Spaning: Världens mest mobbade växt
När jag ställde frågan: “Kommer CBD slå igenom som ingrediens i drinkar och öl” på vår senaste trendkoll om trender inom dryck lyfte 2 av 3 deltagare det gröna kortet. De gröna för att det kändes naturligt och funktionellt och låg i tiden, det röda för att det nog kändes lite obekvämt. Det uttalades inte, men säger du cannabiodiol (CBD) tänker många svenskar “cannabis sativa” och därefter automatiskt: knark. De/vi tänker inte “industrihampa” och ganska få är insatta i CBD:s påstådda lugnande egenskaper, som skiljer sig mycket från det psykoaktiva berusande ämnet THC.
Men hampa är så mycket mer än potentiellt knark. Godkänd industrihampa innehåller max 0,2 procent THC och rent rationellt finns det många anledningar att lägga undan knarkstämplen och se industrihampans många fördelar.
Hampan är en ståtlig växt som växer så det knakar, blir flera meter hög, kan odlas på de flesta platser, i de kargaste jordar och utan besprutning. En hampaodling kan ta upp 15 ton koldioxid per hektar, vilket är mer än barrskog som enligt en ofta citerad siffra ligger på cirka 8 ton. Det kan också ersätta skogen på flera sätt. Av hampa kan du göra papper, bygga hus (hampakalk och isoleringsmaterial) och göra etanol till drivmedel. Hampa kan ersätta bomull för att producera kläder och istället för olja kan man använda hampa för att producera plast.
Näringsbomben
Och visst kan hampa bli mat. Framförallt är det de näringsrika fröna som väcker intresse. Det är de AGFO-medlemmarna Hempster och Yelte använder i sina innovativa drycker. Hempster gör näringsrika smoothies och Yeltes produkt utmanar Oatly och andra växtbaserade mjölkalternativ. En annan AGFO-medlem, Mossagården producerar hampolja som bland annat stoltserar med fettsyrorna Omega 3, Omega 6 och Omega 9. Svensk Hampaindustri har tillsammans med ytterligare en AGFO-medlem Solina tagit fram en hampaburgare gjord på hampa och ärtor. Hampafröna innehåller alla nio essentiella aminosyror, plus nyttiga fettsyror, mineraler och fibrer. Näringsargumenten är med andra ord starka men bland förespråkarna är miljönyttan lika viktig.
– Det importeras 135 ton hampafrö till Sverige, och tiotusentals ton hampafibrer som bland annat används till hästströ som kan köpas på Granngården och hampacanvas för svenska Eton-skjortor, berättar Clara Norell på Svensk hampaindustri.
Hennes förhoppning och affärsidé är att Sverige ska bli mer självförsörjande på hampa och att hampa blir en naturlig del av konventionellt jordbruk. Idag odlas runt 150 hektar hampa i Sverige av eldsjälar. I jämförelse kan det vara bra att veta att det i Sverige odlas cirka 100.000 hektar raps, en miljon hektar spannmål och att nästan 140.000 hektar åkermark ligger i träda. Sveriges skogar upptar 69 procent av Sveriges yta, 28,1 miljoner hektar. Det skulle göra både ekonomisk och miljömässig nytta att odla hampa på en del av denna yta.
Svensk Hampaindustris affärsidé är att stå för tekniken, förädlingen av hampan. De skriver samarbetsavtal med svenska bönder, levererar utsädet till dem och tar hand om de skördade fröna. Dessa förädlas sedan med egenutvecklad teknik och ambitionen är att sälja de processade fröna till producenter som Hempster, Yelte och Axfoods Garant.
Mossagården har liknande planer. De vill kontraktera upp bönder för odling på sammanlagt 2000 hektar och Mossagården 2.0 ska bli ett center för ekologisk hampa i Sverige.
Hett i Europa - Sverige på efterkälken
Det händer alltså spännande saker i Sverige, men jämfört med Europa halkar vi efter.
Mellan 2015 och 2019 ökade odlingarna i EU från 19.970 hektar till 34.000 hektar.
För att gynna sektorn bestämde EU den 24 november förra året att höja maxvärdet för THC i industrihampa från 0,2 till 0,3 procent. Detta är en del av de gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) som träder i kraft 2023. Poängen med ändringen är att hampaodlare istället för ett sextiotal varianter av hampa får tillgång till en katalog med hela 500 sorter, där flera växer snabbare, är mer robusta och innehåller starkare fibrer.
Även kanske en av de senaste årens mest hajpade funktionella ingredienser: CBD håller på att regleras och kan komma att bli godkänt som livsmedelstillsats i EU.
Icke-EU-landet Storbritannien är det första landet i världen som reglerar mat med tillsatt CBD. 31 mars publicerade Food Standards Agency en lista med 3500 livsmedel berikade med CBD som får säljas i landet i väntan på att ansökningar godkänns. Branschen räknar med att de första riktiga godkännandena troligtvis kommer nästa år.
I EU räknas CBD som “novel food” (nya livsmedel) och enligt uppgift från Livsmedelsverket har det kommit in hela 176 ansökningar till EU-kommissionen om att godkänna CBD som ingrediens. Tittar vi i livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA:s katalog har 19 av dessa ansökningar (från 12 olika företag) gått vidare till prövning.
“Världens mest mobbade växt”
500 godkända hampasorter, möjlighet att framåt legalt sälja den välbetalda CBD-oljan som livsmedelsingrediens låter som ett guldläge för att starta nya odlingar och bli självförsörjande på klimatpositiv hampa i Sverige.
Men inte riktigt.
Ebba-Maria Olson på Mossagården kallar hampan “världens mest mobbade växt” och i Sverige har den mobbats sedan 1970 då hampaodlingar helt förbjöds som en följd av ny narkotikalagstiftning. 2003 blev det återigen tillåtet att odla industrihampan efter att en odlare dragit Sverige inför EU-domstolen.
Nu är nya svenska regler för odling på gång, regler som skärper och tydliggör detta undantag från vår narkotikalagstiftning. En lite märklig konsekvens av förslaget i sin nuvarande form är att CBD narkotikaklassas vilket innebär att Sverige drar fram sitt röda kort även om EU och Storbritannien väljer att ta fram sina gröna.
Om EU godkänner CBD som livsmedel och Sverige förbjuder det: Hur lång tid kommer det ta innan någon kommer att ta Sverige till EU-domstolen?
Anders Engström
Innehållsansvarig och omvärldsbevakare AGFO
P.S: Det pågår flera spännande hampa-projekt i Sverige. Exempelvis: Hållbara Hampainnovationer från Svinn till vinn, Biobaserade restströmmar med potential i teknisk textilindustri.