Tillbaka till alla evenemang

Almedalen - Ett hållbart, resurseffektivt matsystem – hur når vi dit?

  • Uppsala universitet - D-huset "Sal D22" 1 Kaserngatan Visby, Gotlands län, 621 57 Sweden (se karta)

Arrangör: Svensk mat- och miljöinformation, Vegoforum

Beskrivning av samhällsfrågan:

Restaurering av naturliga ekosystem är en nödvändig klimatåtgärd och kritiskt för att bevara den biologiska mångfalden. Resurseffektiv matproduktion med kraftigt minskad djurhållning är den enda åtgärd som har potential att frigöra stora ytor för detta ändamål. Hur kan politiken styra mot detta?

Utökad information om evenemanget:

IPCC:s senaste rapport visar att vi bara har några få år på oss att stoppa klimatförändringarna och att restaurering av naturliga ekosystem är en väsentlig del av lösningen. Samma lösning är lika väsentlig för att stoppa det lika akuta problemet med förlust av biologisk mångfald och artutrotning. Resurseffektiv matproduktion med kraftigt minskad djurhållning är den enda åtgärd som har potential att frigöra stora ytor för restaurering av naturliga ekosystem och stoppa fortsatt exploatering. Ett hållbart, resurseffektivt matsystem är förstås också väsentligt för att långsiktigt säkra världens matförsörjning. Mål för hållbar matproduktion finns uppställda såväl nationellt som internationellt. I praktiken driver dock dagens politik i motsatt riktning, mot ökad djurhållning och eskalerande exploatering av naturliga ekosystem. En expertpanel diskuterar hur svensk politik kan verka för en snabb omställning mot hållbar matproduktion med fokus på vegetabilier, nationellt och internationellt.

Information

Föregående
Föregående
5 juli

Almedalen - Hur säkerställer vi hållbar mat - farm to fork?

Nästa
Nästa
5 juli

Almedalen: Så blir växtbaserade livsmedel & food tech strategiskt viktiga innovations – och exportområden