Tillbaka till alla evenemang

Almedalen: Mat för hälsa och klimat - träffar de nya nordiska näringsrekommendationerna rätt?

  • Almedalsveckan 7 Birgers gränd Visby, Gotlands län, 621 56 Sweden (se karta)

Vi bör äta mer växtbaserat och mindre kött för både hälsans och klimatets skull. Det är en av slutsatserna i de nya Nordiska näringsrekommendationerna, som lanseras i juni. Vilken ny kunskap finns det om matens hälsoeffekter och dess påverkan på miljö och klimat?

Bör vi ändra vårt intag av vitaminer och mineraler? Hur mycket frukt och bär bör man äta? De nya rekommendationerna är resultatet av ett fem år långt arbete som har involverat cirka 400 forskare. Nordiska samarbetets största och mest lästa rapport är grunden för de nationella kostråden i de nordiska och baltiska länderna, men används också som underlag för länder världen över. För första gången handlar råden inte bara om vilken mat som är bra för hälsan, utan även vad som är bra för miljön. Rekommendationerna har redan nu skapat en het debatt i Sverige och övriga Norden. I denna panel kommer olika röster om de nya rekommendationerna lyftas fram för att skapa dialog och samverkan i vägen mot mer hållbar och hälsosam kost.

Läs mer

Föregående
Föregående
28 juni

Almedalen: Vegonorm och stenålderskost - hur kan svenska lantbruk uppfylla moderna behov?

Nästa
Nästa
28 juni

Almedalen: Mat för hälsa och klimat - träffar de nya nordiska näringsrekommendationerna rätt?