Coop - med fokus på hållbarhet & hälsa
Frukostdate: Anneli Bylund, Senior Hållbarhetsstrateg på Coop Sverige & Anna Björnstad
Frukostställe: Pom & Flora, Vasastan.
Vi rekommenderar: Stället för den som vill äta frukost hela dagen. Hundar lika välkomna som människor. God gröt har de också och har du tur kan du liksom vi knipa en av de två fönsterbordsplatserna.
Hej Anneli Bylund, Senior Hållbarhetsstrateg på Coop Sverige. Du har jobbat många år inom Coop, vilka frågor brinner du särskilt för?
- Framförallt hur får vi ihop hållbar konsumtion samtidigt som ett hälsosamt liv. Det krävs mer kunskap, mer produkter, som ger näring!
Vilken (eller vilka) av matsystemets utmaningar går Coop Sverige igång på mest?
- Vi står inför en omställning till att äta mer växtbaserat som kan bidra till både mer hälsosamma matvanor men också livsmedel med lägre miljöpåverkan. Det är en utmaning som måste göras tillsammans i bransch och samhälle.
Hur jobbar Coop konkret för att bidra till lösning dessa?
- Vi vill visa hur enkelt det är med mer växtbaserat i vår vardag genom recept, produktplacering i butik och ett större fokus på ex frukt och grönt.
Inom vilket område skulle ni gärna se ökad innovationskraft i matsystemet?
- System för ökad transparens i hela jordbrukssystemet behöver vi utarbeta tillsammans för att kunna mäta, förstå och kommunicera vilka val som är mer eller mindre hållbara att göra.
Övergripande: Finns det något specifikt projekt (eller annan insats) som du vill lyfta fram från Coop som ni är extra stolta över?
Såklart hållbarhetsdeklarationen som visar över 13 000 olika produkters hållbarhetavtryck. Bara att scanna vid köksbordet, i butiken med mobilen eller testa på coop.se
Tack Anneli för härligt frukostsamtal och tack för allt viktigt arbete du och dina kollegor på Coop gör inom hållbara och hälsosamma matvanor.