Havredals: Skapar innovationer som kan bidra till en frisk planet med friska människor

Uppsalabaserade foodtechbolaget Havredals består av ett litet kraftfullt team där den stora gemensamma nämnaren är att de vill bidra till en friskare planet och friska människor, en tugga (alternativt klunk) i taget. Läs om grundaren Per-Johan Thörn resa och det växande intresset för Havredals produkter utomlands.

Anna Björnstad, ansvarig på AGFO, har vid flera tillfällen träffat Havredals CEO Katerina Cronstedt och haft förmånen är provsmaka både det ena och andra ur det smaskiga sortimentet. Men nu var det dags att äntligen träffa företagets grundare Per-Johan Thörn och höra hans story. Det är alltid lika fascinerande att möta AGFO:s entreprenörer och förstå vad som driver dem, vad som får dem att fortsätta kavla upp ärmarna och gå de där extra milen. Per-Johan är inget undantag. Det har varit, och är, en tuff tid med högre råvarupriserna och lågkonjunktur. Från att ha varit nio personer är de idag tre och en halv. Det hade kunnat knäcka vem som helst. Men Per-Johan ser en ljusning. Feedbacken från kunderna är mycket bra och kvalitén gör att de säljer. Så varför nöja sig med bara den svenska marknaden?

Per-Johan Thörn, grundare av Havredals. Foto: Havredals

Hej Per-Johan, berätta lite om dig själv och din bakgrund.

–  Jag började tänka på miljön redan som 10-åring. Tankarna om göra något bra för planeten höll i sig och förstahandsvalet till universitetsstudier blev således miljöingenjörs-programmet. Men efter studierna blev det mest arbete med mat på olika sätt. Bland annat med att ta fram hälsosamma produkter baserat på havrebetaglukan 2011. Därefter följdes en intensiv period av forskning och produktutveckling vilken lett fram till Havredals produkter. Det skulle sedan dröja till 2019 innan jag sa upp mig från mitt jobb för att dra ett strå till stacken för ett bättre klimat. Först på tur stod att utveckla patenterbara processer att få köttliknade fiberstrukturer ur olika typer av växtproteiner. Och parallellt med det utvecklade jag Havredals havredrycker Original och Havrebarista. Båda varianterna med en stor del havrebetaglukan varav Original med så pass mycket att den enligt EFSA även sänker kolesterolet i kroppen!

En av alla ställen du kan hitta Havredryck Orginal är i Gröna Näringslivets Hus, Stadshagen där AGFO håller till. Foto: Havredals

För dem som inte känner till Havredals vilka är ni? 

– Vi är det lilla innovativa företaget som ständigt utvecklar nya hälsosamma alternativ till kött och mejeri. Vi är grundade i Haverdal på västkusten och har vår forskning och utveckling i Uppsala på Green Innovation Park. Där har vi nära samarbete med Sveriges Lantbruks Universitet.

Vilken är er vision?

– Vår vision är att bekämpa klimatförändringarna och välfärdssjukdomarna i vårt moderna samhälle.

Hur ser er försäljningskanal ut? 

– Vi finns mestadels på foodservice där vi har vårt sortiment av växtbaserat kött och mjölk. Inom retail har vi än så länge enbart vårt växtbaserade alternativ till mjölk. Men många fler nyheter kommer inom båda sektorerna snart!

Vi har mycket spännande produkter på gång inom köttanaloger och mjölkanaloger. Mer än så kan jag inte säga, hälsar Per-Johan. Foto: Havredals

Ni får stöd från Vinnova i ett forskningsprojekt, vad handlar det om?

– Vi har genom en metod lyckats ta bort och minska anti-nutrienter som finns i legymer. Just nu gör vi en smakstudie / sensoriska tester av resultatet tillsammans med Högskolan i Kristianstad.

Vilka utmaningar ser ni framöver och hur tacklar ni dem? 

– Det saknas inte utmaningar och för att nämna ett par så är de högre råvarupriserna samt en sämre konjunktur inget som ligger oss i fatet. Men trots detta ser vi ökande volymer på våra produkter då de har en så god smak.

Och om vi vänder på det, vilka möjligheter ser ni framöver? 

– Våra köttanalogsprodukter har ett väldigt bra bett och smak och många som inte vet att de äter Havredals produkt har trott att det varit kött! Så potentialen finns! Vi ser också intresse för våra produkter från utlandet vilket är kul och vi så smått börjat exportera.

Utan att säga för mycket så har vi hittat ett sätt att bearbeta grödorna i produktionen så att anti-nutrienterna minskas. Det betyder inte att de grödor som vi använder för våra produkter är mer näringsrika än andra, men det betyder att kroppen kan tillgodose sig näringen på ett lättare sätt. Foto: Havredals

Vilka vill ni helst nätverka med? 

– Vi nätverkar gärna med alla! Alla har olika infallsvinklar på olika saker. Det gäller att ta intryck av så mycket och så många som möjligt för att förstå hur vi kan göra bättre produkter som är bra för människan och planeten.

Hur kan vi på AGFO göra nätverket mer relevant för er? 

–Ni erbjuder ett stort nätverk och intressanta föreläsningar som gör att vi kan utvecklas.

Vad vill du skicka med för hälsning till nya entreprenörer inom foodtech som vill lyckas inom svenska matsystemet? 

–Det tar tid. Mycket längre tid än vad man först kan föreställa sig. Så till entreprenörer så vill jag säga att räkna med att det tar tid och ge inte upp!

Slutligen, vilket är ditt favoritrecept med en Havredalsprodukt? 

Vi har ett fantastiskt recept på Havredals köttbullar, de kan passa bra nu när julen närmar sig. Men min favorit är nog fortfarande Havredals Original. Kanske för att det var den som startade allt, eller så är det för att den är så fantastiskt god i pannkakor.

Vad är då receptet för den fantastiska köttbullen? Hör av dig till Per-Johan så berättar ha säkert. Foto: Havredals


Kontakta gärna Per-Johan om du vill ha det fantastiskt goda receptet på köttbullar eller vill boka in ett möte.


Föregående
Föregående

Nordic SeaFarm: Årets Impact Maker Award-vinnare bidrar till en grön värld med näringsrika produkter från havet

Nästa
Nästa

Gotland Grönt Centrum: Skapar kunskap och lönsamt företagande för en hållbar framtid