Hela listan 2020: Årets trendspaningar

Alger, klimatmärkning, avloppsslam, svenskt protein, innovationsglapp, supply chain tech, forskning, investeringar, carbon farming, 5G – och mycket annat. Här har vi samlat alla årets trendspaningar, alltid med fokus på framtidens matsystem.

Spaning: Förhoppningar för nya året

Team AGFO bjuder på insikter från 2020, jultips och tankar inför det nya året. Läs här

Maria Zander

En affärsmodell här för att stanna

Allt fler företag vill betala lantbruket för att lagra kol i marken som en slags klimatkompensation.

Insekterna gör comeback – men är det för sent?

Startup- och foodtechvärlden svänger snabbt. Det är insektsbranschen ett tydligt exempel på, som nu åter är på (bokstavligt talat) allas läppar.

Frida Berglund

Nya krav på framtidens ledare

Behöver besöksnäringens framtida ledare vara hållbarhetsexperter?

Så utvecklas den svenska vinnäringen

Bättre produkter kombinerat med ett ökat intresse för lokalproducerat borde göra svensk vinproduktion till en bransch med ljusa framtidsutsikter.

Pontus Gustafsson

Så krossades mina fördomar

AGFO:s Pontus Gustafsson omvärderar vad han lärt sig om ekonomiska modeller.

Heta investeringsområden 2021

Områden inom food- och agtech som investerarna tittar på just nu och framöver.

Då vinner min tomat hållbarhetskampen

Är en hemmaodlad tomat mer hållbar än en storskaligt odlad?

Vissa startup stärks av krisen

Därför kommer agtechstartups klara sig bättre än många andra startups.

Lovisa Madås

Rätt förutsättningar för framtiden

Livsmedelsforskningens status börjar stiga i graderna. Kanske är det nu som den faktiskt får de resurser som den gjort sig förtjänt av.

11 lösningar att inspireras av

Ta tillvara resurserna och få utlopp för kreativiteten – 11 upcyclade lösningar att inspireras av.

Nyheter med potentiellt stora följder

Tre nyheter som kan förändra spelplanen för framtidens matsystem.

Rätten att imponera med i midsommar

”Jag är faktiskt mållös, den är helt fantastisk”.

Hög tid att bli smartare

Vi behöver nyttja våra befintliga resurser smartare. Det pekar forskare ut som en viktig del i ett mer hållbart matsystem.

Den nya gröna vågen väcker frågor

Frågorna haglar vid matbordet samtidigt som AGFO-Lovisa inser att ordspråket ‘som man sår får man skörda’ har en viss tyngd.

På andra sidan krisen

Vad kan man egentligen kommunicera, mitt i en kris?

I krisens spår ställs nya frågor

Pågående kris flyttar fram vårt fokus på lokalproducerad mat.

Hajpad sektor under lupp

Aldrig förr har så många haft så stort fokus på att bladgrönt eventuellt ska rädda världen. Men hur står det egentligen till med siffrorna och hållbarheten?

Kristofer Lund

Är det nu alger blir coolt?

Den växtbaserade maten från havet lovar att lösa många av våra hållbarhetsutmaningar.

Hur kort kan försörjningskedjan bli?

Området som ibland brukar kallas ”supply chain tech” får i krisens kölvatten alltmer uppmärksamhet när vi prioriterar det lokala över det globala.

Frida Jonson

Allt mer ljus över carbon farming

Carbon farming är en allt hetare fråga och berör alla delar av matsystemet – inte bara lantbrukare.

Vårens utropstecken (!)

Fem saker som stått ut eller präglat första halvåret.

Då är mathubbarna som bäst

Vad som skapar verklig nytta för startups.

Fyra utropstecken om svenskt protein

Om vegoprodukterna som saknas i hyllan.

Utstakad väg mot fossilfri mat

Vårt fossilberoende ska minska, men vem blir vinnare när matsystemet ställer om?

Framtidens smak är hållbar

Är tech lösningen för att hitta nya smaker – eller finns svaren betydligt närmare oss?

Med smak på 5G

Vilka farhågor och möjligheter finns – och hur påverkar tekniken matsystemet?

Under ytan finns din nya kolonilott

AGFO-Linda spanar på biologisk mångfald och havet som odlingsplats.

Supermaterialet måste ersättas – men hur?

2030 ska Sveriges matförpackningar vara fossilfria eller bestå av återvunnen plast. Är det möjligt?

Tvingad eller taggad

Beteendeförändringar – en följd av att man är så illa tvungen, eller vad? Om hur kriser skapar trender.

Hur ska skitproblemet lösas?

Vad gör vi med 900 000 ton avloppsslam om året? AGFO-Linda dyker ner i en fråga som länge har gått under radarn.

Sorry, men det är inte så enkelt

Under 2019 blev de allt fler – klimatmärkningarna som sätter siffror på hur mycket utsläpp varje matvara har.

Värre än väntat

Dagligvaruhandeln alstrar mycket mer matavfall än man tidigare trott, samtidigt som konsumenten slänger mindre. Om färska matavfallssiffror.

Så blir vi ett foodieparadis

Sverige är bland de bästa länderna i världen på hållbarhet. Blir vi lika bra på att visa upp vår matkultur kan Sverige bli ett resmål man vallfärdar till.

Årets gästspanare:

Jesper Lindström

Vi kanske tänker fel

"Det är i gränszonen mellan det offentliga och företagen som en tanke gnager i mig. Varför söker inte företagen pengar för att driva utvecklingen?".

Det glappar i innovationssystemet

Var tog alla nyheter och innovationer som skulle förändra världen vägen?

Emma Hartelius: En oväntad insikt

Lantbrukaren Emma Hartelius spanar om klimatberäkning på gårdsnivå.

Matilda von Rosen: Dansk startup drog blickarna till sig

"Med en fond på 18 miljoner euro och investerare från sju europeiska länder – här finns möjligheter".

Läs mer:

2019: Här är årets gästspanare

💚 Gillade du det här? Då kommer du att älska vårt nyhetsbrev, 

signa upp gratis här

Föregående
Föregående

Nya krav på framtidens ledare

Nästa
Nästa

Så krossades mina fördomar