Guide: Poddarna med fokus på framtidens matsystem

Vi guidar till svenska och internationella poddar i gränslandet mat, tech och hållbarhet.

Listan uppdaterades: 19 april 2021

Tipsa gärna om nya poddar, mejla oss här. 

KSLA-podden

Podd som vänder sig till alla som är intresserade av mat, miljö och biologiska naturresurser, historia, ekonomi och samhällsutveckling.Längd: ca 30-45  minuter.Vem står bakom: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Lyssna här

Feed

Podcast som vill lyfta kunskap, antaganden och värderingar om hållbar produktion och konsumtion av mat.Längd: ca 30 minuter.Vem står bakom: Initiativet Table, ett samarbete mellan SLU, University of Oxford och Wageningen University & Research. Lyssna här

Feeder

Med utgångspunkt i mat och dryck tar podden upp små och stora frågor om hälsa, ekonomi, kultur och miljö.Längd: 15-20 minuter.Vem står bakom: Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen. Lyssna här

Landet

100 procent fokus fokus på landsbygden. Podden tar sig an många perspektiv, bland annat livsmedelsfrågor.Längd: 20 minuter.Vem står bakom: Landsbygdsnätverket.AGFO rekommenderar: Om AKIS - har Sverige rätt kunskap för att producera mer mat?

Klotet

Vetenskapsradions internationella miljöprogram. Täcker alla sorters miljöfrågor, med ett vetenskapligt perspektiv.Längd: 45 minuter.Vem står bakom: Sveriges radio.AGFO rekommenderar: Väldigt tufft att klara 1,5-gradersmålet

Feeding your mind

Podden handlar om framtidens mat och frågor som är viktiga för ett hållbart livsmedelssystem.Längd: ca 20 minuter.Vem står bakom: Forskningsplattformen Future Food vid SLU. Ylva Carlqvist Warnborg leder och producerar programmet.AGFO rekommenderar: Fyra vetenskapliga perspektiv på coronapandemin och framtidens mat

Eattech

Vad: Stjärnkrögaren Mathias Dahlgren och  agronomen Hans Naess bjuder varje månad på samtal om "maten, munnen och människan".Längd: Mellan 30-60 minuter. Nytt avsnitt första fredagen i månaden.AGFO rekommenderar: Glad Sommar! Jordgubbar o Strömming!

Vi är maträddarna

Vad: Podd med fokus på matsvinn, dumpstring och hållbarhet.Vem står bakom: Instragramkontot @dumpsterdivan. Längd: 20-40 minuter.AGFO rekommenderar: Utmana färskvarunormen med Ingrid Strid

ATL-podden

En podd om pengar och politik inom lantbruket. Programledare är Oskar Schönning.Längd: ca 45 minuter.Vem står bakom: ATL - lantbrukets affärstidning.AGFO rekommenderar: De betalar för kolinlagring

Meny

Tomas Tengby leder matprogrammet som tar sig an historia, samtid och framtid.

Längd: 30 minuter.Vem står bakom: Sveriges radio.AGFO rekommenderar: Till kossornas försvar

Shaping our food

Podcast om växtförädling och djuravel. Lisa Beste och Anna Lehrman samtalar med forskare inom olika områden som relaterar till växtförädling, husdjursavel och bioteknik.Längd: 30-50 minuter.Vem står bakom: Forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.AGFO rekommenderar: Etik, djuravel och teknik

Lantbrukspodden

Vad: Som titeln antyder handlar det om de gröna näringarna, och ämnen som berör lantbrukare.Längd: Mellan 30-60 minuter.Vem står bakom: Tidningen Land Lantbruk.AGFO rekommenderar: Richard Tellström, måltidsforskare och Frida Jonson, AGFO gästar.

Matlaboratoriet

Vad: En podcast om mat, samhällsutmaningar och hur vi ska äta i framtiden.Längd: ca 20 minuter.Vem står bakom: Openlab Stockholm.AGFO rekommenderar: Fävikens Magnus Nilsson och ekobonden Mia Jonson om vikten av goda relationer mellan kock och odlare

Bondesamhället

Podcast som skildrar det svenska småskaliga bondesamhället. Lena Haugaard intervjuar bönder, hantverkare och forskare.Längd: Cirka 60 minuter.Lyssna här: Bondesamhallet.se/podcasts

Matsamtalet

Matprofilerna Sigrid Bárány, Tommy Myllymäki och Richard Tellström pratar om mat ur ett brett perspektiv.Längd: 40-50 minuter.Vem står bakom: Lantmännen.AGFO rekommenderar: Magkänsla

Frisk utan flum-podden

Podd som förklarar vad vetenskapen säger om kopplingen mellan kost, träning och hälsa.Längd: ca 40 minuter.Vem står bakom: Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda är disputerade i fysiologi vid Karolinska Institutet.

Heja framtiden!

Peppande podd som tror på att bygga en ännu bättre framtid tillsammans. Lyssna på experter, forskare, branschföreträdare och visionärer som visar på den spännande utveckling vi står inför.Längd: 60-90 minuter.Vem står bakom: Christian von Essen.AGFO rekommenderar: avsnittet där Rises Ulf Sonesson pratar om vilka pusselbitar som måste användas för att omforma livsmedelsindustrin på ett positivt sätt.

Odlarna

Podcast för dig som gillar att gå på djupet – med jord under naglarna.Längd: ca 90 minuter.Vem står bakom: Anna Rökaeus och Olof Söderén.AGFO rekommenderar: Intervjun med Ellen Rönnblad

Innovation

Podd som fördjupar sig i olika frågor med koppling till innovation. Från cirkulär ekonomi, och digitalisering till artificiell intelligens och smarta städer.Längd: ca 30 minuter.Vem står bakom: Vinnova.AGFO rekommenderar: Går framtiden att förutspå?

Kunskapspodden

Diskussioner om innovationer och entreprenörskap inom de gröna näringarna. Du möter forskare som berättar om aktuell forskning, politiker och entreprenörer.Längd: Ca 20 minuter.Vem står bakom: SLU och Hushållningssällskapet.AGFO rekommenderar: Digitaliseringen, AI och de gröna näringarna

Snacka grönt

Podd som tar sig an frågor om kompetens och kunskap inom de gröna näringarna: mat, jord och skog.Längd: Runt 20 minuter.Vem står bakom: Grönt Center.AGFO rekommenderar: Hållbart foder - nyckelfråga för att svensk fiskodling ska kunna växa

Future of Food

Kort och trivsam podcast som dyker ner i olika ämnen; från insekter till matsvinn. Lee Schneider leder programmet och pratar med entreprenörer och forskare.Vem står bakom: Red Cup Agency.Längd: Runt 15 minuter.AGFO rekommenderar: The Crickets on your plate eller Regenerative Agriculture

Future Food

Framtidens matsystem är i fokus i den här podden med Louisa Burwood-Taylor som programledare. Crispr, agtech, nya proteiner – podden tar sig an ämnen genom hela värdekedjan.Vem står bakom: Agfunder News.Längd: Runt 45 minuter.AGFO rekommenderar: Digging into the future and sustainability of protein in our diets

Unpacking Food Tech

Experter från industrin diskuterar myter och sanningar om morgondagens förpackningar. Lyssna här

Nordic FoodTech

Analisa Winther möter entreprenörer, kockar och forskare på den nordiska marknaden.Längd: Runt 30 minuter.AGFO rekommenderar: Sustainability in grocery retail eller  AGFO:s Frida Jonson gästar

Agtech – so what?

Podd där vi möter innovatörer inom agtech.Längd: Runt 30 minuter.Vem står bakom: AgThentic, rådgivningsföretag med fokus på agtech.AGFO rekommenderar: Indigo Ag gästar, lyssna här.

Urban Agriculture

Podcast om inomhusodling som leds av Dickson Despommier, professor inom folkhälsovård i miljömedicinsk forskning vid Columbia Universitet tillika vertikalodlingsfantast.Längd: 45-60 minuter.Vem står bakom: Dickson Despommier.AGFO rekommenderar: Gotham Greens, ett samtal där grundaren och CEO:n för amerikanska Gotham Greens berättar om deras resa från liten startup "med galna idéer" till att idag ha stora vertikaodlingar i New York och Chicago.

Smart Kitchen Show

Fokus på framtidens matlagning och uppkopplade kök, men även robotar och AI inom lantbruk. Michael Wolf, mannen bakom sajten The Spoon, är programledare.Längd: ca 2o minuter.Vem står bakom: The Spoon. Vilka podcasts gillar de själva? Här får du svaretAGFO rekommenderar: Using VR to Train AI to Kill Weeds

Future of Agriculture

Om personerna och tekniken som förändrar dagens lantbruk. Programledare är snabbtalande Tim Hammerich.Längd: Runt 40 minuter.Vem står bakom: Farm and rural ag network.

Regenerative agriculture podcast

Initierad podd för lantbrukaren som vill lära sig mer om regenerativt lantbruk. Tyngdpunkt på handfasta tips.Längd: ca 60 minuter.Vem står bakom: John Kempf 

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, signa upp gratis här

Tipsa gärna om nya poddar, mejla oss här.

Föregående
Föregående

Genteknik och mat – hur går det ihop?

Nästa
Nästa

50 hektar brukas av robotar