket
Det snackas mycket om "Last mile"-robotar. På amerikanska forskningsuniversitet Berkeley tar robotföretaget den lilla fyrhjuliga roboten Kiwis hand om matleveranserna. (Techcrunch) Läs mer ➔
Samma lager, men stora prisskillnader
Enligt prisjämförelsesajten Matspar.
Norrsken satsar utomlands
Stiftelsen Norrsken Foundation, som bland annat har investerat i matsvinnstjänster och brittiska agtech-startupen Wefarm, tar sikte utanför Sveriges gränser. Nu ska stiftelsen slå upp portarna i fler länder. (DI Digital) Läs mer ➔
Ny robot tar sig an ogräset
Nya roboten EcoRobotix är redo att ge sig ut på fälten. Med hjälp av solenergi tar den sig fram, och skiljer på ogräs och grödor för att kunna applicera växtskyddsmedel på ogräset. (Now This Food) Se film här ➔
Guiden till bästa drönaren
Går du i köptagen för en ny drönare till lantbruket? Här är en guide på vägen. (Best drone for the job) Läs mer ➔
Bonde blev årets pollinatör
Niclas Malm är bonden som konkret visat hur man kan kombinera storskaligt lantbruk med rik biologisk mångfald. För detta belönas han nu med utmärkelsen Årets Pollinatör 2018. (Svenska bin) Läs mer ➔
"Natural Death Beef"
Ett köttprodukt av kor som har dött i sömnen. Eller "Vintage Food", en matmarknad som serverar folks matrester i rustika papperslådor. Oavsett om det ironi eller allvar är det underhållande läsning. (The Spoon) Läs mer ➔