Cellodlat kött - hajp möter motstånd

Det är verkligen intressant hur snabbt cellodlat kött har gått från att 2013 presenteras som en ingrediens i världens dyraste hamburgare till något som många går och väntar på ska börja säljas på restauranger och i butiker.

Från cellköttsbranschen har det presenterats många positiva nyheter senaste året som kanske ger en känsla av att vi är nära ett genombrott.  En milstolpe var när myndigheterna i Singapore i december förra året gav grönt ljus till företaget Eat Just att servera cellodlad kyckling i form av nuggets på en restaurang. 2020 var också året då minst 20 nya cellkött-företag startade (i dagsläget har vi över 80 aktiva företag) och investerare gick in med hela 3 miljarder kronor, dubbelt så mycket pengar som året innan.

Intresset från investerarna har hållit i sig. Härom veckan nåddes vi exempelvis av nyheten att skådisen Leonardo DiCaprio investerat i både nederländska Mosa meat och israeliska Aleph farms. 

Men är framgången för cellodlat kött oundviklig?, frågar sig journalisten Joe Fassler i en väldigt ambitiös och läsvärd artikel i The Counter publicerad i slutet av september. Han går grundligt igenom hindren som måste övervinnas för att branschen ska bli framgångsrik och menar att de som investerar i dessa företag tar en oerhörd risk. Och Joe Fassler är inte ensam. En månad tidigare publicerade Mother Jones artikeln “Is Lab Meat About to hit your Dinner plate?” där journalisten Tom Philipott intervjuar flera skeptiska vetenskapsmän. Dessutom gjorde han en genomgång av alla påståenden om när vi ska få odlat kött på tallriken sedan Winston Churchill 1932 till nu.

Spännande läsning och roligt när någon rör om i grytan och ifrågasätter. Också nyttigt att läsa Good Food Institutes svar på kritiken av deras TEA (tekno-ekonomiska-analys). Mer läsvärd var dock repliken från George Pappou vd på cellköttsföretaget Vow. Han gav till viss del Joe Fassler rätt:  det är fel att tänka på cellodlat som en direkt konkurrent till vårt nuvarande kött. Kanske man ska se cellodlat kött som en ny kategori som på lång sikt utmanar vår konventionella kött? Kanske får vi se blandprodukter där man tar fram designat, näringsrikt superkött (bättre än konventionellt) som blandas med billigare råvaror? Och kanske är det snarare en prisökning på konventionellt kött som kommer att leda till att cellodlat blir det billigare alternativet?

2023 firar den holländske forskaren Mark Posts exklusiva labbköttsprovsmakning 10 år. Och nä, vi kommer inte att kunna fira jubileumet med att köpa cellodlat kött på Coop, ICA eller Hemköp. Mer än så vågar jag inte säga tvärsäkert. Att förutspå teknikutveckling är svårt, och Good Food Institute har rätt i att man måste våga satsa innan man kan se att det faktiskt är omöjligt.

Anders Engström
Innehållsansvarig, AGFO
anders.engstrom@agfo.se

Föregående
Föregående

Reglerna som bromsar och säkrar ny mat

Nästa
Nästa

Från svinn till vinn: Vilka är morgondagens upcyclade produkter?