Krinova – en motor för innovation som främjar konkurrenskraft och hållbar tillväxt

Krinova hjälper till att bygga ett blomstrande företagsklimat, ett framtidens Sverige där entreprenörer förverkligar idéer och når sin fulla potential. Krinovas profilområde är ett område vi alla älskar, nämligen livsmedel. Läs om hur de är med och stöttar det svenska matsystemet och vad de anser krävs för att skapa en stärkt livsmedelssektor.

Anna Björnstad på AGFO sprang på Hannes van Lunteren, Head of Krinova Food och Business Designer på Krinova Science Park & Incubator tidigare i somras på Borgeby Fältdagar. Det var två hektiska men väldigt givande dagar där AGFO bland annat körde en repris på AGFO Talk om regenerativt jordbruk inför ett fullsatt tält. Vi bestämde då att kicka igång höstterminen med en medlemsintervju. Det blev ett givande samtal om såväl utmaningar som livets glädjeämnen.

Borgeby Fältdagar med totalt 438 utställare och 20 100 besökare! Plus ett fullsatt tält när AGFO körde repris på AGFO Talk om regenerativt jordbruk.

Vilka är Krinova och vilka är era främsta uppgifter?

– Krinovas uppdrag är att vara en motor för innovation som främjar konkurrenskraft och hållbar tillväxt. I uppdraget ligger att bidra till att bygga ett blomstrande företagsklimat, där entreprenörer förverkligar idéer och når sin fulla potential.

 – Vidare har Krinova utvecklat en unik regional och nationell position inom livsmedelsområdet och har ett uppdrag som omfattar utveckling av livsmedelsområdet i hela Skåne och även nationellt. I Krinovas roll som inkubator och science park ligger att vara en katalysator för utveckling och innovation i samhället – ett arbete som inte har några geografiska gränser. I en alltmer komplex värld är det allt viktigare att ingå i större sammanhang.

På ett medvetet sätt bygger Krinova strategiska partnerskap med representanter från privat och offentlig sektor, akademi samt med aktörer från olika näringar som gemensamt arbetar för ökad innovation, hållbar tillväxt och nya arbetstillfällen, säger Hannes van Lunteren.

Hur är ni med och stöttar det svenska matsystemet?

– Vi jobbar på olika plan. Vi jobbar med direkt innovations- och utvecklingsstöd till entreprenörer för att de ska nå sin fulla potential. Under 2022 har Krinova gett stöd till 150 entreprenörer alla med spännande idéer, där merparten har en direkt eller indirekt koppling till hållbarhet. Utifrån entreprenören eller företagens utmaning har Krinova tre olika typer av stöd:

  1. Genom Krinovas Start program erbjuder Krinova entreprenörer verktyg och stöd för att vässa sin affärsidé, bygga en affärsmodell och göra produkten eller tjänsten redo för lansering på marknaden.

  2. Krinova har även en Vinnova excellensinkubator med nationellt intag med ett inkubatorprogram för entreprenörer med en innovativ idé som är skalbar och har ett tydligt hållbarhetsfokus.

  3. Krinova Scale är ett program som vänder sig till etablerade företag som står inför att ta nästa steg. Det kan vara allt från att växa på en ny marknad, stöd i organisations- eller ledningsfrågor eller ett bollplank i strategiska frågor.

– Men Krinova är också med och förflyttar och stöttar branscher och regioner att hitta nya vägar för grön omställning, självförsörjning, konkurrenskraft och innovation. Vi har bl a bidragit genom att i större projekt - tillsammans med andra samhällsaktörer – drivit på utvecklingen på ett antal olika områden; klimatsmarta lösningar och hållbara lösningar i en lokal kontext, främja samverkan i livsmedelssektorn och offentligt innovationsledarskap. Alla initiativ har en röd tråd – att via ett utvecklande entreprenörs- och intraprenörskap accelerera innovation, konkurrenskraft och ett blomstrande hållbart samhälle.

Krinova jobbar för att vara spindeln i nätet där utveckling sker och nya samarbeten skapar nya lösningar.

– Krinova arbetar långsiktigt för att bygga konstruktiva samarbeten som överbryggar gränser för framtidssmart innovation och hållbar utveckling. Under 2022 har flera samarbeten fördjupats med strategiskt viktiga aktörer. Här är några exempel:

  • Tillsammans med LRF Skåne och SLU Partnerskap Alnarp bildade Krinova AgriHub Syd för att underlätta matchningen mellan primärproduktionens behov och akademins forskning.

  • Samarbetet med staten Vermont har under året formaliserats kring erfarenhetsutbyte kopplat till småskaliga innovationssystem och hållbar livsmedelsproduktion.

  • Ett fördjupat samarbete kring företag, verktyg och metoder med andra science parks i Sverige som också arbetar med livsmedel. Arbetet fortsätter under 2023 genom att söka finansiering för nationell uppskalning och samordning av ett nationellt likvärdigt innovationsstöd med regional bas.

  • I samarbete med Greater Copenhagen har vi samlat akademi, offentlig sektor, små och stora livsmedelsföretag och innovationsstödjare i workshops kring utmaningar och möjligheter för grön tillväxt i Greater Copenhagenområdet. Under 2023 kommer medel att sökas för ett fortsatt arbete över sundet kring matsvinn i offentlig sektor.

  • Vi har också fördjupat samarbetet med flera större livsmedelsindustrier och dagligvaruhandeln där innovationskraften i de små och medelstora företag som finns i Krinovas community och de stora bolagens erfarenheter och resurser öppnar nya möjligheter för värdeskapande samarbeten.

Vad krävs enligt er för att skapa en stärkt livsmedelssektor?

– Det krävs givetvis flera parametrar för att göra det. Här är några exempel:

  • Likvärdigt innovationsstöd för företag start till scale up, oavsett geografisk hemvist.

  • Fungerande gränssnitt för överförande av värde mellan värdeägare (testbäddar, pilotanläggningar, akademi etc) och företag start till scale.

  • Fungerande samarbeten mellan stora och mindre samt medelstora företag baserat på ömsesidig nytta.

  • Bättre konkurrens inom dagligvaruhandel, inte bra med total dominans av 50-25-25.

  • Att hela livsmedelskedjan, jord till jord, likabehandlas med andra branscher när det gäller insatser, stöd och resurser. Viktigt att se att kedjan innefattar mycket mer än det som hamnar på tallriken för att fungera och för att kunna göra den hållbart cirkulär.

Vad tycker du kännetecknar ett företag som är innovativt och har många nya tankar, idéer, produkter etc? 

– Entreprenörerna, det är människorna bakom som gör skillnaden! Det handlar om egenskaper mod, envishet, nyfikenhet och framför allt passion. Krinova arbetar mindre med idéer än med människor. Ett företag som vågar ifrågasätta, lära av misslyckanden och testa sina hypoteser i tidiga skeden har möjlighet att gå från idé till innovation och vidare.

Vilka ser ni som de största utmaningarna i matsystemet närmsta tiden?

– Resiliens, hållbarhet och cirkularitet från jord till jord, inte stanna vid bord. Se hela kedjan, livsmedel är mycket mer än primärproduktion, förädling och dagligvaruhandel, konsumtion. Mindre svart eller vitt i lösningar, komplexa system behöver mångfaldiga lösningar på gemensamma utmaningar.

Vilka möjligheter ser ni?

– Som utmaningarna, oändliga i att skapa en mångfacetterad och hållbar framtid.

Avslutningsvis, har ni några inplanerade events för hösten som vi kan se fram emot?

– Absolut, vi har planerat för två spännande events.

  • Food Jam – Skogens Mat: Här bjuder vi in gastronomer, producenter, kockar och andra som är intresserade för att dela idéer och erfarenheter och inspirera till nya produkter, samarbeten och nätverk. Datum 20 september.

  • Vattenveckan: En vecka där vårt gemensamma vatten står i fokus! Kickoff 20/10.


Stort tack Hannes och hoppas du får en riktigt härlig höst!


Kontakta gärna Hannes om du vill veta mer eller boka in ett möte.


Föregående
Föregående

AGFO-medlemmar: Vilka är de största utmaningarna att ta tag i?

Nästa
Nästa

Macklean – Vilka är livsmedelssystemets viktigaste frågor, utmaningar och möjligheter?