Arrangör: Växtbaserat Sverige
Beskrivning av samhällsfrågan:
Tillväxten av växtbaserade livsmedel har länge ökat. Denna konsumentdrivna efterfrågan har lett till att många nya innovationer har skapats och spännande foodtech-företag har vuxit fram. Utvecklingen har lockat mång investerare men har ännu inte haft samma genomslag i politiken.
Utökad information om evenemanget:
Just nu pågår ett skifte i människors konsumtionsvanor. Efterfrågan på växtbaserade livsmedel ökar snabbt och stadigt, både i Sverige och globalt. Växtbaserade livsmedelsföretag uppvisar höga tillväxtsiffror. Den svenska marknaden för växtbaserade livsmedel är i dagsläget värd cirka två miljarder kronor - och tillväxten är snabb. Kategorin vegetabiliska proteiner har vuxit med cirka 15 procent de senaste åren. Vad krävs för att livsmedelsföretag ska kunna fortsätta den snabba utvecklingen av nya innovativa livsmedel? Kan Sverige ta vara på tillväxtpotentialen i det växtbaserade segmentet och på så sätt bidra till såväl ökad export som mer attraktiva villkor för svenska bönder? I många fall är det också brist på svensk råvara och många företag importerar därför råvara. Hur kan möjligheterna med ökad svensk produktion av växtbaserad råvara för humankonsumtion realiseras? Vilka insatser och reformer behövs för att bli världsledande inom food-tech och skapa nästa svenska exportsuccé?