Reglerna som bromsar och säkrar ny mat

I Australien och på Nya Zeeland har Impossible Foods just lanserat sin köttliknande vegetariska hamburgare. Detta fem år efter sin lansering i hemlandet USA. Orsak? Det är först nu Food Standard Australia New Zealand godkänt vegetabiliskt hemoglobin från soja, ingrediensen som får burgaren att smaka som kött och även blöda. På EU-nivå finns inget godkännande än. All ny mat som inte ätits i stor utsträckning i EU innan den 15 maj 1997 måste genomgå en riskutvärdering. Företag gör en så kallad Novel Food-ansökan till EFSA (Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten). En process som enligt teorin ska klaras av på ett år, men som i praktiken ofta tar betydligt längre. I fallet med Impossible Foods vegetabiliska köttsaft verkar det enligt EFSA:s databas ha skickats in en ansökan för två år sedan. Inte mycket verkar ha hänt sedan dess. 

För runt tre år sedan uppdaterades Novel Food-reglerna för att effektivisera hanteringen. Och nu verkar det hända en hel del. Några exempel: 

  • I år har två insektsarter godkänts som ingredienser. Det handlar om mjölmasken Tenebrio molitor och syrsan Acheta domesticus, och en är på väg att godkännas, gräshoppan Locusta migratoria.

  • Eat Just fick nyss beskedet att EFSA ger grönt ljus till mungbönprotein som ingrediens i deras veganska alternativ till ägg. Med högsta sannolikhet kommer Just Egg att börja säljas i EU i mitten av nästa år. 

  • Finska Solar Foods har precis lämnat in en ansökan för sitt proteinpulver Solein. Proteinet består av en mikroorganism som odlas i en fermenteringsprocess där det tillförs koldioxid och elektricitet. Bolaget räknar med att få grönt ljus och siktar på att storskalig produktion under 2023.

Fördelen med Novel Food-reglerna är att företagen får bekräftat att deras produkt är säker. Nackdelen är att det är tidskrävande och kräver stor ekonomisk investering. Risken finns att ansökan måste kompletteras längre fram om inte alla tillämpningsområden finns med. Visste ni till exempel att det fram till förra året var lagligt med chiafrön i bröd, men olagligt att sälja chiapudding i EU? En stor risk med nuvarande process är att mer snabbfotade länder utanför EU får ett försprång. Eat Just, de med ägget, fick snabbt godkänt i Singapore att sälja sitt cellodlade kycklingkött. Till EU verkar de dock ännu inte ha orkat skicka in en ansökan...

PS. Klurar du på en ny matinnovation med en ny ingrediens, teknik eller process? Kolla upp Livsmedelsverkets information om nya livsmedel så du inte råkar ut för obehagliga överraskningar.

Anders Engström
Innehållsansvarig, AGFO
anders.engstrom@agfo.se

Föregående
Föregående

2022 – Utmaningarna och möjligheternas år

Nästa
Nästa

Cellodlat kött - hajp möter motstånd