Gotland Grönt Centrum: Skapar kunskap och lönsamt företagande för en hållbar framtid
Gotland Grönt Centrum är navet för den gröna näringen på ön. Här utbildas morgondagens gröna företagare och planetskötare. Största verksamhet är som underleverantör av naturbruksämnena till Wisbygymnasiets Naturbruksutbildning. Här har man lyckats med konststycket att öka antal sökande till utbildningen från fem elever 2014 till 32 elever årligen. Läs mer om Gotland Grönt Centrum och vad det bästa att bo och verka på Gotland är.
Anna Björnstad på AGFO tog ett Teamsmöte med Susanne Welin-Berger, agronomen från Nacka som fastnade för den fantastiska miljön på Gotland och bofast här sedan snart 25 år sedan. Att Susanne brinner för utvecklingen av de gröna näringarnas råvaror till livsmedel och andra nyttor råder det ingen tvekan om.
För dem som inte känner till Gotland Grönt Centrum, vilka är ni och vilken roll har du?
– Gotland Grönt Centrum AB är en gemensam satsning av Hushållningssällskapet på Gotland, LRF och Region Gotland för att driva utvecklingen inom de gröna näringarna dels i form av utbildningar (främst naturbruk och vuxenutbildning), dels i form av utvecklingsprojekt. Sedan ett år tillbaka är även företagarföreningen Tillväxt Gotland delägare i Gotland Grönt Centrum AB.
- Jag började som vd för Gotland Grönt Centrum under 2016. Sedan 2017 driver jag olika utvecklingsprojekt för att vi ska bli den motor för de gröna näringarna och livsmedelsförädlingen på Gotland som styrelsen för Gotlands Grönt Centrum avser.
Förra året startades ett helägt dotterbolag Matbyrån Gotland AB som tillsammans med partners arbetar med att knyta ihop hela mat- och livsmedelskedjan för att öka innovationsförmågan genom att korsa branschgränserna.
Kan du ge några exempel på tjänster ni erbjuder?
– Vår största verksamhet är som underleverantör av naturbruksämnena till Wisbygymnasiets Naturbruksutbildning. Antalet sökande till utbildningen har ökat från fem elever 2014 till 32 elever årligen. I år har vi rekord med 100 gymnasieelever totalt.
På Gotland finns ett mycket stort behov av välutbildad arbetskraft inom de gröna näringarna. Vårt breda kontaktnät i näringen skapar möjligheter för eleverna att få kontakter som kan leda till en anställning direkt efter examen.
– Vår andra stora verksamhet är att driva utvecklingen av de gröna näringarna tillsammans med organisationer, företag, akademi och offentlig sektor på Gotland och resten av Sverige. Utvecklingsområden som vi jobbar med är att öka innovationen i lantbruket, biotillgängligt växtbaserat med smak av Gotland, skapa mer resiliens, att öka kunskapen kring hållbar vattenhushållning mm.
Vilka utmaningar ser ni framöver och hur tacklar ni dem?
– Kompetensförsörjning är en utmaning. Vi satsar på att vara en attraktiv arbetsgivare för att locka rätt kompetens. För Gotland är klimatfrågor, vattenbrist, kompetensbrist och ö-faktorn stora frågor. Vi har en ständig utmaning med infrastrukturen att vår ö ska vara en del av Sverige och tillgänglig för alla till ett rimligt pris. Våra livsmedelsföretag som producerar högkvalitativa råvaror pressas hårt av höga fraktpriser för allt som fraktas till och från Gotland. Vi jobbar med att stödja innovation och att bygga kunskap för att möta klimatförändringarna.
Och om vi vänder på det, vilka möjligheter ser ni framöver?
– Gotland är en ö med medelhavskänsla. Med förändringar i klimatet ökar möjligheter att odla råvaror som tidigare varit förbehållna Sydeuropa men det förutsätter att vi löser vattenbristen sommartid.
Vilka vill ni helst nätverka med?
– Vi nätverkar gärna med universitet och institut som vill samverka med oss. Vi nätverkar även gärna med företag som är intresserade av samverkan.
Hur kan vi på AGFO göra nätverket mer relevant för er?
– AGFO ger oss omvärldskunskap som är viktig. Digitala speedating kan vara bra.
Vi behöver mer koll på vad som sker internationellt och kontakt med andra aktörer.
Vad vill du skicka med för hälsning till alla AGFO:s medlemmar i svenska matsystemet?
– På Gotland är det korta avstånd mellan olika delar av samhället. Det finns ganska många nytänkare inom såväl restaurang som livsmedelsförädling och odling. Vi odlar en massa härliga råvaror som linser, chili och tryffel. Det är lätt att äta fantastiskt gott med enkla medel. Gotland är en härlig plats att bo och verka på.
Kontakta gärna Susanne om du vill veta mer eller boka in ett möte.